Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

HUSET PÅ SLÄTTEN

***

När jag åker upp till Kvismaren åker jag förbi Kävesta folkhögskola och småvägarna upp mot kanalen och Öby kulle, där vänster och genom Norrbyås. I närheten av Norrbyås ligger den här tegelbyggnaden. Ofta stannar jag och fotar den, jag gillar den symmetriska formen, tycker teglet är vackert och att den sr ganska välhållen ut. Däremot har jag inte en aning om vad den varit. Själv tänker jag osökt på fabriksverksamhet av något slag, den ser ju inte ut som en lada precis. Det ser också ut som en blekt skylt mellan fönstren i övervåningen. 

*

*

***

Inlagt 2022-03-22 22:41 | Läst 1373 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det ser ut som en övergiven järnvägsstation mitt ute på en åker. Mycket märkligt! Fantasin springer iväg, och jag föreställer mig att det på skylten har stått "Ödesmåla Station" eller så...
Har du varit inne och kollat om det finns några ledtrådar?
ztenlund 2022-03-23 11:29
Mycket mystiskt det här. Det har gått järnväg i närheten, Örebro - Pålsboda, men den gick en bit därifrån:
https://www.historiskt.nu/smalsp/noj/noj_karta.html

Stationshusen närmast verkar ha varit i trä.

Man kan notera att det åtminstone idag saknas skorstenar, vilket inte är normalt för ett stationshus. Det fanns ett tegelbruk i Hidingsta, så man kanske fick köpa lite billigt? Byggnadens läge ser inte särskilt naturligt ut, så man blir helt klart nyfiken på varför.
syntax 2022-03-23 15:10
Jag tycker att vi tillhåller Björn att lirka upp någon dörr en mörk kväll och ta sig in för en inspektion. Han kan ju behöva lite spänning... :-)
Svar från Khalad 2022-03-23 22:08
Hej Peter och Martin. Järnvägsstation var bland det första jag tänkte när jag såg byggnaden. Järnvägen Martin berättar om gick ända ner till Finspång, var i begränsad drift fortfarande när vi flyttade till Finspång 1965, men som sagt, den gick inte här. Har också noterat att huset är utan skorstenar, så ugnar för tegelbruk el liknande är inte sannolikt. Jag står uppe på vägen so löper utmed åsen, byggnaden ligger lite nedanför mig. Ska till att börja med se om någon i Örebrotrakten nappar på bloggen, tack för trevliga kommentarer!
Mmm, undrar vad det kan vara. Gillar bilden med huset ensamt på slätten. Gillar också färgfälten i bakgrunden, grönt, beige och blått. Det kompletterar det röda teglet bra.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2022-03-23 22:09
Tack Bjarne, jag står lite högre än byggnaden, alltså får jag med lite av slätten :-) Tack för trevlig kommentar!