Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SKÖVLAD VÄG - RISINGE

***

Vägen är den vackra lilla vägen som går in precis vid S:ta Maria kyrka, och går bort mot ekbacken och stigarna fortsätter sen bort mot Ysunda. Det är rimligt att tro att det är en gammal kyrkväg eftersom den leder fram till kyrkan vars äldsta delar är från slutet av 1100-talet eller början av 1200-talet. Eftersom vi bott i Finspång sen 1965 har vi gått den många gånger, och dom senaste åren har det blivit vår nästan dagliga promenad. Den är, förlåt var, lättgången och går fram i det vackraste kulturlandskap med ängar, åkrar, ekbackar och skog och som aktiv fotograf, ja inte vet jag hur många bilder jag tagit där. Nu är det inte lika roligt längre. Både vägen och markerna intill ägs av kyrkan fast markerna arrenderas ut.

*

1 Det började med att man i fjol sågade ner all sly och alla mindre träd utefter båda sidor av vägen. Det har jag stor förståelse för att man vill göra, däremot inte att allt nedsågat får ligga orört utefter vägen. Då gjordes också en del grävarbeten för att frilägga sandytor för sällsynta vildbin (silvergökbi och guldsandbi), det är såklart bara bra

2 I år fortsatte man så att såga ner småtråd och sly, allt ligger kvar efter vägen, det kommer ta mer än 5 år för att det ska multna bort

3 För några veckor sen, mötte vi en traktor som drog en vägbearbetningsenhet, gissar att den både "vertikalskar" och hyvlade av ytskiktet, kanske bara det senare. Den otroligt vackra vägen med slät lättgången mark i hjulspåren och grönt gräs däremellan förvandlades omgående till  stenig, ojämn vägbana full av lösa stenar, näst intill omöjlig för mig (80+) att gå på.

4 Sista steget för någon vecka sen  var att man kört med bred, typ minst 3 meter, vägkantsklippning som tagit allt gräs, all vass, alla nyponbuskar, slitit sönder småträd och sälgen (den enda) på upp till kanske 4 meters höjd. Obegripligt.

Jag kan möjligen förstå att man vill göra någon form av underhåll (sannolikt med motivet att hålla vägen öppen) trots att den var i alldeles utmärkt skick. Men att lämna vägen i avsevärt sämre skick än den var, lämna mängder av fällda småträd efter hela vägen och direkt misshandla träd  (sälgen) som har avgörande betydelse för insekter (som man samtidigt satsar naturvårdspengar på) tycker jag är  totalt okänsligt både ur natursynpunkt och för alla som uppskattat en av Finspångs kanske vackraste vägar.

Här kommer 18 bilder från nuläget och 7 från före åtgärderna, jag tror ni ser vilka som är vilka. Det finns värre katastrofer ute världen, men jag trodde kanske inte att det här var sättet kyrkan tog hand om kulturlandskapet.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2021-05-18 21:39 | Läst 2070 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tråkigt när man behandlar vägen på det sättet. Vi bor utmed en gammal grusväg och den drivs av en samfällighetsförening som är ganska aktiv och verkar kunna sina saker. När vägen har hyvlats så läggs det alltid på ett nytt lager med väggrus, då är det lite väl mjukt att gå ett tag men sedan plattar bilarna till ytan och allt blir bra igen.
Förra sommaren så grävdes dikena ur och vår ena hund blev lite sur, de växter och grästuvor han brukade pinka på försvann...
//Anders
Svar från Khalad 2021-05-18 22:18
Tack Anders, det är trist. Men som sagt, jag har en tanke, läs min kommentar nedan!
Hej Björn. Jag kan förstå din ilska och "opgivende" inställning för "projektet". Finns det ingen förklaring och en plan för huruvida man ska göras vidare?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2021-05-18 22:19
Tack Erik, jag har en plan, läs min kommentar nedan!
Det är naturligtvis markägaren = kyrkan som bestämt att detta ska göras, sen har man hyrt in lokala företagare, jag har pratat med ett par av dom. Jag har dock en tanke med den här bloggen, jag tror jag vet vem som är ansvarig inom kyrkan och skall kontakta honom men vill kunna visa hur det faktiskt blev och börja med att fråga om det var så här det var tänkt. Kanske NtÖD skulle kunna vara intresserade också.
Förstår din besvikelse. Det är väl guds skapelse. Fantastiskt fin bild den sista.
Sten
Svar från Khalad 2021-05-19 13:22
Tack Sten, det är ju inte alls av samma omfattning som alla dom skogar och marker du sett kalhuggas, här blir jag lite upprörd därför att det finns inget egentligt behov av underhåll, vägen har varit i utmärkt skick och enl min mening hade det räckt med att röja sidorna och ta bort det fällda, därefter klippa närmaste meter på kanterna med vanlig åkgräsklippare för att ta bort små tallplantor och liknande.
Ja, det gör ont att se... Jag lider med dig...
Den sista bilden är väldigt vacker.
Mvh Halina
Svar från Khalad 2021-05-19 13:23
Tack för det Halina, framförallt känner jag att det inte fanns något egentlig behov av vägunderhåll!
Hej Jag känner igen det. Det verkar som man låter riset ligga kvar, för att påvisa att man har gjort något, och bryr sig. Någon form av bevis..Runt sjön Trekanten i Gröndal är det exakt lika dant . Man har öppnat ytor mot sjön men ris buskar och halvträd ligger kvar.
för övrigt fina bilder, på en misshandlad vacker väg.
/ Bengt H.
Svar från Khalad 2021-05-19 13:25
Jo, det är nog inte enda stället. Men att låta träd och sly ligga kvar gör ju att det vackra i miljön förfulas, jag skule gärna se en debatt om varför man inte tycker det är värt kostnaden att ta bort det fällda riset. Tack Bengt!
Det ser väldigt trist ut och att vägen dessutom blivit svårare att gå på är ju extra tråkigt. Jag gillar din tanke och handling att uppmärksamma detta. Man ser liknande exempel lite här och där. Samtidigt värnar man om dikesrenar längs större vägar och klipper dem inte förrän efter de flesta blommor blommat ut, för insekterna och fjärilarnas skull. En väg med biltrafik finns det ju ändå en rad andra aspekter att ta hänsyn till vad gäller växtligheten vid vägkanten. Bilderna mot slutet är väldigt fina.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-05-19 13:40
Tack Lena, ska bli intressant att se om jag kan få igång en debatt med/ kring kyrkan!
Blir både ledsen och arg av sådan "vanskötsel"..Tycker det verkar som dom vill komma fram med större fordon, kanske ska skog avverkas, hemska tanke..en mardröm. Självklart så är dom senare och sista bilden vackrast, precis som det ska se ut ..
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2021-05-19 21:41
Tack Gunte vi får se, jag har i alla fall varit i kontakt med ansvarig inom kyrkan/ Linköpings stift och haft ett vettigt samtal samt fixat att han kan se bloggen.
Mitt förslag är att de tar bort riset/fällda småträd närmast vägen. Fö finns det ingen "riktig" skog i närheten, den skog jag talar om på ena sidan är gles blandskog, har svårt att tro att den är värd att fällas :-)
Åh nej sånt här ser man tyvärr ofta numera. Blev lika besviken här när jag kom till "mitt" ställe var det skövlat och allt låg kvar som en enda röra. Inget mer svampplock där senare
Ledsamt men många bilder här är fina och speciellt sista
Svar från Khalad 2021-05-19 21:42
Tack för det Nini! Tråkigt med din skog också!
Vi bodde i Småland och var morgon gick vi en runda på vacker skogsväg, tillsammans med hundarna ackompanjerad av surrande bin, kvittrande fåglar och insekter.
Ofta sjönk vi ned i vägkantens mjuka gräs, för en vilopaus.
Plötsligt, skulle det kunna köra timmerbilar på denna pittoreska väg, kantad av blommor och annat vackert.
Allt slogs sönder, vägen breddades och fick en stenig grov beläggning, över den mjuka fina sanden.
Vi blev ledsna och då började vår planering att byta bostadsort.
Människor har ju fötter, inga rötter, så vi flyttade till vackra Sydöland
Tanken slår mig., när jag läser texten till bilderna.
Undrar vilken bonde som bytte marken mot en plats i himmelriket, kyrkans affärsidé.
Att änkan och barn drevs från gården, hände alltför ofta.
Svar från Khalad 2021-05-19 21:44
Hoppas det är fortsatt vackert där ni nu bor! Har en känsla av att kyrkan ägt marken här väldigt länge, men det är ren gissning.......Tack för intressant kommentar!