Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

HEMMAKONTORET - KVAR ELLER PÅ VÄG BORT?

***

Vi har yngsta dottern Annika hemma några dagar. Hon jobbar på dagarna och sitter lämpligt nog i uterummet - ljust och nu när det är mulet luftigt och skönt. Numera är hon tre dagar i veckan på kontoret, de övriga två jobbar hon hemifrån. Såvitt jag kan se är hon ganska noga med tiderna, men vi har hela kvällarna tillsammans och hinner bada i Bartjärn på luncherna, perfekt både för henne och just nu också för oss. Under pandemiåren jobbade hon hemma hela veckorna. Det tycks ha fungerat bra för de flesta företag med den typen av jobb, men jag kan också förstå att arbetsgivarna vill att några dagar ska vara på kontoret oavsett, om inte annat för gruppkänsla och vi-anda. Det verkar vara en ganska vanlig lösning, framtiden får visa om den blir bestående. 

*

*

***

Inlagt 2022-06-30 14:11 | Läst 2029 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag känner igen mig i den bilden! Idag har jag suttit ute under päronträdet och jobbat. Jag skulle tro att det blir bestående för de jobb där det funkar.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2022-06-30 23:27
Tack Bjarne. Det låter skönt. Tror också det fortsätter :=)
Jag kunde välja de sista åren jag jobbade! Problemet va nog att jag jobbade mera när jag satt hemma! Men att kunna välja att jobba hemma någon eller några dagar i veckan det är nog bra!
/B
Svar från Khalad 2022-06-30 23:29
Tack Bengt, tror också det är bra. Flexiblare för oss anställda, mindre trafik, mindre lokalkostnader för företagen.
På Scania IT där jag jobbar får avdelningar och grupper själva avgöra vad som är lämpligt för att verksamheten ska fungera. Vår grupp har kontorsdag på onsdagar, dvs en dag i veckan, men de som vill får vara på kontoret mer om de vill. Alla kanske inte har möjlighet att ha ett bra hemmakontor.
För egen del så trivs jag väldigt bra med att jobba hemifrån, och eftersom jag närmar mig pensionen så tänker jag inte återgå till full tid på kontoret om Scania säger att vi måste. Då pensionerar jag mig lite tidigare istället. Men risken är inte så stor för Scania IT har gjort sig av med flera hyrda kontorsfastigheter så det finns inte plats för alla om alla ska tillbaka samtidigt.
//Anders
Svar från Khalad 2022-06-30 23:31
Hej Anders, tror också på en fortsättning, förnuftigt ur många synpunkter! Tack för intressant inlägg!
Ljust och fint uterum. Jag tycker att ett uterum ska ha ett riktigt tak, de uterum vi haft med tak i plast har varit för varma och en hel del kondens. Jag jobbade hemifrån i 2,5 år efter jag gått i pension. De ville på arbetet att jag fortsatte med mina projekt till avslut, det var helt OK för mig. Jag kunde jobba mycket på kvällar och i regnväder, det var ju enbart några möten via dator som var schemalagda. Hade telefonkonferens ute i fågelreservaten :), det fungerar. Men passar ju såklart inte alla jobb
Svar från Khalad 2022-07-01 09:53
Det är det, tack Peter! Här är det också ”riktigt” tak :-)
Det är ju praktiskt så länge det inte går ut över ledig tid. Av alla de yrken jag själv haft, skulle nog ingen ens fundera på att de skulle kunna skötts hemifrån, framstår ännu som fullständigt omöjligt. Men det fungerar ju för fler och fler.
Svar från Khalad 2022-07-01 09:55
Hej Stefan, Annika är noga med tiden åt ”båda håll”. Och det är klart att för väldigt många jobb funkar det inte alls.
Hej Björn - de ser ut som en mysig och bekväm arbetsplats.
Det är också en trend som har fått fäste i DK.
Min ena dotter har jobbat hemifrån, men hon saknar den kollegiala samvaron. Så hon vill hellre ha de flesta dagar på kontoret.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2022-07-01 09:57
Visst är det en trevlig arbetsplats med naturen intill. Och många saknar detta med att träffas på jobbet, därför är väl möjligheten att jobba några dagar i veckan hemifrån en bra lösning.
Det ser ut som en mysig arbetsplats och har man bara tillräckligt bra uppkoppling fungerar ju väldigt mycket bra på distans idag. Jag kan välja att jobba hemma ett par dagar i veckan om jag vill. Ibland gör jag det men jag trivs på jobbet och just nu är det betydligt svalare där än hemma i huset. I morgon sitter jag dock hemma, sedan börjar semestern. Jag tror att det kommer att finnas kvar inom de yrken där det fungerar bra men jag tycker personligen att man bör ses IRL åtminstone en dag i veckan.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-07-01 09:58
Hej Lena, jag skaffade fiber här för några år sedan, det känns bra nu. Önskar en en fin semester!