Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

VY MOT KYRKUDDEN, SÖDERBÄRKE

***

Ungefär så står det på gamla vykort så det kan passa också här. Bilden är inte så gammal, tio år, eftersom det är jan 2013. Jag börjar få lite abstinensproblem, det är snart ett halvår sen jag var där uppe så jag plockar fram lite bilder från förråden ibland. Få kyrkor ligger så vackert som Söderbärkes, inte minst om man går längst ut på kyrkudden som sträcker sig ut mot Norra Barken. Kyrkan började byggas 1729 men innehåller rester från äldre gråstenkyrka, sannolikt från 1300-talet. I kyrkan finns också en 1200-talsdopfunt i gotländsk kalksten som troligen stått i den gamla kyrkan. Längst ut på kyrkudden säger sägnerna att det funnits en tingsplats under vikingatiden men hur stor sanningshalten i detta är känner jag inte till, vad jag vet finns inga fynd som stärker sägnerna. Däremot är udden säkert en plats som passar alldeles utmärkt för sådant, människor i gamla tider hade stor känsla för välja platser för sina viktigaste förrättningar.  

*

*

***

Postat 2023-02-02 22:09 | Läst 1540 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

RELIGION OCH KORANBRÄNNINGAR

***

Måns får ursäkta men jag gör min kommentar till hans blogg (här ) till en egen blogg - ämnet är både intressant och viktigt 

*

Få frågor i världen är så känsliga som dom religiösa. Krig har förts under århundranden i Europa pga religion, konflikter som Palestina - Israel, Irland, mellanöstern Irak - Saudiarabien med associerade terrorgrupper, Afghanistan mfl synes aldrig ta slut. I Indien är Modis nationella hinduism på randen att starta indiska terrorgrupper mm mm. Sverige har länge varit förskonat från inrikes religiösa konflikter (jag räknar inte kvinnoprästfrågan med utvidgningar) men inte så längre när andelen muslimer närmar sig 10 % av befolkningen. Paludans koranbränningar orsakade som bekant upplopp i flera svenska städer med ett stort antal skadade poliser som följd, för att inte tala om förstörda bilar och annat. Min slutsats är att Sverige bör bidra till att inte i onödan utmana religiösa krafter, det leder i större eller mindre utsträckning till hat och död. Jag har tex svårt att tänka mig att israelerna skulle tycka det klokt att tillåta koranbränningar i Jerusalem. Det skulle vara mänskligt, religiöst och politiskt olämpligt.

*
Ska jag vara ärlig förstår jag inte riktigt skillnaden mellan att tala illa om judar och bränna koraner. Det är tydligt utpekade folkgrupper i båda fallen. Syftet är uppenbart att smäda i båda fallen. Vi har redan en lag (16 kap. 8 par brottsbalken) om hets mot folkgrupp som innebär att i uttalande eller i annat meddelande som sprids hota eller uttrycka missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning (jag har gjort textspärrningarna). Behöver vi mer? Såvitt jag förstår behövs ingen ny lag, bara använda sunda förnuftet och inse att tänket med lagen mots hets av folkgrupp just är att förhindra avsiktliga smädningar av folkgrupper. Att därför icke tillåta koranbränningar är varken att inskränka tryckfriheten eller att vika sig för Erdogan men att tolka lagen på ett sätt som stödjer dom svenska demokratiskt tagna besluten.

*

Bilden är tagen i Lourdes, Frankrike 1956

*

***

Postat 2023-02-01 23:14 | Läst 1268 ggr. | Permalink | Kommentarer (20) | Kommentera

SKYMNINGSBLÄNK

***

Det står vatten lite överallt ute i naturen nu. Kanske ökar grundvattnet en smula igen. I går kväll var nästan som en marskväll, temperaturen på nollan, himlen dunkelblå där enstaka stjärnor kunde ses. Och så blänket från vattnet då. 

*

*

***

Postat 2023-02-01 15:53 | Läst 665 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6