Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

VAD HÄNDE I LUDVIKA 1957?

***

Ja, vad hände där i Ludvika 1957? Mycket folk var det när demonstrationståget drog förbi. Eller var det ett demonstrationståg?  Och i så fall, vad demonstrerade man för? Eller mot? Efter att ha tittat på bild tre googlade jag på fredstanken och då visar det sig (borde jag vetat ändå......) att Romfördraget slöts 1957, starten på EG. Europeiska Kol- och Stålunionen hade lagt grunden sex år tidigare. Men Romfördraget handlade om mer än marknadsgemenskap, fredstanken var central. Men om demonstrationen här är för eller mot kan jag inte avgöra, fredstanken symboliseras av en stridsvagn, en tank, det kan nog tolkas som både för och emot. Och vilka som anordnade demonstrationen vet jag inte heller, kanske någon annan som vet? 

*

Bilderna håller inte särskilt hög kvalitet. Eftersom det är 24 x 36 - format hade jag uppenbarligen lånat en småbildskamera, själv hade jag inte det formatet då. Jag förstår var jag står, i änden på "Dollarhuset" på en balkong på andra våningen som vetter mot Engelbrektsgatan, där hade jag en klasskamrat som bodde, en av mina två bästisar.

*

Mycket folk i rörelse, vad väntar man på? Engelbreksgatan ner mot Högberget och Högbergsgatan

*

Kul att se vilka affärer som fanns. Från vänster: Päls, Guld, ?, Färg (Petterssons)

*

Fredstanken

*

Rokoko , med cykelaffären som bakgrund

*

Mycket folk. Fredsgatan bort mot Röda Kvarn och fiket vad det nu hette.

*

***

Postat 2019-11-19 16:35 | Läst 4078 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

MIRAKLEN I LOURDES

***

Lourdes, orten som fortfarande anses vara Europas mest besökta vallfartsort med uppåt 6 miljoner pilgrimer varje år, ligger i södra Frankrike på sluttningarna upp mot Pyrenéerna. Orsaken till pilgrimsströmmarna är den då 14-åriga bondflickan Bernadettes upplevelse i i Massabielle-gottan nära staden. Året var 1858 och hon påstod sig haft en uppenbarelse av Jungfru Maria i grottan. I samband med detta ska det ha "sprungit fram" en källa med helande vatten. Pilgrimerna dricker gärna av det helande vattnet. I Lourdes tar man fortfarande emot ca 100 000 sjuka per år som får bo gratis i särskilda sjukhusbyggnader. Otaliga människor påstår sig blivit mirakulöst botade där, katolska kyrkan har erkänt ca 7 000 oförklarliga tillfrisknanden men av dessa har endast 67 betecknats som mirakel (!) Själv gick jag omkring med min Yashica-Mat och tog lite bilder. Behöver jag säga att jag redan då (1960) var både förvånad och en smula  misstänksam mot det jag såg?

*

På knä inför det oförståeliga

*

Människorna har samlats framför ingången till grottan (uppe till vänster i bilden) och till höger om grottingången har man rest en Jungfru Maria-staty

*

Också vid vårt besök fanns en stor grupp sjuka och invalidiserade, uppenbarligen från belgiska Gent, som hoppades på helande

*

Både präster ........

*

.....och nunnor rörde sig på området

*

***

Postat 2019-10-25 10:48 | Läst 4282 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

ANALOGT ELLER DIGITALT?

***

Pga ihållande nybildstorka har jag lagt ner en del arbete på gamla foton, framförallt gamla 6x6-bilder, på sistone. Det slår mig hur mycket mer jag nu kan göra i datorn än jag då kunde göra i mörkrummet. Självklart var jag varken utlärd eller fullärd i mörkrummet, jag var typisk autodidakt. Det hade gått att göra mer än jag kunde. Men orsaken spelar mindre roll. Jag kan enkelt konstatera att många bilder jag nu plockar fram igen blir väsentligt bättre än vad jag trodde dom "var". Många av dom gamla bilderna jag visat i de senaste bloggarna har varit ganska murriga som negativ med låg kontrast. Det handlar inte bara om svärta, exponering och kontrast, det går alldeles utmärkt också att skärpa och behandla i Silver Efex. Och inte minst att kunna sitta och prova olika utsnitt, olika beskärningar, bara på några sekunder. Suveränt. En del av förklaringen är naturligtvis annars att en del bilder gör sig bättre på en skärm än på papper, men eftersom jag gjort en hel del pappersbilder också vet jag att dom flesta blir betydligt bättre också på papper. Skoj tycker jag. Så jag undrar - varför välja analogt eller digitalt? Kör båda!

*

Ingemor i Ludvika 1959

*

Hur jag gör? Mycket enkelt, jag skannar mina negativ (hittills mest 6x6) i en flatbäddsskanner, Epson V750 Pro, importerar dom till LR och fortsätter som vanligt. Oftast skannar jag med 1200 dpi och 16 bitars gråskala. Det blir inte perfekt, jag ser att bilden här är lite överskärpt tex, konturlinjerna är alltför markerade. Rent generellt funkar det bättre än jag vågat hoppats. Den här är dessutom croppad, totalt 185 kB, och skulle som den är knappast hålla för en A4-utskrift. Flera av dom bilder jag visat tidigare har jag aldrig gjort som pappersbilder, jag har tyckt att negativen varit för dåliga.

***

Postat 2019-09-23 20:11 | Läst 2928 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

DISCUSSING BRAHMS?

***

*

*

***

Postat 2019-09-19 14:17 | Läst 2315 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

SJUTTON ÅR.....

***

Ingemor, eller bara I som jag oftast skriver här på bloggen, 1960

Hon är  sjutton år.

*

Medveten om att bilden egentligen inte håller för den croppning jag gjort men det stör mig inte.....

*

*

Jag brukar bara sätta in gamla bilder då och då. Nu kanske det blir lite mer av dom ett tag tills jag hittar lust och drivkraft för nya bilder. Dom flesta av dessa äldre bilder har jag aldrig visat nånstans, vissa har jag aldrig sett som papperskopior själv ens.

***

Postat 2019-09-18 17:22 | Läst 1784 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 ... 9 10 11 ... 14 Nästa