Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

JAG HAR SETT DEN!

***

Rördrommen alltså. Åtminstone tror jag det. Några bilder blev det dock inte, I och jag tog en förmiddagspromenad och på satt 16-35. Hundra säker är jag förstås inte, men ganska. Vi hade precis hunnit ner till spången med våtmarken innanför när I pekade på en stor fågel längst bort. Den flög strax ovanför vattenytan, en stor gråbrun fågel  som flög med långsamma vingslag och jag funderade på om det var en rovfågel eller något annat när det slog mig att det nog var rördrommen. Den slog sig ner efter sådär hundra meter och jag uppfattade att den fortfarande var i våtmarksområdet, den flög parallellt med bortre kanten.

*

OK, det är ju inte säkert, men har jag förstått rätt så är en flygande rördrom rätt lik en stor rovfågel. Och sättet att flyga strax över vattenytan och sedan gå ner igen får mig att tro på rördrom. Men inget bevis.

*

Bilden här nedan är från ett annat tillfälle, också från spången men ut mot Barken. Och fåglarna här - är väl storskrake?

*

*

***

Inlagt 2019-06-16 21:41 | Läst 1877 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Låter absolut som Rördrommen! Kul! Och fåglarna här är honor Storskrake. När dom flyger så här så är det extra enkelt att artbestämma med hjälp av just deras ljusa vingspeglar, alla sjöfågelarter har olika varianter på vingspeglar, olika mönster och ofta olika färger.. Googlar du på flygande Småskrakar så ser du att dom har ett annat mönster på sina vingspeglar..
Hälsn!
Just så uppfattas rördrom i flykt. Jag har sett en i flykt lågt över vatten en gång i år, i maj.
- hawk
Grattis! Du har nog sett rördrommen. Det finns väldigt små och nätta kikare som man kan ha i en jackficka. Den kan man alltid ha med sej om man vill se ordentligt :-)
Hälsningar Lena
Jag har ju bara sett en flygande rördrom en gång i mitt liv, nu i somras. Tänkte absolut inte på hur dess flygstil var men läste kommentarerna här nedan på folk som har koll så Grattis Björn till att ha sett en fin "skygg" rördrom :)
Svar från Khalad 2021-02-16 22:23
Trevligt att du kommenterade, tack Joakim! Med flygstil menar jag nog mest de långsamma vingslagen och jag minns den tydligt brunaktiga färgen sa mig att det inte var en häger.
Joakim88 2021-02-17 07:14
Du har ett minne du :)
Själv så kommer jag inte ihåg hur rördrommen flög som jag fotograferade i juli 2020 tror jag det var hehe. Var så inne i fotograferandet då.
Men jag tror att du har bra koll där på din rördrom :)