Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KÄNNER NI HAYAO MIYAZAKI ?

*

Som en del av er vet hade vi alla fem barnbarnen hemma i helgen. Dom har näst intill outsinlig energi och var inte så slut som jag trott (hoppats?) efter badhuset, och efter X antal kurragömma, bara springa runt, bollar, rita mm var det dags för lite film. Det finns massor av bra barnfilmer (och ändå större massor av dåliga) men för några år sen fick jag ögonen på en japan, Hayao Miyazakis filmer, och jag och barnbarnen är lika förtjusta i dom. Oerhört välgjorda (tecknade, eller kanske säger man animerade idag, jag vet inte), en fantasi som jag knappt trott varit möjlig och oerhört vackra. OCH spännande. Jag rekommenderar dom varmt.

*

Den snällaste av dom heter Min granne Totoro och passar även för ganska små barn om mamma eller pappa (eller farmor ......) är med. Där finns världens snällaste jättetroll med.

Också  bra för små barn och upp (i varje fall upp till 74, så långt VET jag) är filmen nedanför PONYO PÅ KLIPPAN VID HAVET. Man behöver inte tycka om barnfilm för att njuta av fantasin och det vackra.

*

*

Just i fredags såg Hilda (11) och jag Spirited Away. Den är på ett sätt lite otäck och inget för de allra minsta, men lika vacker, lika mycket fantasi. Kikis Expressbud och det Det Levande Slottet liksom Laputa, Slottet i Himlen, är andra.

Får ni en chans, titta på någon av hans filmer!

*

Inlagt 2014-11-18 21:29 | Läst 2106 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Mmm honom känner jag till. Såg för en tid sedan Det levande slottet med ett av våra barnbarn och vi hade en trevlig filmstund. Som du säger, väldigt välgjord och sevärd även för vuxna.
Miyazakis filmer är härliga!
Kikis expressbud utspelar sig dessutom i en stad som innehåller delar av både Visby och Stockholm, roligt.

Ha det gott! /Thomas