Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KULTURBYGD

***

Sällan har ordet kulturbygd passat så bra som där vi går våra promenader ute vid S:ta Maria. Ordet kultur kommer av latinets cultura och står för odling eller bearbetning. Här kommer tre bilder från i går som alla kopplar till just beteckningen kulturbygd. 

*

Kan det vara en vecka sen jag visade bilden på traktorn som harvade/sådde/gödslade så dammet rykte härute på åkern? Nu växer kornet(?) med någon centimeter per dag. Som jag tidigare berättat har odlingarna härute i Risinge sannolikt längre historia än någon annanstans i Finspångstrakten, tusen år är det säkert.

*

Just dom här ekarna är förstås inte tusen år år men jag kan tänka mig att här vid Ekbacken har vuxit ekar i tusen år och mer. Dom stora ekarna är sena med sina löv jämfört med de flesta andra men blir nu allt grönare. Kvar är bara aspen som fortfarande står bar även om knopparna börjar synas.

*

Så S:ta Maria förstås. Påbörjad i slutet av 1100-talet. Här ser man en del av den medeltida bogårdsmuren med den anslutna tiondeboden längst bort,

*

***

Inlagt 2022-05-16 13:18 | Läst 799 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härliga grönsvarta vårbilder!
Svar från Khalad 2022-05-23 18:54
Tack Lena, sorry för sent svar!