Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

VÄDER, KLIMAT OCH MEDIA

***

Mediabesvikelsen över dom uteblivna värmerekorden i går är uppenbara, varmast på 75 år i Målilla är bara en av många rubriker. Uppläst gång på gång i SVT. Sant, samtidigt som det också är sant att inte heller i går slogs det gamla svenska rekordet 38 C från Målilla 1947. För övrigt också noterat i Uppsala redan 1933. Med långt mkt lägre koldioxidhalter än idag. Gemensamt för alla publika media är att dom på ett eller annat sätt lever på sensationer. Dom är helt beroende av sina tittare och läsare, och bloggare för den delen. Och är det något vi tittare, läsare och bloggare vill ha är det sensationer.

*

Som jag sagt flera gånger tidigare instämmer jag i uppfattningen att vi har en global klimatkris. I Storbritannien sattes ett nytt värmerekord häromdagen och temperaturerna och torkan i Medelhavsområdet blir långsamt värre.. Samtidigt är det uppenbart att media underskattar hur det varit tidigare, det är liksom ointressant idag. Varje storm, varje ösregn, varje torka, varje översvämning, varje skogsbrand är inte i saklig mening extremväder. Vi har haft vår andel också tidigare men dom som varit med kan ju inte vara med och berätta nu. Och att kolla statistik är det inte många som gör. Däremot läser vi tidningar, tittar på TV och andra media. Det som sägs där blir sanningar som sprids. Precis som i Ryssland.

*

Naturligtvis ger en varmare värld fler värmerelaterade dödsfall. Detta påtalas gång på gång i media som ett självklart bevis för att det är bråttom med att åtgärda klimatproblemen. Jag undrar bara varför media aldrig berör att låga temperaturer också innebär påfrestningar? The Lancet, internationellt en av de mest respekterade vetenskapliga tidskrifterna, har rapporterat att England och Wales  under perioden 2000-2019 hade en överdödlighet på knappt 800 personer som kunde kopplas till värme medan det fanns en överdödlighet som kunde kopplas till kyla på ca 60 000 personer. Studien baseras på över 10 miljoner dödsfall under perioden.

*

 Skulle ni vilja ta någon minut att kolla dom svenska högsta uppmätta temperaturerna under sommarmånaderna maj, juni, juli augusti ser de ut så här (SMHI). Det är årtalen som intresserar mig:

Maj   Götaland 32,5 Kalmar 1892   Svealand 31,3 Nora 1911    Norrland 30,6 Överkalix Svartbyn 1971

Juni  Götaland 38,0 Målilla 1947   Svealand 35,3 Bromma 1947   Norrland 36,4 1947

Juli  Götaland 36,01) Borås 1901  Svealand 38 Ulltuna 1933  Norrland  36,9 Härads 1945

Augusti  36,8 Holma 1975  Svealand 36,0 1975  Norrland 34,6 1947

1) Kommer nu ändras till 37,2 Målilla 2022

Det här är definitivt inte den bild jag får av att läsa tidningar eller titta på  TV

*

Varför bryr jag mig då, om jag nu håller med om att vi har en klimatkris? Om något skulle kunna spåra ur på allvar är det klimataktivismen. Där finns redan icke-demokratiska rörelser som Extinction Rebelllion som vill ha snabba åtgärder utan hänsyn till hur det drabbar världsekonomin, där finns  allt fler som talar om behovet av planekonomi och centralstyrning, precis som det skulle gå att förena med demokratiska val. Det gör det inte, det är bara att se sig om i världen. Som färska exempel i Europa visar är det viktigare än någonsin att behåll en mångsidig och öppen debatt i viktiga frågor. Organisationer som Extinction Rebellion utgår från det som media rapporterar, inte från forskning och vetenskap. Jag tror helt enkelt fortfarande på fortsatt demokrati, vilket kräver öppenhet och tillgång till mångsidig information. Vinklad och ensidig  information räcker inte för demokrati skall kunna fungera.

*

***

Postat 2022-07-22 22:21 | Läst 962 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

EFTER VÄRMEN KOM ÅSKAN

***

Fram emot midnatt i går kväll kom åskan, helt naturligt när kallare luftmassor möter dom varma. Inget sånt där hejdundrande åskväder med nerslag i närheten. Däremot var blixtarna rätt frekventa under en halvtimme och lyste upp himlen utan särskilt mycket dån. Jag fick för mig att försöka få några bilder utan förberedelser. Normalt är väl stativ och öppen slutare någon minut då och då. Jag gjorde det extremt enkelt för mig, tog min gamla nattkamera eftersom normaloptiken satt på och satte mig uterummet. Ställde in 2 s och bländare 13. Tänkte att två sek kan jag hålla kameran skapligt still för att fånga ljuset, inte nödvändigtvis blixtarna. Som vanligt hade jag kameran på manuellt läge, ISO valdes automatiskt. Tre av bilderna nedan lyckades jag ta medan det fortfarande blixtrade, dom har därför ganska låga ISO, två är tagna för sent, efter ljuset från blixtarna nästan försvunnit och har jättehöga ISO, gillar ändå färgerna. Och det är helt uppenbart att urladdningarna skedde mellan molnmassorna, inte mellan moln och mark.

*

Fö har vi 14,1 C nu klockan 12, igår vid lunch hade vi 32,4......!

*

ISO 320

*

ISO 51 200

*

ISO 640

*

ISO 800

*

ISO 64 000

*

***

Postat 2022-07-22 12:59 | Läst 1045 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

ÖFRE STARBO

***

Öfre Starbo har en särskild lockelse. Det genuina bergslagen, nu i princip öde, och med ödemark runt omkring. Inte "riktig" ödemark, sån finns inte i Bergslagen, men skog sjö och berg med insprängda slåtterängar här och var. Jag har varit här förr, senast i fjol ( här) . Då koncentrerade jag mig på själva bruket, det som man inte längre kan se, jämnat med marken  och övervuxet med skog. Kvar finns bara den vackra gamla mekaniska verkstan. I går kväll blev det i stället några bilder mest för att beskriva min egen känsla för platsen och läget.Vi var där runt åttatiden på kvällen. Ofta gör vi en kvällstur de här varma dagarna, huset ligger med alla stora fönster åt väster och svårast att komma undan värmen är det 17-20. En kvällstur då med AC:n på passar utmärkt. 

Bara som en parentes noterade jag när jag letade mig tillbaka till förra Öfre Starbo-bloggen 1900 bloggbesökare under året som gått. Det visar att många besöker bloggarna långt efter att jag slutat kolla. Det tror jag gäller dom flesta bloggar på sidan. Ofta hamnar mina "aktuella" besökare nånstans 150-200 efter ett par dagar.

*

*

*

*

*

***

Postat 2022-07-21 10:51 | Läst 1011 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

BESÖKAREN - SÄLGSKIMMERFJÄRIL

***
Med dörrarna på glänt hela dagarna får vi då och då in oanmälda besökare. I går eftermiddag kom en större fjäril in när jag satt vid datorn. Brun med vita teckningar och som det visade sig med tydligt blåfärgat skimmer i vingarna i vissa vinklar. Här sitter den på gardinen inne i stora rummet. Lite medfaren kan man se, så har det också blåst en hel del för att vara mitt i sommaren. Aspskimmerfjäril eller sälgskimmerfjäril verkar vara alternativen efter en första koll i fältnyckeln för dagfjärilar. Eftersom det vita tvärbandet har en tydlig utåtriktad tand är det nog en sälgskimmerfjäril. Jag kan heller inte se att framvingarna har några ögonfläckar. Roligt, den har jag inte sett tidigare. Sällsynt, under expansion i Skåne står det. Fast det här är s Dalarna. Ännu roligare.Efter att ha tagit några bilder tog jag ut den med dricksglasmetoden, inga problem.

*

*

***

Postat 2022-07-19 11:01 | Läst 1174 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

HADE TÄNKT....

***
....att det skulle bli mer skrivet idag men klockan går alldeles för fort på kvällen när I somnat. Måste i alla fall visa den här blombuketten tjejerna (Vilma och Lovisa) plockade åt I medan dom var här. Dom var lite hemlighetsfulla när dom gick ut och kom hem med den här efter säg en halvtimme. Hela buketten är plockad på tomten/ nerfarten. 

*

*

***

Postat 2022-07-18 23:26 | Läst 1109 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa