Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

AI - EN BIT KVAR

***
AI (Artificiell Intelligens) diskuteras flitigt just nu. Inte minst försök och tillämpningar inom bildvärlden. Från att ha varit rena räknesnurror lockar det såklart att kunna ta datorerna ett steg eller två mot tänkande datorer. Många protesterar vilt, vaddå tänkande? Bara för att man kan mata in massor med data och låta datorerna leta själv bland alla inmatade bilder och andra fakta tänker dom ju inte. Nej, det gör dom inte. Än. Men jag undrar jag. Såvitt jag vet finns det ingenting som pekar på att våra hjärnor har några andra konstituerande funktioner än det som också finns i datorerna. Fast många fler förstås. Trots mångtusenåriga funderingar kring själen finns det inget som vetenskapligt pekar på att det är något annat än mängden av neuroner och neuronkopplingar i den mänskliga hjärnan. Och tror vi på Darwin så måste vi fråga oss när kom den in i utvecklingen, själen alltså? Den kan ju knappast funnits med från början, i ursoppan och de första enkla organismerna?

*

Med ett porträtt som utgångspunkt bad jag programmet lägga in mig i en naturlig bakgrund med dinosaurier. Efter några försök såg det ut så här. En bra bit kvar tills det ser ut som jag verkligen vandrar i urtidsträskmarkerna......

*

*

***

Inlagt 2023-02-17 09:45 | Läst 864 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ha, ha - kul Björn. Du ser mycket imposant ut!
Men, men, det där med AI. Folk protesterar naturligtvis vilt, eftersom det verkar vara absurt att jämföra den mänskliga hjärnan med en maskin, en pryl som vi har byggt, och det är just vad det är - absurt.
Som både du och jag vet, och troligen är helt ense om, så har vi inte en aning om hur själva varseblivningen, alltså livsupplevelsen blir till. Var sitter den i hjärnan? Hur kan hjärnan fixa till detta. Vi är inte ens i närheten av några svar - och innan vi är det, skall vi nog ta det lilla lugna med att jämföra vår hjärna med AI.
Det finns alltså all anledning att förutsätta att vår hjärna har andra konstituerande funktioner än det som finns i datorerna.
Svar från Khalad 2023-02-17 14:07
Hej Peter, lite lek vid datorn är skoj. Varseblivning var det ja. Att tro att datorer så småningom kan utveckla intelligens med rationellt tänkande betyder ju inte att jag tror dom kommer bli människor/ robotar eller vad det kallas. Man skulle i och för sig kunna förse dom med bild- och ljudupptagning men svårare med känsel, lukt och smak. Människans varseblivning av den yttre verkligheten sker med de fem sinnena. Alltså håller jag mig ifrån den framtidsvisionen. Däremot tror jag vi gradvis kommer få alltmer avancerad AI som hjälper oss att fatta rationella beslut inom medicin och många andra områden. Intressant är för övrigt att jämföra med PC Jersilds bok En levande själ. I den bygger man inte en tänkande maskin, man (Jersild) behåller en mänsklig hjärna vid liv i nån slags näringslösning och kopplar upp den så man kan föra samtal. Djärv o intressant tanke.
Nu är nu och de här "apparaterna" sitter och lär sig hela tiden!
Tänka att kunna få gå igenom allt som ligger på nätet, vilken kunskap man får då!
/B
syntax 2023-02-17 10:55
Jo - men; eftersom vi själva inte har kläm på livsupplevelsen och hur den blir till (se ovan) så kan inte heller apparaten ha det. Apparaten ifråga kan inte, hur den än kränger sig, lära sig något om det. Det är själva grundpoängen i mitt resonemang.
Benganbus 2023-02-17 12:14
Apparaten går igenom allt vad människor skrivit om livsupplevelser på nätet och hittat på en egen livsupplevelse! Som vi gör i romaner, filmer, drama, teater osv! Jag tycker det här e både spännande och oroande!
/B
Svar från Khalad 2023-02-17 14:22
Hej Bengt. Tom en människa har ju trots allt en begränsad hjärnkapacitet. Brukar man inte säga att Leonardo da Vinci var det sista universalgeniet som greppade över all kunskap världen då kände? Att datorer, när kvantdatorerna börjar mogna kanske, skulle kunna få större kapacitet än en mänsklig hjärna är nog inte osannolikt. Mkt spännande, håller helt med. Känns inte så oroande ändå tycker jag med tanke vad jag svarar Peter. Tack Bengt!
syntax 2023-02-17 16:13
Känner mig inte speciell orolig heller. Vi kan behöva hjälp med allt tråkigt slavgöra. Blir apparaterna för påstridiga, så slår vi bara av elen. Dom kan inte göra ett skvatt utan el. Vi däremot funkar i högst varierande och svåra miljöer helt utan el - miljöer där vi oåtkomliga för apparaterna kan styra allt vad dom kan hitta på.
Som jag var inne på tidigare: Ett ämne för en kul roman.

Och Bengt. Vår varseblivning är inte en livsupplevelse som vi hittar på. Det är våra fem sinnens inflöde som omformas och lyfts upp till en helt ny nivå, det vill säga upplevelsen av livet. Helheten blir alltså något helt annat än delarna, någonting nytt. Vi vet inte hur det går till och vad det egentligen är - därför kan vi inte ge apparaterna minsta hintning eller antydning, för att ge dem ingångsöppningar att jobba med - vi vet ju inte själva.
Ai är ännu inte smart nog att säga emot, nämen Björn den sortens dinosaurier är utdöda, du kn rimligen inte vandra omkring bland levande såna.

Men okej, du ser coolare ut än vad jg skulle gjort i den situationen!
Svar från Khalad 2023-02-17 14:26
Det hade varit intelligent, instämmer. Och min tro är att ett sånt svar kommer jag få om jag ställer samma fråga om tio år :-) Beträffande bilden fick programmet bara ansiktet och jag är lite missnöjd med att det gav mig såpass stor mage, fast tyvärr är det alldeles korrekt. Lite smart ändå……Hälsningar/ Björn
Jag är dinosaur i AI-världen. Den AI jag stött på hitintills är synnerligen artificiell, ja ganska eländig t.o.m. men fungerar då och då. Jag tror att det som kommer ut ur räkneapparaten är ett resultat av vad vi stoppat in. Själen är flyktig, den går inte att skiva upp och mikroskopera, jag kan inte säga exakt vad den är, men vad den inte är går nog lättare att beskriva.
Svar från Khalad 2023-02-19 16:15
Har heller inget speciellt intresse, ändå roligt att testa. Uppenbart ännu i förstadiet, tack/ Björn
Nog ser det lite konstlat ut, men ett bra försök! Jag tror inte det fanns jeans på den tiden... Ja, vart leder det här med AI? Bra fråga. Det kan vara till stor hjälp i många sammanhang, men som så mycket annat ska det förstås användas med förstånd. Återstår att se vad mänsklighetens förstånd förmår...
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2023-02-19 16:16
Instämmer, gjorde kanske ett tiotal försök med beskrivande text tillsammans med ett huvudporträtt av mig. Inte särskilt bra men skoj att testa, tack Bjarne! / Björn