Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ENJOYING THE WONDERS

***

*

Förstoras!

*

***

Postat 2017-06-01 23:52 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

FOTONBRIST OCH SOFTAT.......

***

.....passar mig bra nuförtiden när det gäller selfies. Igår var jag en vända till Norrköping där min tandläkare finns ( bet av en tand för en vecka sen) och hissen upp till Tandläkarhuset är ett annat ställe för obligatoriska bilder, ena väggen är en spegel och så spottar i taket. Det blir ju lite knasigt ljus med takspottarna så ISO hamnade på 3200 men jag tänkte att no problem, jag har ju en Sony, kanonbra på lågt ljus. Utan att tänka mig för blev det 1/15 s och bl 6,3 så förutom dåligt ljus är det lite skakningsoskärpa, händerna är inte så stabila som dom varit, men det bidrar bara till det softade intrycket, bra. 

*

Men nu  är det det där med fotonbrist (dåligt ljus alltså) och brus jag funderar på och är inte säker på att jag förstått allt. Att det finns många sorters brus som har olika källor vet jag ju. Men av egen erfarenhet vet jag också att kameror, inte bara mina Sony, klarar höga ISO-värden utan besvärande brus när det är gott om ljus, alltså i starkt ljus. Kanske vill jag använda typ ISO 3200 när jag fotar fåglar och vill både ha riktigt korta slutartider och en lite mindre bländare för skärpedjupets skull. Då blir bruset sällan besvärande. Om det däremot är så dåligt ljus att jag måste upp till samma ISO 3200 för att få en exponeringstid som går att använda handhållet, då upplever jag bruset mer besvärande. Visserligen är självklart den befintliga ljusintensiteten vid fototillfället mkt större i första fallet men mängden ljus in till sensorn bör ju vara ungefär lika i de två fallen om bilderna i båda fallen blir lagom exponerade. Om jag använder tex 1/1500 s och bl 11 vid fågelfotograferingen och 1/15 s bl 5,6 inne i hissen härnedan så är ju kameran inställd så att sensorn tar emot 400 ggr mer ljus i hissen om ljuset vore detsamma i dom två fallen.

*

Ett annan, mera förståelig, iakttagelse är att så fort jag tittar på något i bilden som är underexponerat, ligger i skugga, då är ju bruset mkt tydligare än i de delar av bilden som är riktigt exponerade. Men dom delarna av sensorn har ju också fått färre fotoner per ytenhet än de korrekt exponerade delarna av bilden.  

*

***

Postat 2017-06-01 17:38 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

FAVORITVÄGGEN I INDUSTRILANDSKAPET, NORRKÖPING. Ja, och lite om Bach

***

Vissa saker går inte att låta bli att fota fastän jag och alla andra fotografer fotat dom motiven massvis av gånger. Dit hör barnbarn, blåsippor och solnedgångar. Den här väggen inne i industrilandskapet i Norrköping hör också dit, jag gillar den skarpt. Arkitekturbilder görs ofta svartvita men inte den här väggen. Titta på teglets färg, titta på hur olika dom olika tegelstenarna är, titta på den gröna färgen på fönsterbågar och spröjs. Se markeringen av bottenplanet med ett annat tegel. Det är faktiskt inte bara blommor och landskap som är fint, den här väggen är som en toccata av Bach - strikt i formen men full av skönhet

*

*

***

Postat 2017-06-01 00:11 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 9 10 

Innehållskategorier