Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

EVERYTHING I KNOW

***

*

*

***

Postat 2021-05-21 20:24 | Läst 2609 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

LETTING....

***

It´s our choice

*

*

***

Postat 2021-05-20 22:22 | Läst 2119 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

BORTA BRA MEN.....

***

Ibland är det skönast att bara sitta en stund i trädgården. Vädret var inte bara nådigt utan strålande vackert. Det blev husets heminlagda sill från Konsum med kokt potatis, gräslök och creme fraiche eftersom  gräddfilen var slut, till det en vanlig  knäckemacka med bregott. Och ett glas öl, utan nubbe. Väldigt gott! 

*

*

***

Postat 2021-05-19 22:14 | Läst 1251 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

SKÖVLAD VÄG - RISINGE

***

Vägen är den vackra lilla vägen som går in precis vid S:ta Maria kyrka, och går bort mot ekbacken och stigarna fortsätter sen bort mot Ysunda. Det är rimligt att tro att det är en gammal kyrkväg eftersom den leder fram till kyrkan vars äldsta delar är från slutet av 1100-talet eller början av 1200-talet. Eftersom vi bott i Finspång sen 1965 har vi gått den många gånger, och dom senaste åren har det blivit vår nästan dagliga promenad. Den är, förlåt var, lättgången och går fram i det vackraste kulturlandskap med ängar, åkrar, ekbackar och skog och som aktiv fotograf, ja inte vet jag hur många bilder jag tagit där. Nu är det inte lika roligt längre. Både vägen och markerna intill ägs av kyrkan fast markerna arrenderas ut.

*

1 Det började med att man i fjol sågade ner all sly och alla mindre träd utefter båda sidor av vägen. Det har jag stor förståelse för att man vill göra, däremot inte att allt nedsågat får ligga orört utefter vägen. Då gjordes också en del grävarbeten för att frilägga sandytor för sällsynta vildbin (silvergökbi och guldsandbi), det är såklart bara bra

2 I år fortsatte man så att såga ner småtråd och sly, allt ligger kvar efter vägen, det kommer ta mer än 5 år för att det ska multna bort

3 För några veckor sen, mötte vi en traktor som drog en vägbearbetningsenhet, gissar att den både "vertikalskar" och hyvlade av ytskiktet, kanske bara det senare. Den otroligt vackra vägen med slät lättgången mark i hjulspåren och grönt gräs däremellan förvandlades omgående till  stenig, ojämn vägbana full av lösa stenar, näst intill omöjlig för mig (80+) att gå på.

4 Sista steget för någon vecka sen  var att man kört med bred, typ minst 3 meter, vägkantsklippning som tagit allt gräs, all vass, alla nyponbuskar, slitit sönder småträd och sälgen (den enda) på upp till kanske 4 meters höjd. Obegripligt.

Jag kan möjligen förstå att man vill göra någon form av underhåll (sannolikt med motivet att hålla vägen öppen) trots att den var i alldeles utmärkt skick. Men att lämna vägen i avsevärt sämre skick än den var, lämna mängder av fällda småträd efter hela vägen och direkt misshandla träd  (sälgen) som har avgörande betydelse för insekter (som man samtidigt satsar naturvårdspengar på) tycker jag är  totalt okänsligt både ur natursynpunkt och för alla som uppskattat en av Finspångs kanske vackraste vägar.

Här kommer 18 bilder från nuläget och 7 från före åtgärderna, jag tror ni ser vilka som är vilka. Det finns värre katastrofer ute världen, men jag trodde kanske inte att det här var sättet kyrkan tog hand om kulturlandskapet.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2021-05-18 21:39 | Läst 2051 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

BLAND ODJUR OCH SKÖNHETER

***

Förra veckans hölls jag några dagar därute i Risinge för att fota aurorafjärilar, det funkade rätt bra. Men det blev en del annat också förstås. Bla satt jag då och då vid sandgroparna man gjort i ordning för silvergöksbina, en av de riktigt hotade vildbiarterna som finns just i Finspångstrakten. Några såna hittade jag inte, tror jag, vet inte riktigt hur dom ser ut, men jag såg inga andra bin än än små humlor. Det enda jag vet är att bin är hårbeklädda

*

Fint att bara gå uppe vid ekhagarna, ibland kan man lägga sig på magen och kika

*

Ekarna sträcker sina grenar långt ner mot marken

*

Och där finns också en och annan blomma

*

En humla....

*

Men det här är varken bi eller humla, en vägstekel har jag listat ut att det är och här är det spindlarna som får bli byte, dom brukar annars vara jägarna. Väg- och rovsteklar har spindlar som huvudbytem dom förlamas (med stick antar jag) och verkar sen suga ut det göttaste, här är tre bilder

*

*

*

Då och då lämnar jag läskigheterna för en stund och tittar på annat, ett blommande träd i skogen tex

*

I sandgropen finns också skalbaggar, här en rödbrun .....

*

....som möter en grön sandjägare men det mötet gick fredligt till

*

Här en grön  sandlöpare på närmare håll, färgerna ser ut att växla med ljuset

*

Här är två i en riktig omfamning

*

Men jag ser fler vägsteglar ute på jakt...

*

 Här tror jag det är en svart murarvägstekel

*

...men vägsteklarna verkade vara mest på bettet

*

 Fast då och då en arora att vila ögonen på

*

Citronfjäril går också bra

*

Vägsteklarnas idoga sökande har åter gett resultat

*

Snart har spindlarna tömts på sitt innehåll

*

En fjäril känns skönt att avsluta med, en helgröning . Grönsnabbvinge blir min gissning efter att ha googlat en stund

*

***

Postat 2021-05-17 23:47 | Läst 1771 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa