Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KABUL IGEN

***

På trettonde sidan i dagens SvD fanns en notis om attacken mot flickskolan i Kabul i går. 58 döda, alla flickor. Jag fattar inte. Spelar det ingen roll eftersom det var i Afghanistan? Varför är inte rubrikerna i varenda tidning svarta, varför fylls inte sociala medier av sorg och ilska? Ingen har tagit på sig dådet men sunniislamister brukar attackera i området, stod det i tidningen. Att det var en gymnasieskola för flickor säger väl det mesta. Sunni mot shia, shia mot sunni. Jemen, Iran. Iran mot Saudiarabien, Saudiarabien mot Iran. Gemensamt för alla uppräknade är inställningen till kvinnor. Med grund i religion. 

*

Skolflickor på väg hem från skolan i Pune, Indien. Delförstoring från kompaktkamerabild

*

***

Inlagt 2021-05-10 09:53 | Läst 1807 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
“...Sunni mot shia, shia mot sunni. Jemen, Iran. Iran mot Saudiarabien, Saudiarabien mot Iran...” Skriver du. Islam alltihop!

När man har att göra med en aggressiv expansiv religion som också gör anspråk på att vara ritningen och påbudet för en hel samhällsmodell, en teokratisk diktatur – Vad skall man vänta sig? Blod i floder brukar det handla om.
Gemensamt för alla är inte bara inställningen till kvinnor – det är mera en konsekvens av inställningen att ett metafysiskt väsen är viktigare än allt annat. Då ligger den svagare alltid illa till. Sådant kan ju inte leda till något annat än ett dysfunktionellt samhälle.
Vi kan inte ändra på detta, annat än på mycket lång sikt, men vi kan ge fasen att ha med våldsverkarna att göra – vi kan avvisa förövarna.
Sven Blomquist 2021-05-10 11:11
Helt rätt!
Svar från Khalad 2021-05-10 11:36
Vi är helt överens om ditt tillägg också, jag var på väg att skriva det också men avstod av hänsyn till några på sidan, många hälsningar/ Björn
syntax 2021-05-10 13:42
Jag tycker att man måste peka med hela handen,
Denna ideologi är inte förenlig med demokrati och den västerländska rättsstaten. Den leder till våld, blod, söndring, ofrihet, och inte minst ett hårt förtryck av kvinnor och minoritetsgrupper som har svårt att värja sig.
Svar från Khalad 2021-05-10 14:01
Överens också där. Det jag avstod från var att dra ut resonemanget till religion i allmänhet.
syntax 2021-05-10 14:17
Det finns nog fog för att inte göra det. Islam är speciell såtillvida att den religionen så tydligt även är ett politiskt samhällssystem. Koranen innehåller fordrande skrivningar för livets alla områden - och därmed hela det bjudande uttrycket för den teokratiska diktatur jag talar om här ovan. Alla som har koranen som rättesnöre avvisar därmed den västerländska rättsstaten och demokratin - det skall man ha klart för sig. Många hamnar då ute på det moraliska gungfly som leder till de vidriga våldsdåd som du tog upp här.