Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ANDRA CHAKRAT

***

Andra chakrat har också med trygghet och osäkerhet att göra. Men medan första chakrat handlar om kontakten med den yttre verkligheten, rätten att ta plats, rätten att finnas till utan att prestera, att känna sig accepterad av verkligheten precis som den jag är,  handlar andra chakrat mer om  mina egna känslor. Detta andra chakra finns i nedre delen av magen, mitt mellan navel och genitalierna. Vem har inte känt fjärilar i magen när oron och nervositeten sätter in? Eller att magen är i olag när pressen blir stor? Eller kanske ha ont i ländryggen när stressen är för stor? Den sortens osäkerhet vet jag mycket om. Men jag har också funnit att det är bättre att acceptera den jag är istället för att att försöka bli något jag inte är

*

Tvivel och osäkerhet

har följt mig så länge jag minns

och mycket har jag avundats dom

som verkat så säkra


Idag är jag mest glad

för att tvivel och osäkerhet

fortfarande följer mig

då jag så småningom har funnit

att det är en kanal till mitt inre jag

till mitt inre, levande jag


Mina tvivel och min osäkerhet är också en hjälp

att hitta just min väg

istället för att följa andras 

*

Andra chakrat är framförallt centrum för lust, sexualitet och generellt känslor. Nästan alla moderna civilisationer och framförallt religioner har en starkt negativ syn på lust och sexualitet, ändå är det allt livs djupaste drivkraft, helt enkelt förutsättningen för fortsatt liv. Och andra chakrat är centrum för alla känslor, inte bara lust och sexualitet. Glädje inte minst. Skrattar vi djupt, skrattar vi med hela magen, den bubblar av skratt. Men där finns också hat och ilska gömd. Stänger vi inne våra känslor låser sig också kroppen. Och tvärtom, att låta kroppen röra på sig hjälper oss att släppa fram våra känslor. Dans är ett suveränt sätt att röra sig på och att låta känslor få chans att komma upp till ytan. Ett annat sätt är beröring, och då tänker jag inte på sex. Massage och healing kan vara helt fantastiskt.

*

Kanske låter jag min egen entusiasm bära iväg med mig lite, men ni kan sluta läsa precis när ni vill. Massage och healing är suveränt, liksom dans. Andra chakrat förknippas med vatten, inte så konstigt eftersom andra chakrat står för rörelse, både fysisk och mental. Och för er som tycker tex healing låter skumt - det handlar inte alls om helbrägdagörelse, det handlar om att alla människor, barn som vuxna (och djur för den delen) mår bra av beröring. Och när vi mår bra, hanterar vi både vardagen och förkylningar aningen bättre! 

*

Önskar er en fin helg!

Inlagt 2015-02-28 02:25 | Läst 8015 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Mycket fint och insiktsfullt skrivet Björn. De alltid tvärsäkra saknar förmåga att känna av sina egna och andras känslor och är inget att se upp till. Avsaknaden av empati hos många i dag är skrämmande och det meningslösa våldet det skapar.

Önskar dig också en fin helg.
Svar från Khalad 2015-02-28 17:42
Stort tack Torbjörn! Håller med, empati håller på att bli en bristvara!/ Björn T
Intressant och tänkvärt inlägg som vanligt!
Ha en fin dag!
Svar från Khalad 2015-02-28 17:43
Tack Hele´ne, uppskattas!/ Björn T
Fint och intressant inlägg med vackra och talande bilder därtill! Undrar om det verkligen finns några tvärsäkra människor (är det möjligt)? Frågan är om det inte bara är en mask som döljer rädslan och osäkerheten? Att våga möta sig själv är nog en av de stora utmaningarna i livet för alla och att kunna acceptera den man är. Ha en fortsatt fin lördag
Svar från Khalad 2015-02-28 17:47
Blir glad av din fina kommentar Yvonne, tack! Det är klart att det nog ofta är så! Det kan tom vara så att ju tuffare mask, desto större osäkerhet där bakom, men inte alltid, vi vet ju aldrig säkert när vi möter någon, däremot brukar det synas efter ett tag! Och att möta sigsjälv som man är, det är precis som du säger en utmaning, det är mkt som jag inte först vill acceptera/ Björn T
Dina ord och tankar är mycket intressanta och jag tänker mycket på hur olika människor är. De där som verkar så tvärsäkra, är nog inte det. Jag tror att har man riktigt bra självkänsla och även självförtroende, så kan man kosta på sig att vara ödmjuk .
Trevlig helg!
Katarina
Svar från Khalad 2015-02-28 21:45
Vi är verkligen olika, varje människa lever tom i sin egen värld, för varje människa finns en nyvärld att upptäcka och vi ser och tolkar världen och det vi ser helt olika, tom när vi står bredvid varandra och tittar på samma vy. Men märkligast av allt, mitt i all den här olikheten finns också så otroligt mycket likhet. Alla längtar vi efter ro och inre lugn, alla längtar vi efter bekräftelse, efter kärlek, efter beröring, efter glädje och efter frihet.Hälsningar/ Björn T
Katarina Holmström 2015-03-01 11:12
Så är det definitivt! Och när vi människor inte hittar det där sammanhanget, den där bekräftelsen som vi alla behöver, då kan det gå riktigt fel.
försöker verkligen tänka på djupet Björn. Intressant att läsa din text. Jag tror att det finns en stor portion tvivel hos alla, vissa är bara bättre på att dölja den.
Svar från Khalad 2015-02-28 21:49
Tack Ingemar, så är det nog, även om jag inte förstår att den måste döljas. Kul att du kommenterar/ Björn T
Vackert o tänkvärt Björn! Ett budskap som behövs, LO
Svar från Khalad 2015-02-28 21:50
Tack Lo, uppskattar att få dina kommentarer!/ Björn T