Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

MIRAKLEN I LOURDES

***

Lourdes, orten som fortfarande anses vara Europas mest besökta vallfartsort med uppåt 6 miljoner pilgrimer varje år, ligger i södra Frankrike på sluttningarna upp mot Pyrenéerna. Orsaken till pilgrimsströmmarna är den då 14-åriga bondflickan Bernadettes upplevelse i i Massabielle-gottan nära staden. Året var 1858 och hon påstod sig haft en uppenbarelse av Jungfru Maria i grottan. I samband med detta ska det ha "sprungit fram" en källa med helande vatten. Pilgrimerna dricker gärna av det helande vattnet. I Lourdes tar man fortfarande emot ca 100 000 sjuka per år som får bo gratis i särskilda sjukhusbyggnader. Otaliga människor påstår sig blivit mirakulöst botade där, katolska kyrkan har erkänt ca 7 000 oförklarliga tillfrisknanden men av dessa har endast 67 betecknats som mirakel (!) Själv gick jag omkring med min Yashica-Mat och tog lite bilder. Behöver jag säga att jag redan då (1960) var både förvånad och en smula  misstänksam mot det jag såg?

*

På knä inför det oförståeliga

*

Människorna har samlats framför ingången till grottan (uppe till vänster i bilden) och till höger om grottingången har man rest en Jungfru Maria-staty

*

Också vid vårt besök fanns en stor grupp sjuka och invalidiserade, uppenbarligen från belgiska Gent, som hoppades på helande

*

Både präster ........

*

.....och nunnor rörde sig på området

*

***

Postat 2019-10-25 10:48 | Läst 4178 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

HÄLLESTADSBRON

***

Precis där hemmasjön Bönnern rinner ut genom Finspångsån går Hällestadsbron över. Själva bron ser man knappt idag men det är en vacker gammal stenbro, snart 250 år, den invigdes 1776. Den finns typ 300 meter hemifrån och hur många gånger jag passerat den vet jag inte. Förr, när jag jobbade i Finspång, gick jag över den och så genom "verket", bla genom kopparvalsverket, för att komma till mitt kontor. En del av verkstadsbyggnaderna är lika gamla som bron.

*

Från Hällestadsbron upp mot Bönnern i går. Inget vattenflöde, så länge det inte är högvatten leds vattnet numera en annan väg till ett lokalt kraftverk

*

Branta sidor och mkt träd och sly gör att det är svårt att få en riktig vy över bron men här ser man i alla fall dom gamla brovalven. Andra sidan av bron är industriområde, där kommer jag inte in numera.

*

En del av dom riktigt gamla industribyggnaderna syns till höger i bild, liksom en del av den gamla muren av slaggstenstegel

*

***

Postat 2019-10-24 21:13 | Läst 4205 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

EN LEVANDE SJÄL

***

Minnesgoda läser tänker säkert direkt på Ypsilon i PC Jersilds roman  från 80-talet. Den mänskliga fristående hjärnan som lever i ett "akvarium" med näringsvätska men som också har kvar sina nervkopplingar till ett öga och båda öron. Ingen kropp, bara en hjärna kopplad till sitt öga och sina öron och som genom näringstillsats till akvariet och en svag elektrisk signal hålls vid liv. Han, för det är en han, utsätts för diverse förnedrande experiment av läkarna på läkemedelsföretaget där hjärnan förvaras, han betraktas som ett prov, ett försök bara, utan egna känslor och eget värde. Och definitivt inte som någon med själ trots att han är ett levande, kännande väsen. Jersild var väl ursprungligen läkare om jag minns rätt, romanen är både spännande och initierad.

*

I eftermiddag gick mina tankar åt "andra hållet". Kanske tillverkar vi snart nya själar?Jag tänker på AI. Något mer själlöst än en datamaskin finns väl inte? Åtminstone inte så här i datorålderns vagga. Men med rask takt glider vi nu in i AI-epoken. Beräkningsförmåga och minneskapacitet ökar i rasande takt, program som tillåter datorerna att dra egna slutsatser och förbättra sina egna program är inte långt borta. Med en uppsättning sensorer av olika slag, program för ansiktsigenkänning mm kan programmen säkert utvecklas  till att dra slutsatser från "egna" fysiska erfarenheter, vad dom sett, hört och känt via sensorerna. Och nästa tekniksprång kommer säkert när kvantdatorerna blir tillgängliga. Jag menar, vi alla som inte är religiösa och tror att gud blåst in livet genom våra näsor, eller om det var genom öronen, ser ju att våra nuvarande hjärnor helt enkelt bara utvecklats i  mikroskopiska steg under årmiljonernas eoner från pre-amöbastadier till vår nuvarande kapacitet. Och nånstans där har väl själen slunkit in? Kanske är själen bara det samlade minnet från ett par årmiljarders experimenterade med otaliga, parallella livsformer? Helt enkelt när komplexiteten blir tillräckligt stor och överstiger någon kritisk punkt  omega. Så när kvantdatorernas minnes- och beräkningskapaciteter överstiger omega1 och omega2 föds också deras själar, helt utan biologi. Frågan är, blir det också levande själar? För det finns väl själar?

*

*

Suss gott

***

Postat 2019-10-24 00:43 | Läst 1976 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

STRANGER THINGS

***

*

*

***

Postat 2019-10-23 08:20 | Läst 1804 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

TEKNIKLYFT I LUDVIKA

***

*

I går när jag körde in i Ludvika höll man på att sätta en jättetransformator på plats i den gamla sockenstugeparken mitt emot stadshuset. Jag förstod ju direkt att det är ABB som sätter upp en känd Ludvikaprodukt som reklam och karakteristiskt igenkänningstecken, precis som tex Saab har en J29:a, en Draken och en Saab 2000 utefter E4 när man passerar Linköping. Jag stannade naturligtvis till och tog några bilder, man höll just på och monterade dom stora genomföringarna.

*

Intressant är att det här inte bara är konkret lyft av utrustning, det representerar ett riktigt tekniklyft för ABB och Ludvika. ABB Ludvika har ju alltid varit koncernens centrum för högspänningsverksamhet och nu har man tagit nästa steg på transformatorsidan. Sedan 2008 har man bedrivit utveckling av transformatorer för 1100 kV, alltså 1,1 miljoner V, världens största transformatorer. Beställning finns från Kina på om det var 16 eller 17 transformatorer för sina nyaste 300 mil långa kraftöverföringar. Storleken och vikten gör att dessa transformatorer måste byggas i Kina, av ABB men med kinesiska underleverantörer. Transformatorlådan är 5,5 meter hög, den tar man inte under vanliga väg- eller tågbroar, och väger färdigmonterad 800 ton.

*

Som naturligt steg i utvecklingen har två prototyper byggts i Ludvika. Jag känner inga detaljer men gissar att dom utsatts för diverse avancerade testningar och tänker på I:s pappa. Han var ansvarig för transformatorprovningen i Ludvika under 60- och 70-talen, han skulle gillat att se detta. Däremot har avsikten aldrig varit att dom skulle levereras just pga av vikt och storlek, i stället sätts dom tomma på innehåll upp som landmärken i båda "ändarna" av stan. Kul tycker jag! Något annat den den taniga lilla statyn blixten som sitter i rondellen alldeles intill och skall påminna om kopplingen mellan Ludvika och ABB.....

*

Här kommer några bilder. Dom långa "kanonrören" som just monteras är genomföringarna, dvs ingångarna för högspänningen in i själva transformatorn. Det säger sig själv för en tekniker att det inte är så enkelt att säkert  mata in 1,1 miljoner volt utan överslagsrisker och effektförluster. 

*

*

*

*

*

***

Postat 2019-10-22 11:47 | Läst 3731 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa