Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

I KVÄLL STÄNGER TYSKLAND....

***

....sina tre återstående kärnkraftsreaktorer. I stället bryter man nu inte bara stenkol utan också brunkol, det absolut sämsta ur koldioxidsynpunkt, för att hålla elproduktionen uppe. Dessutom köper man olja och gas där man kommer åt i samma syfte, Ryssland numera undantaget. Allt eftersom socialdemokraterna i Tyskland inte har majoritet utan de gröna. Tyskland har sen 60-talet haft närmare 40 reaktorer inkopplade till de allmänna elnäten.

Första bilden är min egen, den är inte så mycket att fundera på annat än det var fin dimma. Dom två andra bilderna är grafer som ursprungligen tagits fram av BP som varje år under drygt 70 år tagit fram BP Statistical Review of World Energy. Trots att det är ett oljeföretag anses detta vara den bästa, neutrala och tillförlitligaste källan för globala energiuppgifter. I och med 2022 års upplaga slutar dom efter 72 år, men överlåter åt annan intressent att fortsätta. 

*

En annan uppgift som också ger perspektiv: SSAB är Sveriges enskilt största koldioxidkälla och släpper ut knappt 5 miljoner ton koldioxid årligen från masugnarna i Luleå och Oxelösund. Som ni vet pågår projekt Hybrit inom SSAB som siktar på koldioxidfri stålframställning där kol och koks ersätts med vätgas. Skulle detta lyckas, trots att ingen har riktigt klart för sig varifrån nödvändig el ska tas, minskar vi våra koldioxidutsläpp med knappt 5 miljoner ton per år. Det är vad de kinesiska stålverken släpper ut per dag. Och som sagt, bara elåtgången för framställning av vätgas (som är det nya reduktionsmedlet i stället för kol och koks) är hög, till detta kommer elen för elektrougnarna som krävs vid själva stålframställningen. Beräknad elförbrukning för vätgasframställning, Hybritstål och parallelprojeket H2 Green Steel beräknas 2045 kräva ca 70 TWh. För jämförelse var Sveriges totala elförbrukning 2020 134 TWh.

*

Nåväl, fundera gärna lite över de två graferna. Ett är säkert, Kina, Indien och andra länder under snabb utveckling kommer knappast strypa sin ekonomier och riskera sitt egets folk välbefinnande för att konkurrera med Europa och Sverige för att ligga först i koldioxidavvecklingen.

*

*

*

*

***

Inlagt 2023-04-15 22:18 | Läst 1464 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ja du Björn , Don Quijote hade också sina funderingar.
Det finns många schatteringar av "sanningen" 😎

/peter
Svar från Khalad 2023-04-16 14:25
Hej Peter, så är det alltid. I just det här inlägget är det mesta fakta och lätt att verifiera, inte åsikter. Du får gärna berätta mer specifikt vad du tänker på. Att reflektera över graferna tror jag är nyttigt, men det är min åsikt, hälsningar/ Björn
Vad tyskarna sysslar med förstår jag inte riktigt. Hur man kan föredra brunkol framför kärnkraft måste man nog vara en förvirrad miljötaliban för att begripa.
Svar från Khalad 2023-04-16 14:25
Instämmer Peter!
Häftig förstabild!
/B
Svar från Khalad 2023-04-16 14:26
Tack för det Bengt!
Gillar förstabilden!

Men statistiken, hu.
Svar från Khalad 2023-04-16 14:26
Tack för det Måns!
Du har så rasande rätt Björn, problemet är att kejsarna står där med byxorna nere och bryr sig inte.
Hej! Du skriver:
"-...Första bilden är min egen, den är inte så mycket att fundera på annat än det var fin dimma....".
Jag funderar jättemycket på den, för jag har en bild på liknande fenomen, men har inte riktigt blivit klok på hur det kan bli strålar på det sättet? (har för mig att jag i min bild hade solen i ryggen).
Hursomhelst, fin är din bild!