Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ÄR DET DAGS FÖR EN A7RII?

***

Jag går här och funderar hur jag ska göra på sikt. 99:an börjar kännas gammal och det jag framförallt saknar är en bra AF. Annars trivs jag väldigt bra med den fortfarande, trots storleken. Men att ta fågelbilder eller sportbilder med den funkar helt enkelt inte. Fågelbilder vore kul och även om jag sällan tittar på idrottstävlingar fotar jag ofta barnbarnen när dom idrottar eller leker.  Jag skaffade ju min A7S och den är alldeles ypperlig för sina ändamål - när kameran ska vara lätt eller vid dåligt ljus. Däremot har den bara 12 Mpix och det märks sannerligen när jag croppar och förstorar delar av bilderna, se vad Torbjörn skrev alldeles nyss i sin blogg.

Att vänta på A99II verkar inte så framkomligt, tiden går och frågan är om den ens kommer. Men jag har samlat på mig lite bra A-optik som Carl Zeiss 135/1,8 och 16-35/2,8 liksom Sony 70-200/2,8 G och inte minst min gamla Minolta 85/ 1,4, alla dom har hög klass samtidigt som andrahandsvärdet inte är så högt eftersom det är E-fattningen som gäller. Nu verkar det som A7R II kan vara lösningen. Där ska ju AF:n fungera alldeles utmärkt också med adapter, såväl för objektiv med Sonys A-fattning som en massa annat. Och det är ju den enkla, lilla adaptern som ska till. Och där skulle jag få 42 Mpix, plus ganska bra lågljusegenskaper. I första vändan tänker jag den skulle ersätta 99:an men kanske lågljusegenskaperna är så bra att den också kan ersätta A7S:en?

Nåväl, för några dagar sen hittade jag en nästan ny Sonnar 55/1,8 ,  för 6500:- och den köpte jag igår när jag var i Sthlm. Tänkte att om det skulle bli en A7RII vill jag ha en riktig bra prime och den här har ju fått väldigt fina omdömen, den konkurrerar ju med Otusen. Och såklart är jag medveten om att jag steg för steg pushar mig själv att köpa en A7RII :-) Jag menar, nu har jag en 55/1,8 med kanonskärpa, A7S:en med 12 Mpix gör ju inte den rättvisa. Men det skulle en A7RII........

*

 Tar nu gärna mot synpunkter och idéer beträffande mitt resonemang ovan. Är det som vanligt, wow, en ny kamera, och så vaknar tekniknörden? Eller håller mina teknikargument (inte att jag köpt 55:an dock), jag menar långsam AF på 99:an och "bara" 12 Mpix på A7S:en?

Och kanske finns det motargument? Kanske kommer en A7RII med adapter ändå inte i närheten av tex en Canon 5 III med bra optik, Lena verkar ju helnöjd?

*

Selfien nedan är tagen med min A7S och ISO 2500 1/30  bl 6,3 och inte mycket till ljus, det kommer jag ihåg.

***

Postat 2015-08-29 13:54 | Läst 3850 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

OM TIDEN, SVART/VITT OCH Tri-X

***

Tiden är en märklig företeelse. Den går inte att ta på, som man kan göra med rummet. Frågan är om den finns alls. Jag har ju min guru, han den indiske mystikern, som jag lyssnar mycket på. Han har sagt , som jag tycker, mycket klokt. Om tiden har han sagt så här:

Vanligtvis brukar man dela in livet och tiden i dåtid, nutid och framtid. Det är fel. Om vi håller oss till tiden, finns bara dåtid och framtid. Om vi istället håller oss till livet, finns bara nutid. Livet pågår i ett ständigt nu. Vi kan tänka på dåtid och framtid, men vi kan aldrig leva i nåndera. Leva kan vi bara göra i det ständigt pågående nuet. Om vi låter vår uppmärksamhet vara i dåtid eller framtid, är vi inte här i nuet och missar livet, vi tänker på något som redan varit och inte längre finns, eller vi hoppas på eller fruktar en framtid som kanske aldrig kommer. Enda sättet att leva är att vara närvarande i nuet, här och nu.

*

Den här bilden födde kvällens funderingar. Äldsta barnet, ungefär ett år, tagen för 46 år sen. Svart/vitt förstås, jag körde mest med Tri-X, minns jag rätt tog jag den i köket. Jag förstod det inte då, men idag tror jag jag förstår. Hon ser mig. Hela mig. Inte igenom mig, hon ser in i mig. Eller ser och ser, hon känner in mig. Alldeles allvarlig, alldeles lugn, betraktar hon mig. Med hela existensens vishet levande i sig själv, den som aldrig kan - eller behöver -  förklaras.

*

I morgon åker jag till Stockholm för läkarbesök och en del annat. Har tex nappat på en begagnad  Sony Carl  Zeiss 55/1,8, har förstått att det är en riktig superoptik. Tveksamt om min A7S kan göra den full rättvisa. Antagligen måste det till en A7RII för det. Så när jag köpt den här misstänker jag att jag är så illa tvungen att också skaffa en sån. Jag menar, jag kan ju inte ha en Carl Zeiss 55/1,8 och sen ingen kamera som utnyttjar den optiken fullt ut. Eller - vad tycker ni?

***

Postat 2015-08-27 23:46 | Läst 3482 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

HANDLE WITH CARE PLEASE - OPEN AND VULNERABLE

***

*

*

***

Postat 2015-08-17 21:59 | Läst 1581 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

MOT ALLA REGLER

***

*

*

***

Postat 2015-08-14 21:05 | Läst 1508 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

MÄNNISKOR PÅ MIN VÄG

 ***

Ofta har jag tänkt att jag saknar människor att fota - vuxna människor. Barn har jag bra "tillgång" till, men inte vuxna. Men när jag ser vad jag har finns det lite bilder ändå. Genom åren har jag ändå mött ganska många, på olika platser och i olika situationer. Här kommer ett axplock med lite övervikt på det som varit lätt att fota de senast åren - på Kulturamas fotokurser och på fototräffarna med Dagnys. Bilderna har lite olika karaktär, alla är svart-vita men lite har jag försökt förstärka det jag ser hos dom jag fotat. Tekniska kvaliteten är väldigt olika - en del är fotade med en nu snart 10 år gammal kompakt, en del med 99:an med den excellenta 135:an på. Inspiration till den här bloggen är Eva D´s fina porträttserie av 3 bildkonstnärer för några dagar sen.

Jag säger i princip inget om personerna, däremot helt kort om fototillfället, under bilderna

*

Bilderna vinner definitivt på att förstoras!

*

Okänd kvinna fotad på matställe där jag åt lunch i Sthlm

*

Studiofoto med studioblixt (Kulturamakursen)

*

Okänd äldre man med radband, Frölunda Torg köpcenter i Göteborg

*

Brunnsborrare - medan han djupborrar efter vatten i Korsheden

*

Okänd man på tåget Hallsberg - Göteborg

*

Rima på Kulturama´s kafé, Sthlm

*

Victorias man, studiofoto utan blixt, Kulturama

*

Kurskompisen Victoria, Kulturama

*

Victoria och hennes man, studiofoto utan blixt

*

Dagny´s Fågelsången (eller Fotografiska?), kommer inte ihåg namnet

*

Thomas (E väl?), Dagnys på Fotografiska

*

Curre, Dagnys

*

Martin, Dagnys, Fågelsången

*

Okänd modell, studiofoto utan blixt, Kulturamakursen

*

Ungdomar på Kulturamafiket

*

Taxichaufför, New Delhi

*

Busspassagerare, Kolkata (Calcutta)

*

Tack för intresset - ni som bläddrat så här långt!

Och imorgon ses vi väl i Norrtälje?

*

***

Postat 2015-07-31 11:51 | Läst 6392 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 ... 48 49 50 ... 57 Nästa