Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SVARTVITT LANDSKAP

***

Isen håller precis på att lägga sig därute vid Ekön. I morgon är nog båda vikarna frusna. Detta trots att vi inte har det så kallt som i Nikkaluokta, dom hade drygt  -37 C i morse, kallaste novembertemperaturen i Sverige sen 1980, trevligt tycker jag som inte bor där.

*

*

***

Inlagt 2021-11-28 17:58 | Läst 1405 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tänk att det blir så kallt i den globala uppvärmningen?? Då är den ju inte global per definition – det vill säga det globala manifersterar sig inte just här och just nu... :-D

Om man går in på SMHI:s statistik, så finner man att det har varit kallare än normalt i hela Sverige sedan början av november, och nu mot slutet rejält mycket kallare i den norra delen – även om man jämför med referensperioden 1961 – 1990.
Det har förutspåtts en vargavinter från en del håll. Man får kanske ändå hoppas att det inte blir så – då med tanke på plånboken.
Svar från Khalad 2021-11-28 20:06
Hej Peter, man vet aldrig. Det var inte så länge sen (70-talet) tidningarna var fulla av vetenskapsmän som varnade för en annalkande istid :-) . Som säkert resultat av kylan i norr vet vi nu i alla fall att även Norrlands elpriser nått oanade höjder. Att både oktober och november varit synnerligen kalla uppe i norr är det ingen tvekan om. Trevligt att höra av dig, tack Peter!
Isen har precis börjat lägga sej runt Knivsta nu och det är minus 8 grader i skrivande stund. Det ska vara kallt i veckan så nu fryser det kanske ordentligt.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-11-30 16:16
Hej Lena, jag gillar att vi fått vinterkänsla ett tag. Det ser ju dessutom ut att hålla sig någon vecka till åtminstone. Här har vi ännu ingen snö men frosten börjar ändå klä landskampet en smula vitt
Fint fångad isläggning, Björn! Media jagar alla möjliga rekord och det säljer förstås. I somras slogs värmerekorden på löpande band i sydöstra Sverige. Stora rubriker blev det. Vissa platser i landet noterade månadsnederbörder på några timmar under sensommaren. Nya rubriker! Klimatforskarna menar att vi kan vänta oss fler avvikelser från det "normala" framöver och det är väl det vi ser.
Ha en fin vecka!
Hälsningar, Sture
syntax 2021-11-29 19:44
Året dessförinnan var det en osedvanligt kall julimånad i sydöstra Sverige (och Åland där jag är på sommaren). Det gav inga rubriker alls. Det gäller ju att hålla reda på vad som skall rapporteras, och vad som inte skall rapporteras... :-)
Hittills har ingen kunnat visa att det är fler avvikelser på gång. Det handlar om fria gissningar som ligger i linje med det opportuna.
Historiskt sett i närtid, det vill säga under det sena 1700-talet, hade vi avvikelser i vädret av sådant slag att människorna trodde att världens undergång var nära - vilket antagligen även vi skulle tro om vi råkade ut för något sådant.
Svedje 2021-11-29 20:17
Hej, Peter!
Jag minns din inställning i klimatfrågan före mitt fleråriga uppehåll på detta forum och ser och förstår att den kvarstår. Vi har alla rätt att tycka och tänka som vi vill och jag respekterar naturligtvis din hållning även om jag inte delar den. Som vanlig dödlig utan speciella kunskaper föredrar jag att lyssna på en i stort sett samlad klimatexpertis och jag ser inga skäl att ändra uppfattning. För kommande generationers skull hoppas jag förstås att jag har fel. Det trista är att jag knappast lever den dagen vi har facit.
Varma hälsningar från ett lagom vintrigt Västerbotten!
Sture
syntax 2021-11-29 22:20
Så är det Sture. Vi är båda i den åldern att vi knappast får uppleva facit. Kanske lika bra det.
Jag har ingen mera precis "inställning" i klimatfrågan - det är ju ändå inte någon religion. Jag försöker bara vaska fram vad som egentligen är på gång!? Det blir inte lättare av massmedias ständiga dessinformation.
Näringslivets Mediainstitut har nyligen kommit med en rapport i saken. Här går man hårt åt medias tendensiösa vinklingar i rapporteringen av klimatomständigheter:

https://naringslivets-medieinstitut.se/wp-content/uploads/2021/09/Havsnivaer-1.pdf
Svedje 2021-11-29 22:58
Tack Peter!
Jag ska läsa skriften i lugn och ro när jag får tid och naturligtvis med ett kritiskt öga, precis som NMI uppmanar till. Det intressanta är förstås att NMI är ett opinionsbildande institut som öppet driver en agenda mot Public Service och etablerad media. Redan i grundskolan lär sig eleverna att ett kritiskt förhållningssätt bland annat innebär att det är viktigt att fråga sig vem sändaren av information är och i vilket syfte den publiceras.
Hälsningar, Sture
syntax 2021-11-29 23:29
När jag i ungdomen läste och tenterade forskarkursen för doktorsexamen i geografi fick vi lära oss att "vem sändaren av information är och i vilket syfte den publiceras" är sekundärt, och att det viktiga är sakinnehållet och dess relevans och hållbarhet. Det vill jag nog påstå är det vetenskapliga synsättet.
Svedje 2021-11-30 09:25
Peter, du blandar äpplen och päron ganska så friskt. Politik handlar om värderingar och är ingen vetenskap. Den agenda som Mats Olin driver i sin ensliga lobbystuga är politik och inget annat. Du får gärna tillbe honom som din husgud, men jag tror inte Fotosidans spalter är rätt forum för att värva lärjungar.
syntax 2021-11-30 11:13
Tycker jag inte!
En rapport om en specifik företeelse är inte politik per definition – och den skall bedömas efter sitt sakinnehåll och dess hållbarhet, och inte bekvämt fösas undan genom identitetsrelativisering.

Vad det sedan gäller själva tråden, så tror jag att ämnet intresserar blogginnehavaren.