Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KAMEROR, MOBILER OCH KAMERAFÖRSÄLJNING

***

Flera bloggar har kommenterat den vikande kameraförsäljningen. Jag är lite förvånad över uppmärksamheten eftersom det gäller en enda månads (maj) försäljning jämfört med samma månad i fjol, och ett enda land, Sverige.  Och årets majmånad var den varmaste i Sverige sen temperaturmätningarna började. Kanske folk helt enkelt valde att vara ute i solen efter jobbet i stället för att handla nya kameror?

*

En annan sak är att kameraförsäljning över tid förändrats väsentligt. Utan att ha kollat prognoserna är jag övertygad om att det under 2018 kommer säljas betydligt fler kameror (exkl mobiler) än när den här bilden togs, 1958. Jag skulle tro att kameraförsäljningen under hela den digitala eran legat över, och fortfarande ligger över, försäljningen under den analoga tiden.

*

En annan tydlig trend under många år nu är att kompakterna minskar sina försäljningssiffror. Där är jag helt övertygad om att det beror just på kameramobilerna, man behöver inte kompakterna, det funkar bra (bättre!) med mobilerna. För att inte tala om hur lätt det är att nå ut i världen och ut på sociala medier med mobilbilderna. Däremot är min tro att mobilerna inte tar särskilt mkt marknad från systemkamerorna.  Vi amatörer, halvproffs eller helproffs, finner ett nöje i att använda våra kameror och tror att få av oss  hittar tillfredsställelse genom att bara använda mobilerna.

*

Mitt huvudpåstående är att vi, i eget 65-årigt fotoperspektiv, fortfarande har hög kameraförsäljning, även om årets siffror skulle visa sig lägre än fjolårets. Och jag tror alls inte på att mobilerna, under överblickbar tid (10 år),  på allvar skulle hota systemkamerornas existens.

*

Kompisen Anders fotad med Yashica Mat 1958

*

***

Inlagt 2018-06-27 14:07 | Läst 2214 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Som vanligt kloka iaktagelser. Och bilden är inte dum den heller! 1958 - wow!
Svar från Khalad 2018-06-27 22:19
Tack Ragnar, kul att du gillar den!/ Björn T
När Canon och Nikon går över till spegellöst med full kraft kanske vi får se nya kameraköpare. Köpare som inte vill ha de stora och klumpiga DSLR-kamerorna. Den som lever får se. Fin bild på din kompis.
Svar från Khalad 2018-06-27 22:22
Det skulle jag mkt väl kunna tänka mig. Dom flesta proffs håller fast vid Canikon och på sätt och vis kan jag förstå det, dom satsar på det beprövade eftersom det är deras levebröd, men förr eller senare kommer nog den låga vikten och flexibiliteten hos dom spegelfria kamerorna slå igenom också hos dom! Tack Torbjörn!/ Björn T
Jag tror att det också finns en viss begynnande mättnad på marknaden för DSLR och motsvarande spegellösa. De kameror som kom i fjol eller några fler år sen är ofta tillräckligt bra för flertalet ändamål. De allra senaste kan väl ha avancerat i nåt avseende men kostar en del. Och om man behöver byta programvara och kanske dator för att ta vara på bilderna drar det iväg.

Jfr då färg-TVn kom en gång i tiden. Enorm köprusch som stannade av då nästan alla köpt. Men sen åldrades apparaterna, det kom nya bättre, platt-tvn fick folk att byta. Och så håller det på.
Svar från Khalad 2018-06-27 22:24
Hej Måns, så kan det mkt väl vara. Däremot tror jag det är alldeles för tidigt att spå om systemkamerans snara försvinnande/ Björn T
Kloka kommentarer, jag tycker också man lägger för stor vikt för endast en månads mätning. Jag tror också att många av de kameror som kommit de senaste 4-5 åren är så bra att vi inte behöver uppgradera oss så snabbt. Sedan finns det naturligtvis en del av oss "nördar" som gärna uppgraderar fast vi egentligen inte behöver.

Hälsningar
/ Peter
Svar från Khalad 2018-06-27 22:25
Tack för det Peter, tror också moderna kamera har längre livslängd än vi tror!/ Björn T
Fantastiskt fin bild av Anders.

Jag tycker den vikande kameraförsäljningen på många sätt är sund. Digitalkameran är en mogen produkt och har varit det ett tag nu. Det händer inte så vansinnigt mycket mellan varje modell. Om mina val kan sägas reflektera något, så kändes det inte som en jättestor uppoffring att välja en Nikon D810 istället för en D850 för den typ av yrkesbruk jag har den till. En D800 skulle fungera fint det med egentligen. På den gamla tiden bytte väl Nikon proffsmodell ungefär vart tionde år, och film moderniserades i samma takt. Ganska skönt, och så länge alla fotografer och bildkonsumenter har samma villkor så spelar det strängt taget ingen roll vilken nivå tekniken ligger på.
Svar från Khalad 2018-06-27 22:27
Tack Mattias, roligt att du gillar bilden! Och jag tror också att kamerorna nuförtiden har längre livslängd än vi vill inse :-) / Björn T
Du har lyckats fånga din kompis när han gör en lustig min, det är kanske kul, hils, LO
Svar från Khalad 2018-06-27 22:30
Du låter lite ironisk, det får du gärna vara. Bilden är inte tagen för att vara rolig eller för att fånga någon speciell min, det råkade bli så. Själv tycker jag bilden har andra kvaliteter som inte nämnvärt störs av has min/ Björn T
Att korrelera statistik är en förrädisk syssla. Jag noterar att jultomten dalar i twitters majstatistik och har så gjort varje år sedan twitter startade. Där är min förklaring till fenomenet :)
Din bild på Anders är skön att titta på. Lite pjattad? Jag noterar ett hårstrå på glasskivan?
Fick ni någon fisk?

Ha det gott! /Thomas
Svar från Khalad 2018-06-27 22:37
Hej Thomas, hårstrået är nog på scannerns glas, alldeles riktigt :-), går att åtgärda. Något efterbearbetad om jag kommer ihåg rätt, lite vinjetterna framförallt. Faktiskt var det inte en fisketur, vi gjorde en roddtur bara, tack för trevlig kommentar!/ Björn T
"Jag är lite förvånad över uppmärksamheten eftersom det gäller en enda månads (maj) försäljning jämfört med samma månad i fjol, och ett enda land, Sverige. Och årets majmånad var den varmaste i Sverige sen temperaturmätningarna började. Kanske folk helt enkelt valde att vara ute i solen efter jobbet i stället för att handla nya kameror?"

Det beror inte bara på vädret, men det kan ha förstärkt. Vi matas regelbundet med statistik från GFK och våra europeiska tidningskollegor upplever samma sak: Trenden är tydlig nedåtgående och gäller även globalt.
Svar från Khalad 2018-06-28 00:23
Om det är en trend har den väl hållt på flera månader, kanske ännu längre och det hade jag uppskattat om det nämnts. Det enda som nämns är maj månad och i Sverige och min kommentar bygger på den infon, Med vänlig hälsning,/ Björn T