Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ANALOGT ELLER DIGITALT?

***

Pga ihållande nybildstorka har jag lagt ner en del arbete på gamla foton, framförallt gamla 6x6-bilder, på sistone. Det slår mig hur mycket mer jag nu kan göra i datorn än jag då kunde göra i mörkrummet. Självklart var jag varken utlärd eller fullärd i mörkrummet, jag var typisk autodidakt. Det hade gått att göra mer än jag kunde. Men orsaken spelar mindre roll. Jag kan enkelt konstatera att många bilder jag nu plockar fram igen blir väsentligt bättre än vad jag trodde dom "var". Många av dom gamla bilderna jag visat i de senaste bloggarna har varit ganska murriga som negativ med låg kontrast. Det handlar inte bara om svärta, exponering och kontrast, det går alldeles utmärkt också att skärpa och behandla i Silver Efex. Och inte minst att kunna sitta och prova olika utsnitt, olika beskärningar, bara på några sekunder. Suveränt. En del av förklaringen är naturligtvis annars att en del bilder gör sig bättre på en skärm än på papper, men eftersom jag gjort en hel del pappersbilder också vet jag att dom flesta blir betydligt bättre också på papper. Skoj tycker jag. Så jag undrar - varför välja analogt eller digitalt? Kör båda!

*

Ingemor i Ludvika 1959

*

Hur jag gör? Mycket enkelt, jag skannar mina negativ (hittills mest 6x6) i en flatbäddsskanner, Epson V750 Pro, importerar dom till LR och fortsätter som vanligt. Oftast skannar jag med 1200 dpi och 16 bitars gråskala. Det blir inte perfekt, jag ser att bilden här är lite överskärpt tex, konturlinjerna är alltför markerade. Rent generellt funkar det bättre än jag vågat hoppats. Den här är dessutom croppad, totalt 185 kB, och skulle som den är knappast hålla för en A4-utskrift. Flera av dom bilder jag visat tidigare har jag aldrig gjort som pappersbilder, jag har tyckt att negativen varit för dåliga.

***

Postat 2019-09-23 20:11 | Läst 2906 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

FELFRITT, SKÖNT!

***

Med tanke på miltalet - 31 300 - tänkte jag ju få se vad det kan vara nu? Men det var inget, inte en anmärkning ens, skönt!

699 spänn visserligen men ok när det inte blir mer....

Moderna kameror klarar ju typ en halv miljon exponeringar men fullt så många mil klarar väl inte en bil, men vem vet?

*

*

***

Postat 2019-09-23 14:23 | Läst 1727 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

CARCASSONNE?

***

Världen är en orolig plats. Har nog alltid varit. Det slår det mig när jag tittar på dom här bilderna. Inte ens här, i en småstad i sydfrankrike 1959, är det lugnt. Vi är fortfarande på bilsemester i Frankrike (jag har skrivit 1960 förut, men det måste vara 1959) och vi undviker dom stora städerna men stannar gärna i dom små. Jag är inte säker på var detta är men jag gissar på Carcassonne.

*

Här sitter vi - mamma, lillbrorsan Dag och jag - på ett hett småstadstorg. Mamma kollar i Guide Michelin som var hennes bibel på Frankrikeresorna. Vi verkar vara på väg mot Pyreneérna, åtminstone är det den delen hon läser i. Jag är 19 och måste ha gett pappa kameran eftersom bilden finns på min filmrulle.

*

Här händer det något, soldater finns där, men vad?

*

Fler soldater, en ångvält spärrar gatan. Lite spänt verkar det som. Faktum är att jag inte alls kommer ihåg situationen, det är prick 60 år sen. Men Algerietkrisen är inte löst och FLN var en orosfaktor också i Frankrike.

*

Det är av den här bilden jag gissar på Carcassonne, hela gamla stan är ju omgiven av befästningsverk, påbörjade redan under romartiden.

*

Mamma tar igen sig någonstans inne i befästningsbyggnaderna

*

Kanske nå´n har någon annan ide´om vad som orsakade pådraget?

***

Postat 2019-09-22 23:51 | Läst 3100 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

MULTITASKING

***

Om ni tycker att mina bilder är röriga, aldrig kan hålla sig till ett och samma motivområde, att det är skräp på bilderna (brödsmulor på sensorn?), ja, det finns förklaringar! Just nu är det värre än vanligt, men senare idag ska jag röja, sen är det fint igen, en timme eller två.......Fast det känns mysigt så här :-)

*

*

***

Postat 2019-09-22 13:43 | Läst 2223 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

KVISMAREN OCH TRANORNA

***

Så blev det äntligen en tur upp till Kvismaren i eftermiddag, jag har inte varit där sen i våras  trots att det bara är en timme från Finspång. En strålande dag igen med över 20 C, också när jag kom upp dit vid 17-tiden. Mycket tranor men alla höll sig på långt avstånd, alla (fyra) bilderna med flygande tranor är tagna med 400 x 1,4 och croppade men inga närbilder precis. Jag gillar ändå att vara där, bara ljudet från alla tranor är suggestivt. När jag tog flygbilderna hade jag åkt ut till Sörön några kilometer utanför Norrbyås

*

Mest gäss i kanalen

*

*

*

*

*

Flockar av änder kom också ibland men jag har fortfarande problem med skärpan ibland så vad det är ser jag inte

*

Det här är ju en liten bil men dom riktigt stora traktorerna med dubbla huvuddäck körde flitigt och dom har man inte en chans att möta om man inte hittar en sidoficka

*

Landskapspanorama med 99:an och 135:an

*

***

Postat 2019-09-22 00:25 | Läst 2795 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa