Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BLODRÖD ÄR DAGENS FÄRG

***
Så har dom värsta farhågorna besannats. Europas näst största stat, Ukraina med 44 miljoner invånare och en yta som ett och ett halvt Sverige invaderas just nu av Ryssland. Efter att under ett år eller så ha sett hur dom ryska stridskrafterna byggts upp i en ring runt landet sker nu det som jag fruktat men ändå inte riktigt velat tro på. Hur många människor kommer att dödas? Hur många städer kommer raseras? Hur många förhoppningar om ett fritt liv i fred kommer släckas?  

*

*

***

Postat 2022-02-24 09:27 | Läst 1156 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

HÖSTFÄRGER SAXE - KORSHEDEN

***

Tre bilder från Saxevägen (Nohrstedtsvägen) och tre bilder hemma i Korsheden, alla tagna 30 oktober i höstas.
*

Lärk

*

Pilarna vid Saxesjön

*

Rönnbär

*

Bukettapel 

*

Bukettapel, variant med mindre bär

*

Ormbunke

*

***

Postat 2022-02-23 22:05 | Läst 863 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

SPANAREN

***

*

Det finns ett radioprogram som heter Spanarna. Tre personer som på fredagseftermiddagarna kåserar om vilka nya trender de upptäckt under veckan. Det var längesen jag lyssnade men kunde  vara roligt. Här kommer en egen dagens spaning.

*

Kan det vara så att fotovärlden håller på att delas upp i två halvor?  

Det är inte svårt att förstå att gatufoto är inne. Allt större del av jordens befolkning finns i storstäder och det är ju storstäderna som är jaktmarken för gatufoto. I princip går det att ta gatufoton också i mindre samhällen, men min erfarenhet är att människors förståelse för mer eller mindre nyfikna gatufotografer är mindre ju mindre samhällena är.

Samtidigt söker sig många fotografer mot den orörda naturen, vildmarkerna där få människor sätter sin fot. Gärna isbjörnar i Arktis, men också dom stora orörda skogarna. Djurfotografer och fågelfotografer söker också  platser så långt från städer och samhällen som möjligt.

Två diametralt olika trender. Och det blir liksom tomt i mitten, jag saknar bilderna från landsbygden. Landsbygden och vardagslivet, det är ju där vi möts, människorna och naturen, människorna och djuren. 

*

Jag gör vad jag kan med bilder från Korsheden och Saxe. Att det blir bilder från Saxe idag beror på att min pc år på service (nya minnesdiskar och nytt operativsystem). Jag får alltså hålla mig till min Mac och den har sin huvuduppgift när jag är i Korsheden, därav bilderna. Dom är från nån av dom sista dagarna i oktober. Bra ljus, mulet och mjukt. 

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2022-02-22 22:48 | Läst 1513 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

UTSKRIFT AV BILDER FÖR SÖDERTÄLJE

***

Genom att sonen Stefan kommer hem under helgen får jag möjlighet att vara med på utställningen i Södertälje nu på lördag, det ser jag fram mot. Jag har valt fyra bilder, varav två redan var utskrivna. Två skulle skrivas ut. Det visade sig att min skrivare, en Epson 3880, hade stått så länge att några av skrivarmunstyckena inte var rena. Det löste sig genom att köra två rengöringscykler, men det går åt en del bläck för detta. Dessutom blev min "maintenance cartridge" tank full, varför en sån plus några bläckpatroner fick beställas från Scandinavian Photo. När detta var gjort var det dags för utskrift. Trots att jag har pappersprofilerna inlagda fick jag något för mörka bilder. Detta löste jag genom att manuellt justera efter dom första utskrifterna, sen blev det som jag ville ha dom. Mitt operativsystem (W7)på datorn är utgånget och skall bytas på torsdag, kanske är det orsaken. Medan jag var i gång skrev jag också ut den hästbild jag lovat ryttaren som jag fotat ngn månad tidigare. Det är den bilden som syns på datorskärmen.

*

Även om det är en del strul tycker jag det är roligt att skriva ut själv. Dessutom har jag ett superbra arbetsrum med mycket ljus. För drygt 30 år sen byggde vi om en ganska smal lång korridor utanför sovrummen till ett arbetsrum genom att flytta ut ytterväggen två meter. Då satte vi också in fler fönster. I stället för en korridor på 6 x 1 meter blev det ett arbetsrum på 6 x 3 meter, 18 kvadrat alltså, toppen.Skrivaren syns till höger. Den står alltid framme men för att den inte ska bli alltför dammig lägger jag på det lilla lapptäcket som hänger över stolsryggen. Det gjorde I en gång i tiden som ett sommartäcke till barnvagnen. Nu lyser det upp arbetsrummet med sina färger. Stökigt? Javisst, varför har man annars arbetsrum?

*

*

***

Postat 2022-02-21 14:25 | Läst 1268 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

8 MINUTER OCH 3 TESLA PÅ LÖRDAGKVÄLLEN - MRT

***

Det finns många sätt att tillbringa en lördagskväll på. I går gjorde jag en magnetröntgen på Vrinnevisjukhuset. Fast tillbringa och tillbringa, det tog ca 8 minuter i kameran. Dom kör helger och kvällstid för att jobba bort köerna efter pandemin. Ländryggsundersökning för att se om ytterligare en ryggoperation är möjlig/ lämplig.

*

När jag skriver magnetröntgen avser jag förstås magnetresonanstomografi, MRT, vilket inte innebär någon joniserande strålning alls, alltså inte "en slags röntgen". Eftersom tekniken ändå möjliggör avbildning av kroppens inre strukturer har magnetröntgen likväl blivit det vanligaste namnet på tekniken i folkmun. Fältstyrkan i befintliga magnetkameror för medicinska ändamål är vanligast 1,5 - 3 T  (T=Tesla) även om det numera finns kameror på ända upp till 7 T, också i Sverige. Högre fältstyrka ger bättre upplösning. Detta är mycket höga magnetfält. Den naturliga jordmagnetismen ligger omkring 100 mikro T. EM-strålning (elektromagnetisk strålning) generellt är ett mycket omdebatterat område vad det gäller skaderisker. Medan många är övertygade om stora risker med tex mobiltelefoner och högspänningsledningar skulle jag våga säga att dom vetenskapliga indicierna är få. 

*

*

***

Postat 2022-02-20 17:07 | Läst 957 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa