Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

INDUSTRILANDSKAPET - JUSTERADE BILDER

***

Tack för alla bra tips! Avgörande var att exportera ut som sRGB i st f AdobeRGB. Jag hade valt AdobeRGB eftersom jag fotar med den inställningen i kameran och som har lite större färgrymd än sRGB men jag antar att det inte funkar som jpeg och att jpeg där skär en del av infon som finns i AdobeRGB. Däremot fortsätter jag som vanligt i övrigt, jag exporterar ut jpeg-filerna i kvalitet 60 %, där har jag aldrig märkt någon skillnad med högre kvalitet, bara större filer. Vidare har jag heller aldrig brytt mig om att på något sätt anpassa filstorleken till FS. Dom tre nya bilderna här är mellan 5 och 10 mb när jag laddar upp dom, det verkar funka alldeles utmärkt (jag är mkt för att göra det så enkelt som möjligt). Baslinjestandard som du Gunnar skriver om vet jag inte ens vad det är. Och det här med TIFF är inget jag styr över själv, använder jag mig av insticksprogrammen i Efex, vilket jag gör då och då, blir filerna TIFF-filer.

*

Nu är det här inga paradbilder ändå. Det var gråmulet och lite mörkt och jag ser att bilderna är en smula överskärpta. Jag har gått lite genvägar vid den ursprungliga bildbehandlingen, dels genom att skärpa med Efex Sharpener Pro 3 och dels genom att använda Color Efex Pro 4 och det straffar sig om jag inte är riktigt noga. Framförallt tredje bilden har lite för mkt av HDR över sig. Men som sagt, tack för alla tips, uppskattas!

*

*

*

*


***

Inlagt 2019-06-12 10:40 | Läst 369 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej! När det gäller skärpa får man ha lite koll på Lr egna inställningar...både i framkallamodulen och när man exporterar. (Lr lägger ju på en automatisk skärpa för att kompensera för den mjukhet som kameran åsamkat...och den kan man ju förstås justera...sedan kan man ju välja olika lägen för skärpa anpassad för antingen webb eller utskrift i exportera)Fina bilder iaf...
Svar från Khalad   2019-06-12 17:15
Hej Lena, tack för tips och kommentar! Jag brukar ju använda skärpemodulen i LR. För landskap väljer jag ofta en liten radie typ 0,8 och upp mot 70 i mängd medan tex porträtt typiskt 0,9 och lite mindre mängd. Sen låter jag ibland skärpan vara anpassad för webb ändå när jag exporterar ut, om det blir kaka på kaka vet jag inte. Men det är framförallt när jag använder Efex skärpeprogram som det är lätt att resultatet blir öv.erskärpt, särskilt om jag både kör förskärpning och slutskärpning. Proffsen kör ju mkt av skärpningen i FS med oskarp mask och så men jag behärskar inte FS tillräckligt för att gå den vägen! / Björn T
Jag har inte läst det första inlägget och dess kommentarer först utan börjar med att bara titta på bilderna i detta inlägg. Den tredje tycker jag är otroligt bra med den dramatiska himlen, linjerna som bildas av såväl vatten som byggnader/ broar och att du lyckats få med en fågel på himlen. Efterbehandlingen känns helt rätt tycker jag.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad   2019-06-12 20:55
Hej Lena, extra roligt att du gillar den tredje bilden, jag funderade om den hade lite HDR över sig, vilket inte var meningen, hälsningar/ Björn T
Fina bilder borde jag ha skrivit. Det här med baslinje standard är egentligen inte relevant i det här sammanhanget. När man sparar en jpg kan man ge bilden lite olika egenskaper för hur den ska bete sig i en webbläsare. Vill man att bilden ska visas lågupplöst till en början och succesivt bli bättre, det här är ett skede som pågår under några sekunder. Då väljer man progressiv. Baslinje öppnas bilden i full upplösning direkt, fast efter en liten stund. Det här var ett sätt att ta sig förbi långa uppladdningstider i webbens barndom. Det skulle ju helst hända nåt när man stirrade på skärmen. Den här lilla instruktionen i jpg-filen kunde ställa till en del bekymmer när man arbetade med bilder i trycksaker. Och efter som jag jobbat en del i printvärlden så fanns och finns fortfarande den där instruktionen i mitt huvud. Men för publicering på FS saknar det betydelse.
Ha det gott
Svar från Khalad   2019-06-12 20:59
Tack för positiv bildkritik Gunnar! Och skönt, då behöver jag inte studera baslinjestandard. Det där med sRGB och AdobeRGB var det som strulade till det. Undrar om jag inte alltid kört AdobeRGB, nu kanske det blir lite mer liv i alla mina bilder på bloggen? Hälsningar/ Björn T

Innehållskategorier