Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

HISTORIEN OM ETT PROJEKT - 1 MUSEN

***

Det är i augusti 2008, noga räknat 28 augusti. Projektet att bygga ut/ bygga om sommarhuset har just startat. Ni ser den lilla grävaren där till höger. Det är inget projekt vi funderat länge på, faktiskt gick beslutet ganska snabbt. Att jag gick i pension några veckor innan (halvårsskiftet) var inte orsaken, även om det hade varit naturligt.

*

Det började i bilen upp till Korsheden i början av sommaren. I hade läst reklam för kontroll av sommarvatten nånstans och tyckte vi skulle göra en analys. Av betydelse i sammanhanget var nog att vi hade fått barnbarn nr 3 under våren och kunde räkna med besök av en riktigt liten under sommaren. Vi hade då en grävd brunn lite bakom där jag står när jag tog första bilden här. I:s pappa hade köpt tomten samma år vi gifte oss, 1965, och låtit uppföra det bruna huset ni ser, en sk västkuststuga. Dåvarande grannen  Erik Åhman gick med slagruta och konstaterade att där skulle brunnen grävas. Den var inte stor, en stor cementring, säg 1 meter drygt och sådär 80 cm i diameter och med fin sand i botten. Ändå hade den funkat fint i alla år, vattnet hade räckt och ingen blivit sjuk på dom där 43 åren från 1965 till 2008, varken barn eller barnbarn.

*

   Nåväl tänkte jag, det har ju funkat, men visst kan det vara bra att kolla vattnet, inte så dyrt var det heller, minns jag rätt sådär 500:-. Kanske var det den döda musen som bidrog, för när vi kom upp, lyfte av brunnslocket och kollade brunnen inför säsongen låg det faktiskt en död mus och flöt där. Lite otrevligt tyckte jag kanske, men cementröret som utgjorde brunnen var lite ojämn längst upp i kanten och även om locket låg på var det nog utrymme för en mus att komma in så det kändes inte så farligt. Jag plockade ut musen och hinkade ut så mycket jag kunde och spolade sen en bra stund.  Så körde vi som vanligt förstås men efter några dar åkte jag förbi apoteket i Ludvika och skaffade några biologiskt rena plastflaskor för provtagning, fyllde dom och skickade iväg till företaget vars reklam vi nappade på. Sen tänkte vi inte mer på det. Svaren skulle vi få med post om någon månad.

*

Nå´n vecka senare ringde det på min mobil.  Nästan det första jag hörde var en mansröst som frågade  "Ni dricker väl inte av det där vattnet?". Jo sa jag, det har vi nog gjort,   men sa inte att vi gjort det i 43 år. "Gör inte det, och om ni måste, se till att koka det!" Några veckor senare kom analysprotokollet. Halten av E-colibakterier var över 400 st/100 ml och ska inte förekomma alls, koliforma bakterier fanns över 500 st/100 ml  och ska vara mindre än 50 st/ 100 ml. Jag funderar fortfarande om det legat så där högt hela tiden, eller om det var musen som kommit in. Förresten, det finns en tredje möjlighet, det året var det hyfsat mycket snö och när den smälte svämmade bäcken 20 meter därifrån över och smältvattnet stod nog ända bort till området med källan. Jaha, där insåg jag direkt att nu måste vi djupborra efter vatten, just det hade jag länge tänkt eftersom vi bara hade torrdass ute och ingen dusch. Däremot hade jag och en kompis (Bengt Holm) byggt ett bastuhus planerat för riktig toa och dusch redan för flera år sen, det röda huset till vänster ni ser i bilden. Förresten, inte korrekt uttryckt, Bengt hade byggt huset med lite handräckningshjälp av mig. Men  nu skulle där bli vatten!

Första bilden är från 28 augusti dagen efter, den 29, var det dags för bergborrning, bilderna 2-8

*

*

Långtradaren med utrustningen uppe vid landsvägen, gamla Smedjebacksvägen

*

Backen ner till oss är inte värst bred,  kanske var det en dm eller två på vardera sidan

*

Allt går för den som är van

*

Så ut i terrängen med själva borraggregatet, tryckluftskompressorn står kvar på sin vagn till höger

*

Många rör som ska svetsas ihop

*

Und hast Du mir gesehen, på på 100 m djup fanns vattnet!

*

Nöjd efter väl förrättat värv

*

Och, jodå, vet att jag skrivit om detta en gång tidigare....

***

Inlagt 2022-09-08 22:10 | Läst 1006 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
fin serie med bilder, vatten är viktigt :)
Fint porträtt på bergborraren. Vi är många som druckit vatten ur grävda brunnar, liksom ni utan att bli sjuka, men förr togs det inte så många prover, idag vet man bättre.
Hej Björn.
Fremragende blogindlæg og godt fotodokumenteret - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Trevligt reportage! När vi fick brunn borrad hade vi tur, borraren hade fast pris till 40 meters djup. Vattnet kom på 39.
Jag tror att om man dricker samma vatten och har ett hyfsat immunförsvar klarar man en hel del.

Vi var iallafall med om samma då det gäller det hus vi nu har på Gotland. Grävd brunn som enligt säljaren funkat i alla år, men sinade vår första sommar och det såg för jävligt ut längst ner. Vi skaffade hjälp att städa ur brunnen, desinfekterade med Klorin och köpte ett par kubik vatten för att inte vara helt utan. Så gick det att hanka sig fram men sen behövdes riktig modern brunn.

En granne var slagruteman och vadå vidskepelse, han fick uppdraget mot löfte om en flaska whisky om det blev vatten. Brunnsborraren var strikt neutral då det gäller slagruta. Slagrutemannen fann att platsen jag pekat ut (den var mest praktisk) var OK, men att han hittat stället där två vattenådror korserade sig och jag satte pinnen där åt brunnsborraren.

Det var en stor grej att få dit brunnsborrningsaggregatet. Från länsvägen var ett dike i vägen. Vägverket krävde en särskild plan för arbetet, lätt för mig som är planbyråkrat men dom som gjorde jobbet hade inte brytt sig om sånt och det hade gått bra ändå. En annan granne, Ulf Larsson med entreprenadfirma, fyllde ut diket med stockar. Maskinerna tog sig in.

Det vart vatten, ser fint ut sen slammet från borrningen sedimenterat ner, och vi mår bra av det. Jätteskönt att slippa kloret tycker jag. Slagrutemannen fick en fin flaska whisky.

F ö observerade jag att vattnet från grävda brunnen tog sig till nya borrade, det kanske var den där korsande ådern. Vi fick hjälp av Ulfs Entreprenad att fylla igen den med sand. Jag bottnade ut med två dunkar Klorin.