Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

AI - EN BIT KVAR

***
AI (Artificiell Intelligens) diskuteras flitigt just nu. Inte minst försök och tillämpningar inom bildvärlden. Från att ha varit rena räknesnurror lockar det såklart att kunna ta datorerna ett steg eller två mot tänkande datorer. Många protesterar vilt, vaddå tänkande? Bara för att man kan mata in massor med data och låta datorerna leta själv bland alla inmatade bilder och andra fakta tänker dom ju inte. Nej, det gör dom inte. Än. Men jag undrar jag. Såvitt jag vet finns det ingenting som pekar på att våra hjärnor har några andra konstituerande funktioner än det som också finns i datorerna. Fast många fler förstås. Trots mångtusenåriga funderingar kring själen finns det inget som vetenskapligt pekar på att det är något annat än mängden av neuroner och neuronkopplingar i den mänskliga hjärnan. Och tror vi på Darwin så måste vi fråga oss när kom den in i utvecklingen, själen alltså? Den kan ju knappast funnits med från början, i ursoppan och de första enkla organismerna?

*

Med ett porträtt som utgångspunkt bad jag programmet lägga in mig i en naturlig bakgrund med dinosaurier. Efter några försök såg det ut så här. En bra bit kvar tills det ser ut som jag verkligen vandrar i urtidsträskmarkerna......

*

*

***

Postat 2023-02-17 09:45 | Läst 845 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

PANORAMABILDER RISINGE

***

LR har en funktion för sammanfogning av flera foton, användbar dels för HDR, dels för att skapa panoramabilder. Just det senare, panoramabilder, har jag börjat testa lite då och då. Eftersom jag tar en hel del landskapsbilder känns det naturligt att prova. Serien här nedan tog jag vid lunchtid idag och består av 3, 5 resp 7 bilder (de två sista). Självklart går det bra med både stående eller liggande format i "rå"-bilderna. Eftersom jag fotar på fri hand missar jag lite i höjdled vilket påverkar den slutliga bildens format. Det gör ju också överlappningen som jag också gör "manuellt". Självklart skulle det gå att göra samma bilder med vidvinkeloptik och sen skära ned till panorama men med fotosammanslagning får jag väsentligt bättre upplösning och detaljskärpa. Alla fyra bilderna är tagna under den vanliga Risingepromenaden och det är nästan samma motiv men med lite olika utgångspunkter.. Jag noterar under bilderna hur många bilder resp bild består av, hur många pixlar bilden är på och hur många mb den är vid uppladdning till FS.

*

3 liggande bilder, 69 MPx, 28 mb

*

5 stående bilder, 106 MPx, 44 mb

*

7 stående bilder, 107 MPx, 49 mb

*

7 stående bilder, 134 MPx, 62 mb

*

***

Postat 2019-01-17 15:10 | Läst 1921 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

RYMDFÅGELN

***

*

*

***

Postat 2018-06-29 12:41 | Läst 4646 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

DAGS FÖR KAMERAVERKSTAN?

***

Dagens vända ut till Västerbyhytta blev helt händelselös, mest gäss, inga rådjur och ingen storspov. Men eftersom jag hade stativet på axeln ville jag ändå testa lite, och det blir fortfarande inte skarpt när jag kör på stillavarande fåglar, AF-C och Flexibel punkt. Först en bild i tre varianter, utan croppning och med två croppningsgrader

*

*

*

*

Så en andra bild där motivet har större kontrast, i två croppningsgrader

*

*

Dom fem bilderna ovan är alla tagna med stativ (dock inte låst kulled och med vanlig avtryckning) och 1/640 s

Jag såg ju direkt i kameran att dom inte var fullskarpa så alltså provade jag lite på närmare håll hemma. Här hade jag samma inställningar, inte stativ men bekvämt sittande i stol med stöd för båda händerna. Avståndet kanske är trettio meter. Båda bilderna ocroppade resp croppade och fortfarande inte skarpt, inte någonstans vad jag kan se. Såklart har jag höga krav på skärpa, både kamera och objektiv, men så är ju båda så professionella som det går i Sonyvärlden och har fått väldigt bra kritik överallt där jag sett.

*

*

*

*

Naturligtvis undrar jag fortfarande vad jag skulle kunna missa. Jag har läst en del i Sonymanualerna och på nätet men jag har inte lagt ngt stort arbete på det. Jag tänker tex att både kamera och objektiv har antiskak och jag har båda på, det tror jag man ska. Ansiktsdetektering är också på eftersom det är bra i andra sammanhang, tror inte jag ska behöva slå av den, men vem vet? Kanske letar kameran frenetiskt efter ett ansikte i stället för att ställa skärpan efter det som finns?

*

Jag förväntar mig naturligtvis inte att ni ska kunna tala om ifall jag fortfarande gör ngt fel eller inte, jag bloggar helt enkelt bara om vad jag gör på fotokanten just nu. I morgon åker jag tillbaka till Finspång igen, men senare i veckan ska jag jämföra några olika objektiv med det här på samma motiv, inställningar och så. Men det börjar kännas som det kan vara läge för ett garantibesök i Linköping snart. Vad som inte stämmer med teorin att det är fel på objektiv eller kamera är ju också att det blev väldigt bra i Kvismaren senast på flygande fågel där jag hade AF låst på motivet. Skärpa finns ju.

***

Postat 2018-04-13 22:37 | Läst 2942 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

MITT LUDVIKA PÅ 50-TALET

***

Så blev det en bok igen. Visserligen bara en vanlig, styckbeställd över nätet, men ändå. Drygt 70 sidor, kvadratisk 27 x 27 cm. Samtliga bilder är från 50-talets Ludvika och jag tycker det är jätteroligt att få användning för en del av alla dom bilder jag sparat genom åren. Mitt Ludvika eftersom det är många bilder från vår familj, skola och mina kompisar. 

*

Den är ju gjord i första hand för att barn och barnbarn ska kunna se lite av hur det varit, men jag har i bakhuvudet att kolla med Ludvika Kommun, kanske hembygdsföreningen och så där om det finns ett intresse att ge ut den. I förordet säger jag så här

 "Bildurvalet vilar på två grunder. Antingen är bilderna med för att jag tycker dom berättar något om stan, människorna och livet i Ludvika - mitt liv i Ludvika noga räknat. Eller så är dom med för att jag tycker att bilderna i sig är bra."

*

Jo, jag vet, ni har sett många av bilderna som är med. Men det är kul ändå att visa lite hur boken ser ut.

*

*

*

*

*

***

Postat 2017-03-21 09:56 | Läst 3853 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
1 2 Nästa