Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KVISMAREN HÄROMDAGEN

***

I torsdags var det soligt och fint och frifräsare som jag just nu är bestämde jag mig för att åka upp till Kvismaren. Det vackra vädret höll i sig ett par timmar, sen drog molnen in. Jag var uppe straxt efter två och inte särskilt mkt fåglar. Som så ofta får det bli några landskapsbilder, åtminstone till att börja med. 

*

Den nakna jorden är nästan svart, frilagd sjöbotten som den är sen drygt 100m år. Nåra vipor i luften till vänster och en rovfågel till höger.

*

Ganska tidigt visade himlen på att något var i antågande

*

Norr om kanalen är marken mer våtmark

*

Dom stora åkerområdena i söder som jag åker rakt igenom för att komma upp till kanalen och våtområdena var i tort tomma på fåglar. Den här unga råbocken såg jag på håll, och här provade jag mitt  gamla Tamron 150 - 600 på 99:an.

*

Som solen lyste fritt i början fanns många lärkor. Den första här är fotad just med 99:an och Tamronet på 600 mm

*

För jämförelse blev det några bilder också med A7RIIIan och 560 mm. Lite skarpare är nog den här bilden

*

*

*

*

*

*

Inte så mkt fåglar, det som fanns var grågäss och tofsvipa och såklart gräsänder, tranor nästan inga, såg några enstaka på långt håll, men en fin  utflykt!

***

Postat 2023-03-25 15:24 | Läst 920 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

DET TAR SIG - TOFSVIPA MM

***

I går var det betydligt ljusare, tidvis sol till och med. Därmed lättare att fokusera. Se det som träning, jag konkurrerar inte med Lena, Jan, Peter, Nina mfl, inte än.... Vattnet har stigit därute i Risinge och det är ganska gott om fåglar därute. Jag såg också lärkorna för första gången i år.

*

Gillade speglingarna här

*

560 mm och rejält croppat

*

Också 560 mm och croppat

*

Ett gäng måsar kom förbi, både vanliga och skrattmås

*

Ett gäng starar bestämde sig för att slå följe....

*

....men måsarna drog lätt iväg

*

*

*

*

Helt plötsligt ett helt gäng tofsvipor i luften, 12 räknar jag dom till på bilden

*

*

Missade skärpan på tovsvipan totalt. i stället fick jag med rådjuret

*

***

Postat 2023-03-22 13:02 | Läst 1306 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

....ALLA SOM TROR.....

***

Jag hoppas alla som tror att vetenskapen är överens tittade på Aktuellt i tvåan alldeles nyss. Såg ni det inte, titta på SVT i mobilen/datorn. Två från miljörörelsens olika grenar kunde inte enas om ifall biobränsle är bra eller inte. Som ni kanske vet har både FN och EU (dvs politikerna) bestämt att biobränsle inte behöver räknas när det gäller länders koldioxidutsläpp. I Sveriges fall visar det sig att om man räknar med utsläppen från biobränslen (som ger minst lika stora utsläpp av koldioxid som från fossila bränslen) har Sverige inte gjort några sänkningar av koldioxidutsläppen alls. Vi som anses så duktiga. Vad vi däremot vet, med fullständig säkerhet, är att kraven på inblandning av biobränslen gjort det dyrt för oss konsumenter. Särskilt för oss som kör diesel, trots att dieslar drar mindre bränsle än bensinmotorer och alltså ger mindre koldoxidutsläpp per mil än bensinbilar. Det gäller liksom att räkna på rätt sätt. Jo, jag vet, dom som talade i programmet är inte vetenskapsmän. Men bådas utsagor vilar på vetenskapsmäns resultat och uppfattningar, fast dom ser helt olika på hur man ska räkna, vilket som är rätt sätt så att säga. Vilket som är rätt strider också vetenskapsmännen om. Märk väl att detta gäller ett litet, väl avgränsat problem runt förbränningsmotorn som är vetenskapligt känd in i minsta detalj. Men ändå vet man inte vilket synsätt som är rätt. Eller rättare sagt, båda sidor kan ju visa ett antal vetenskapsmän som säger att deras sätt är rätt. När det gäller jordens klimat, i framtiden märk väl, finns ett oräkneligt antal kända, eller egentligen mindre väl kända, faktorer Jag lovar, det är helt fel att alla vetenskapsmän tycker likadant. Men bara ena sidan kommer till tals, stödda av politiker och media, andra sidan trycks bort så mkt det går.

*

Tofsvipan över kraftledningarna

*

***

Postat 2023-03-21 21:59 | Läst 1371 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

DAGENS FLYGUPPVISNING - TOFSVIPA

***

Nu är dom definitivt här, tofsviporna. Som vanligt våtmarken ute vid Risingefälten. Lika imponerande flygteknik som vanligt, och parflygningarna är extra roliga att se. Mulet och lätt regn, lite för lite ljus, men det är mest min egen teknik som inte räcker, det är sällan jag lyckas låsa skärpan rätt. Det är ok, tycker att känslan i flygningen finns med.

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2023-03-20 15:07 | Läst 1312 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

SÅNGSVANSFRIERIET

***

Så börjar tills sist flyttfåglarna anlända också hit i större omfattning. Som vanligt är det lättast att hitta dom där ute på Risingefälten. Bilderna är från igår. 

*

Sångsvan, grågäss, sädgäss (inte på bilden här), kanadagäss och gräsänder

*

Intensivt upptagna med att ta för sig av maten när morgonisen släppt

*

Men en som har koll fick syn på snyggaste tjejen därborta

*

*

*

*

*

*

Visst  var det ett ja, väl?

***

Postat 2023-03-17 14:09 | Läst 1287 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 33 Nästa