Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

JAG TROR DET FINNS HOPP

***

Ibland kan det kännas som naturen själv speglar oron därute i världen. Särskilt med aprilvädret och dom kyliga vindarna som nu dragit ner över landet. Snabba växlingar mellan sol och mörka moln och temperaturer som också gör snabba kast liksom fåglarna som lyfter i flockar. Ändå har vi det lugnt och bra här hemma. Jag tänker på Ukraina men också på Jemen, Afghanistan, diktaturerna i Iran och Nordkorea, Ryssland på väg in i det totalitära mörkret. Bland annat. Men dom senaste nyheterna från förhandlingarna i Turkiet andas en försiktig optimism och jag tänker också på hur Europa reste sig efter WW2. Javisst, med amerikansk hjälp, Marshallplanen. Biden lovar redan stora summor till Ukrainas återuppbyggnad, jag tror det finns hopp.   

*

Västerut från Risingefälten i kväll

*

***

Inlagt 2022-03-29 22:06 | Läst 1297 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Talande bild till den texten. Jo, det finns nog hopp.
/Gunnar S
Svar från Khalad 2022-03-30 16:00
Tack Gunnar, det blir tungt utan hopp!
Låtom oss hoppas!
Svar från Khalad 2022-03-30 16:00
Ja, hoppet må vi vara rädda om, tack Måns!
Vi får hoppas så, kommer troligen gå betydligt bättre för Ukraina än för Ryssland. Förhoppningsvis får Ryssland ett mörkt moln över sig i kanske 100år, medan nu Europa rustar upp sitt försvar och ökar samarbetet ytterligare, det var nog inte så det var tänkt från ett visst håll. Konstigt att man kan ha sådan otur när man tänker. Det var ju synd för det var ju mycket bra samarbete med Ryssland under en 20 års tid. Fin bild.
Svar från Khalad 2022-03-30 16:02
Instämmer helt, öst och väst står längre från varandra än på mycket länge. Tack Peter!
Hoppas och tror att det finns möjligheter.
Mycket jobbig oro har varit och bilden är passande
Mvh N
Svar från Khalad 2022-03-30 16:03
Tack Nini, hopp behöver vi!
Ja, vi får hoppas att det löser sej på något sätt, men det kommer nog att fortsätta märkas i hela Europa under lång tid framöver, på mer än ett sätt. Ett exempel är att man har uppskattat att Ryssland och Ukraina tillsammans producerar 11% av de kalorier som föder jordens befolkning (källa Nature). De lär behövas i framtiden.
Din bild illustrerar verkligen "aprilväder".
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-03-30 16:06
Tack Lena. Över är det ju inte än på långa vägar men det låter som det skulle kunna finnas en lösning på krigsaktiviteterna så småningom. Men öst och väst står längre ifrån varandra än de gjort på mycket länge, 1963 kanske?
Så småningom tar ju alla företeelser slut - men jag är inte speciellt hoppfull. Många saker är irreversibla.
Ryssland är fullständigt skandaliserat för oöverskådlig tid. Den gamla arvfienden är alltså tillbaka.
Vi kommer att få ett jätteland som granne, vars (i huvudsak oskyldiga) civilbefolkning kommer att bli mer eller mindre ruinerad. Det får naturligtvis svåra framtida följder - och det gäller i högsta grad även för andra än för dom själva.

Vi kan inte göra annat än att sitta stilla i båten och kolla in vilka tråkigheter som kommer att infinna sig. Att det blir tråkigheter, både kortsiktigt och långsiktigt, det kan vi vara helt övertygade om.
Egentligen förstår jag inte vad du har för grund till din optimism?
Men plåta, det kan du... :-)
Svar från Khalad 2022-03-30 16:12
Ja, så är det, öst och väst står längre från varandra än man gjort på mycket länge, typ Kubakrisen 1963 kanske. Och riktigt hur det ser ut framåt vet vi inte. Kanske kommer Kina och Ryssland varandra riktigt nära? Även om krigsaktiviteterna i Ukraina får ett slut kommer nog sanktionerna vara kvar länge, det driver på samverkan Ryssland-Kina. I den bästa av världar skulle det ju också kunna hända ett uppror i Ryssland. Inte sannolikt, men vem vet? Hoppet om en bättre värld har jag oavsett, annars blir livet för tungt :-) Tack för fin bildkritik förresten!
syntax 2022-03-30 16:28
Jo - någonstans i bakhuvudet har även jag tanken att inflytelserika ryska kretsar skulle flytta undan Putin allteftersom konsekvenserna av förd politik blir värre och värre. Då erinrar jag mig Adolf Hitler som klarade åtminstone sju väl upplagda attentat (plus några valhänta försök av förhoppningsfulla amatörer). Det sista i raden, den 20 juli 1944, var ytterst professionellt och resursstarkt utfört.
Det är inte alldeles enkelt att flytta på en blodbesudlad diktator. Att han sitter där han sitter är ju ett slags kvitto på att han vet hur man överlever på den posten.

Det är klart att man hoppas på en bättre värld - även om det just nu ser rätt pyrt ut.
Hej Björn - din bild kan både stödja din text det finns ljus framför, men det kan även varna för stormar i april. Vackert fotograferat.
Om du kan behålla hoppet, så ska jag prova det också. Jag tror dock att jag måste anstränga mig mycket och inte titta för långt ut i världen för att behålla den stora optimismen. El- och gaspriserna gör det mycket svårt för pensionärer och andra låginkomstgrupper i DK. Det är en av konsekvenserna av den pågående konflikten med ryssarna. Det danska parlamentet har precis beslutat att en så kallad "värmecheck" ska skickas till de värst drabbade, som har gasuppvärmning. Naturligtvis är det mycket mycket värre för många andra i de många "brændpunkter", som finns runt omkring !!!
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2022-03-30 16:15
Hej Erik, tack för bildkritiken! Att de höga energipriserna kostar på förstår jag. Där finns nog inte något större hopp på kort sikt. Ändå är jag optimist på sikt, det finns inget annat val, det blir för tungt annars. Önskar dig/ er en skön vår, den kommer om någon vecka tror jag. Många hälsningar/ Björn