Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

VY MOT KYRKUDDEN, SÖDERBÄRKE

***

Ungefär så står det på gamla vykort så det kan passa också här. Bilden är inte så gammal, tio år, eftersom det är jan 2013. Jag börjar få lite abstinensproblem, det är snart ett halvår sen jag var där uppe så jag plockar fram lite bilder från förråden ibland. Få kyrkor ligger så vackert som Söderbärkes, inte minst om man går längst ut på kyrkudden som sträcker sig ut mot Norra Barken. Kyrkan började byggas 1729 men innehåller rester från äldre gråstenkyrka, sannolikt från 1300-talet. I kyrkan finns också en 1200-talsdopfunt i gotländsk kalksten som troligen stått i den gamla kyrkan. Längst ut på kyrkudden säger sägnerna att det funnits en tingsplats under vikingatiden men hur stor sanningshalten i detta är känner jag inte till, vad jag vet finns inga fynd som stärker sägnerna. Däremot är udden säkert en plats som passar alldeles utmärkt för sådant, människor i gamla tider hade stor känsla för välja platser för sina viktigaste förrättningar.  

*

*

***

Inlagt 2023-02-02 22:09 | Läst 1533 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vacker vinterbild på vackert belägen kyrka.
Beträffande det du skriver om kyrkudden finns den markerad på Fornsök (Riksantikvarieämbetet) och det som anges är följande:

Övrig kulturhistorisk lämning
Plats med tradition, tingsplats(?). Tidigare skall här ha funnits en domarring(?) med 12stenar på platsen. Stenarna borttogs 1829 (eller 1819) och lades dels i grunden tillprästgården, dels i den då uppförda sakristian. Uppgifterna är från 1964, av f.d. kyrkvaktmästaren Yngve Karlsson, Söderbärke Kyrkby. Enligt uppgift i 1964 årsinventering uppfördes sakristian före 1735. Beskrivningen är inte kvalitetssäkrad. Information kan saknas, vara felaktig eller inaktuell. Se även Inventeringsbok under Dokument och bilder.

Som tidig skriftlig källa anges: Hülpers AA – Dagbok över en resa genom Dalarna 1757 s. 428

Det är spännande med gamla kulturhistoriska platser, även om man inte helt säkert kan veta hur det var. Det är ju inte alltid undersökningar / utgrävningar ger konkreta bevis.
Hälsningar Christina
Svar från Khalad 2023-02-03 09:19
Stort tack för fin kommentar och mkt intressant information!🙏
syntax 2023-02-03 15:44
Christina:
Jag ser att det är den Christina som i dag kommenterade i min blogg. Kulturhistoria är mycket intressant. Här nedan länken till en tidigare blogg som visar hur enormt intressant det plötsligt kan bil i ett dammigt arkiv:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/forskningens-sma-gladjeamnen.htm
Katt-Tina 2023-02-03 19:22
Ja, det är intressant med kulturhistoria. Blev nyfiken när jag läste Björns blogg och sägnen om kyrkudden. Var bara tvungen att kolla lite vidare om den.
Under förra året började jag mer aktivt leta efter platser här i Blekinge och upptäckte, att det finns många, en del kända och som "annonseras" som turistattraktioner, andra mindre kända och - tror jag - även en del okända. Det är främst de båda sistnämnda kategorierna som är intressantast att försöka hitta. Inte alltid helt lätt men vilken glädjande belöning när man funnit dem. Så nu får mina djur- och naturbilder samsas med bilder i denna genre, som för allt i världen oftast också blir ute i naturen.
Håller på att ordna sammanställningar av dessa mina bilder för att, när det är klart, lägga upp dem på min hemsida tillsammans med lite information. Det är roligt att ibland ha projekt och mål för sina utflykter.
Hälsningar Christina
Många bilder från då fungerar fint även nu, vackert
Svar från Khalad 2023-02-03 09:20
Tack Peter!
Fin bild med trädet och kyrkan i bakgrunden, inget fel på den kompositionen..Imponerande ändå att forsla materialet till domfunten eller den färdiga produkten ända från Gotland. Tog nog någon vecka över hav och land..
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2023-02-04 20:50
Tack Gunte! Mkt planering för en så’n färd, gissar det tog mer än en vecka!
Mycket bra bild! En vacker kyrka och ett synnerligen "fraktaliskt" träd. Och intressant information i inlägg och kommentarer.
Svar från Khalad 2023-02-04 20:51
Tack Christer! Träd är ofta fraktaliska, åtminstone björkar, pilar, alar och några till :-)
En vacker bild med mycket symbolik. En ståtlig byggnad kyrkan, än så länge står många kyrkobyggnader kvar, dess immateriella del förvaltas också av människor, och resultatet blir ibland därefter.
Svar från Khalad 2023-02-04 20:52
Tack Stefan, så är det, inte ens kyrkorna skulle stå så länge utan omsen :-)
Verkligen en fin bild, den fångade mig direkt. Intressant att läsa också tycker jag.
Svar från Khalad 2023-02-04 20:52
Tack Morgan, det glädjer mig,