Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LUDVIKA 1957 - RIVNINGEN AV GAMLA FOLKETS HUS

***

1957, eller möjligen 1956, revs gamla Folkets Hus för att ge plats åt Aveny och nya Folkets Hus. En serie som jag tycker passar bra in i Gun-Ingers upprop om arbetsbilder.

Tegelväggen ger sig inte på en gång

*

Ett tag till med grävskopan

*

Uppmärksamheten är stor

*

Men så händer det

*

Det var det det!

*

Jo, jag vet, ett par av bilderna har jag visat förut!

***

Postat 2020-02-17 15:30 | Läst 3368 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

GRÖNSISKA VAR DET......

***

Jag gissade på gulsparv, ni berättar säkert. Och det har ni gjort, grönsiska var det. Onekligen lite lättare med skärpan när man kommer närmare, tre av bilderna är ocroppade så ni ser ungefär, jag stod väl 10-12 m bort kanske. Alla bilderna är tagna på 400 mm med 1/800 s och bl 6,3, alltså ett steg nedbländat, största öppning är 5,6.  Skärpt och brusredcerat i LR på vanligt sätt, därefter skärpt och brusreducerat ett steg till mha av Efex.

*

*

Samma som fg croppad. Gult bröst och huvud, streck bakom ögat = gulsparv?

*

*

*

*

Samma som fg croppad. En annan individ men jag tolkar fågelboken ändå som gulsparv?

*

Vanligaste oskärpan

*

*

*

*

***

Postat 2020-02-17 14:15 | Läst 1926 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

PAAVO

***

Krigsbarn. Adopterad. Lekkamrat. Ensam.

*

*

***

Postat 2020-02-17 00:38 | Läst 1412 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

PROFETER OCH KLIMATFÖRNEKARE

***

Det tog lite tid innan också jag insåg att det faktiskt med stor sannolikhet är vi människor som är huvudorsak till de senaste decenniernas globala uppvärmning. Men jag instämmer numera till fullo, och det är hög tid att vi styr om för att inte effekterna ska bli ohanterliga. Samtidigt ser jag sedan länge (och fortfarande) hur ensidig ,  känslomättad  och ofta överdriven nyhetsrapporteringen och  diskussionen kring klimatfrågorna är.  Det finns snart inte ett ösregn eller en torrperiod, inte en skogsbrand eller en översvämning som inte kopplas till den globala uppvärmningen. Det gäller också utbredningen av insekter som för något år sedan ansågs hotas av nästan utdöende (humlor, bin fjärilar) samtidigt, eller nästan samtidigt, som enormt stora gräshoppsvärmar i Afrika (stod det inte något i Bibeln om såna?) och ökat antal antalet fästingar i Sverige också kopplas till  samma klimatförändringar.  Det påtalas ofta hur negativt uppvärmningen kommer påverka skördar och matproduktion. Varför står det aldrig något om att i kalla områden kan skördarna öka pga högre temperaturer? Och det är fortfarande fler människor som fryser ihjäl än som dör av värmeböljor . Och medan profeterna mässar om hur industrialiseringens superegoister dåraktigt är orsaken till i stort sett allt ont, från klimatförändringar till  krig och farsoter, sägs inte ett ord om att fattigdom och svält minskat snabbare de senaste 50-100 åren än någonsin i mänsklighetens historia, att barnadödligheten sjunkit dramatiskt under samma period, att fler flickor än någonsin tidigare får utbildning och rösträtt, och att sjukdomar som polio, mässling, malaria mm mm också minskat drastiskt. Och var och en som så mkt som andas om att hen inte sväljer allt som profeterna mässar betecknas som klimatförnekare, pestsmittad och inte värd att tas på allvar.   

*

Det mesta av det jag tar upp här är sånt jag länge känt men orsaken till att jag skriver just nu är ett par artiklar i SvD i går och i dag. Vem har inte hört TV basunera ut hur klimatkrisen är orsak till dom stora skogsbränderna i Australien och hur illa det kommer bli framtiden? Björn Lomberg, Copenhagen Consensus Center, pekar på att runt år 1900 brann ca 11 % av Australiens yta, årligen i  skogsbränder, nuförtiden brinner ca 5 % per år, och under nuvarande brandsäsong har ca 2,5 % brunnit. Skillnaden är att skogsbränderna  nu huvudsakligen skett i  de stater där Sydney och Melbourne ligger och där lite mer än hälften av landets befolkning bor. Också globalt sett har vi färre skogsbränder än tidigare, sen  år 1900 har de branddrabbade områdena världen över krympt med mer än en tredjedel.

*

Ett annat inlägg finns i dagens tidning där Fredrik Sjöberg, författare och entomolog, bla nagelfar såna här påståenden "Sedan den industriella revolutionen har 83 % av alla vilda djur försvunnit och mer än hälften av dem har utrotats under det senaste halvseklet. Av alla växter är nära hälften borta. Idag är utrotningstakten snabbare än någonsin tidigare och vi befinner oss enligt många bedömare i sjätte massutrotningen!"  Dåligt underbyggt och starkt överdrivet är väl en sammanfattning av hans granskning. Men sjätte massutrotningen är redan ett begrepp, lika slagkraftigt som lättfattligt, och att underlaget uppenbart är ganska bristfälligt lär inte hindra dess spridning och fortsatta användning( min kommentar). Det visar sig att faktahänvisningar  ledde till sammanställningar av andra faktasammanställningar av många olika forskningsrapporter  från många olika forskare och där förvanskningar och missförstånd uppstått på vägen.  Så det här om att bara hänvisa till forskningen och vetenskapen är nog inte så enkelt, fortfarande måste ursprungliga källdata kontrolleras om man ska veta vad man pratar om.

*

Det allvarligaste med den snedvridna diskussionen och alla dom känslobaserade åtgärderna är att dom riktigt viktiga åtgärderna inte får uppmärksamhet, inte blir av eller blir försenade. Exempelvis måste vi ha tillgång till väsentligt mkt mer billig el så snart det bara går. Inte för att  förse elbilar med el, utan för att genomföra en massiv omställning till el inom industrin och jag tror det är ett understatement att säga att vi behöver kärnkraften. Vad jag kan förstå finns inget alternativ om vi faktiskt tror på att det viktigaste är att få ner koldioxidutsläppen, nu, inte om 10-20 år. Jag tror också att det är så att dom regelbundna överdrifterna, oemottagligheten för kritik och de ständiga  undergångsprofetiorna gör att vanligt folk inte bryr sig, dom motverkar sitt eget syfte. Varför skulle miljöpartiet annars knappt klara 4%-spärren, jag menar om alla faktiskt kände att nu är klimatfrågan det viktigaste som finns? Den är ju viktig.

*

Skärblacka Bruk, en av Sveriges största utsläppare av koldioxid, kollade inte nu men har för mig att man ligger på plats 4 eller där någonstans

*

***

Postat 2020-02-16 14:19 | Läst 2786 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

REPORTAGET - GROVJOBB 1955

***

Gun-Inger efterlyste jobbilder, här kommer några. Gatugrävning i Ludvika 1955. Årtalet står noggrant antecknat, liksom film, Adox KB 17, alltså som ISO 40. Robot IIa, 24x24, kvällsbilderna med stavblixt och lösa lampor. Fotografen hade kvällsjobb, skoj, alltid på nya äventyr. Så blev det några dagsljusbilder dagen efter. Och så var det lite oskarpt redan då.....

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2020-02-15 23:28 | Läst 2584 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 8 Nästa