Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LÅNGTELET - KLART BÄTTRE UTAN 1,4-CONVERTERN!

***

Innan jag åkte in till Ludvika i lördags svängde jag ner till Spången för att prova några bilder utan konvertern. Betydligt bättre, jag skulle faktiskt säga helt bra. Ni får kolla själva, men för mig är det här full skärpa. Jag var ju egentligen på väg in till stan så jag ser att jag varit lite slarvig med inställningarna. Alla bilder är tagna på bl 8 trots att jag nu hade 5,6 tillgängligt, och dom först fem på 1/1000 s medan jag dragit ner (upp?) till 1/500 på dom fyra sista, då när dom började flyga. Dom första sex, dvs så länge dom stod stilla, hade jag nog AF låst på ögon, när dom började flyga var jag inte med riktigt så där tror jag inte AF var låst (på följande öga).

Till Jan passar jag på att säga att visst har du rätt, jag har snubblat och fallit pladask med långtelet och med convertern påsatt. Men jag har också haft långtelet med converter inne på service efter det och vet att det sändes ner till Frankrike där Sony har huvudservice för Europa. Telet ansåg dom var korrekt och utan behov av åtgärd, konvertern tyckte dom inte gav fullgoda resultatet rent generellt och bytte till en ny utan kostnad. Ett annat skäl till att jag nu inte tror att varken långtelet eller konvertern nu skulle vara defekta är att jag har ganska många bilder med den kombinationen med perfekt skärpa, där AF satt skärpan korrekt (där jag satt skärpan korrekt). Det gäller speciellt på nära håll, fjärilsbilder jag inte kan tänka mig bli skarpare, men också en och annan fågel på längre håll. Nåväl, för ögonblicket är handlingsplanen att tv låta konvertern vara och vänta in lite mer småfåglar där jag också kommer lite närmare. Jag kommer heller inte snöa in på fåglar utan det blir förhoppningsfullt rätt mkt annat också. Tack Jan, Martin och alla andra som gett synpunkter och kloka råd!

*

*

*

*

*

*

Här kommer larmet och ögonblicket efter är de i luften

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2024-03-25 16:22 | Läst 402 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ser bra ut på min iPad iaf. Det är min erfarenhet också att en TC oftast inte ger något större mervärde på en zoom, men däremot fungerar bra på fasta objektiv. Kan vara bra att testa på bl.a f/5.6 också, både att minska skärpedjupet samt att ta vara på den bättre ljusstyrkan
Svar från Khalad 2024-03-26 20:36
Tack Peter! Har faktiskt trott att moderna högkvalitativa convertrar inte nämnvärt ska dra ner bildkvalitén, nu vet jag. Att jag använde 8 i stf 5,6 var rent slarv.
Tycker också att bilderna ser helt skarpa ut här, utan convertern! Vad bra, men möjligen håller convertern inte riktigt måttet då..? TC-1,4 som jag ofta använder ihop med mitt Nikon F 300 mm. PF som då blir 630 mm. brännvidd ihop med min Z50 fungerar väldigt bra, skärpan blir riktigt bra även med TC-1,4 . Kanske finns det en 'nyare' och därmed en skarpare 'TC - 1,4' till Sony att införskaffa.. Det händer väl saker till det bättre även med utvecklingen av såna!

Själv använder jag ingen converter till mitt nya Z 180 - 600 mm. objektiv, jag får ändå 900 mm. brännvidd ihop med min Z50 som är en APS-C kamera, och därmed har x1,5 i brännvidd jämfört med en fullformatskamera med samma objektiv. Också något av det bästa med mitt nya telezoom är den 'programmerbara' knappen 'L-Fn' långt ut på objektivet, och precis där jag håller min vänstra hands tumme (och objektivet).. Den knappen programmerade jag in funktionen 'motivföljande fokus' på! När AF-C och största fokusområdet används så kommer det fram en liten vit kvadratisk ruta mitt i sökaren, som jag pekar på ett motiv med som jag vill ha skärpa på, sedan trycker jag ner avtryckaren till hälften, då låser fokus på det motivet, och håller kvar skärpan hur jag än komponerar om bilden ända tills jag släpper avtryckaren eller tar en bild, kanske jag plötsligt vill ha skärpan på något annat.. Då är det bara att sikta på något nytt och trycka på avtryckaren till hälften så fokuseras det nya objektet, och behåller fokus där.. Vill du stänga av 'motivföljande fokus' så är det bara att trycka på den programmerbara knappen längst ut på objektivet igen, då stängs den funktionen av.. Det är av/på varannan gång man trycker på knappen, hur bra som helst! Känns (kanske) som '3D' funktionen som de nya dyrare Z kamerorna har, men inte lika 'kompetent' så klart.. Lycka till Björn, fina bilder här ovan trots lite murrigt väder!
Hälsn!
Svar från Khalad 2024-03-26 20:40
Tack för kommentar och synpunkter Jan. Jag håller mig till enbart telet ett tag men ska nog testa vidare med convertern, tror den anses ha ganska hög kvalitet.
Fina bilder på de vackra fåglarna. Det är något visst med sångsvanar. Hälsningar Mats
Svar från Khalad 2024-03-26 20:41
Det är det, tack Mats!
Det här ser riktigt fint ut och jag är inte ett dugg förvånad. Du kommer att få många fler skarpa bilder på fåglar, även flygande, men den följande autofokusen bommar ibland. Du kommer att inse när det är svårt för den att "hitta rätt" och då får man ställa in som förut.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2024-03-26 20:43
Tack för bra synpunkter Lena! Tv kör jag utan tc när jag fotar fåglar men har inte gett upp med den, tc:n alltså, tror den ska vara av ganska god kvalitet :-)