Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LOCKET PÅ

***

Nå´t skumt är det ju. Saker som inte tål det minsta diskussion brukar inte heller tåla att synas i dagsljus. I dagens DN tar Björn Wiman heder och ära av Elsa Widding. Det gjorde fö redan Jan E en dag eller två innan här på sidan:

"Såg själv den allmänpolitiska debatten igår där en kvinnlig riksdagsledamot från SD totalt förnekade att det finns nån miljö/klimatkris.. det är skrämmande! Hur okunnig/oupplyst får man vara och fortfarande få jobba i riksdagen..? Nu är ju inte SD med i regeringen, men det är ju dom som styr den.. Det finns många 'förnekare' även här på FS, så är det ju, men de är ju på utdöende.. vilket vi ju alla är!"

Jag är fullständigt övertygad om att Elsa Widding har betydligt mer på fötterna än både Björn Wiman och Jan E. Sakligheten hos Björn Wiman framgår av hans artikel några dagar tidigare, fortfarande i DN, där han skriver om den nya kulturministern Parisa Liljestrand under rubriken  "Parisa Liljestrand är inte ett oprövat kort, hon är inte ens ett kort". Tala om att ha förutfattade meningar. Själv hör jag naturligtvis till dom klimatförnekare som Jan skriver om. Klimatförnekare är ett ord lånat från förintelseförnekare, det sätter liksom tonen och innebär att ingen vidare diskussion behövs. Jag vet inte hur många forskningsrapporter Jan har läst, jag har, ursäkta, läst ganska många eftersom jag jobbat med forskning och utveckling mer än halva mitt arbetsliv ( inte inom klimatområdet) Forskningsresultat ska man inte ta från medias beskrivningar, dom ska man nog läsa i original.  Även om just klimatforskning inte varit mitt arbete läser jag numera ett och annat, bla IPCC-rapporterna. Inte bara IPCC rapporterna, det finns erfarna klimatforskare som inte alls håller med om slutsatserna. Jag skall återkomma till det i ett senare inlägg, där finns nämligen ett intressant diagram som kan presenteras på olika sätt och som förklarar en del av skiljaktligheterna. 

*

I verkligheten är jag inte klimatförnekare, även om Jan vill kalla det så. Jag tror både på att vi har ett klimat och att vi har en pågående temperaturstegring. Däremot tror jag inte på att framtiden är så dyster som vissa forskare sägs påstå. Det är nu inte så mycket jag som inte tror, det är det faktum att det nästan inte finns någon forskare heller rakt upp och ner tror att det blir så där illa. Alla forskare jag sett refereras till uttrycker stor försiktighet i bedömningarna och anger oftast ett antal möjliga utvecklings-scenarios, ungefär som vi under Coronapandemin såg Folkhälsomyndigheten vid varje intervju rita upp tänkbara olika sätt som den vidare pandemiutvecklingen kunde ta. Ännu viktigare är att det inte råder någon samstämd forskningsövertygelse över huvud taget om vad det skulle innebära om temperaturen stiger till 1,5 grader. Där finns enstaka forskare, Johan Rockström tex, som är synnerligen pessimistisk, medan dom flesta inte alls har tydlig uppfattning om vad 1,5, 2 eller 3 grader högre temperatur skulle innebära. Och just här har media tagit kommandot. Media har konsekvent tagit fasta på de mest extrema hypoteserna om framtida väder. Till sin hjälp ser man till att beskriva dagens globala väder i extremtermer. Just det är viktigt för media, annars inser ju dom flesta att den temperaturstegring på drygt 1 grad som redan ägt rum under perioden från 1870 inte har medfört någon försämring alls. Allt har blivit bättre, fattigdomen har minskat, barnadödligheten har minskat, livslängden har ökat över hela världen mm mm, och inte minst viktigt i det här sammanhanget är att antalet människor som omkommer i naturkatastrofer har minskat. 

*

Det starka fokuset på klimat innebär att miljöfrågorna får dålig uppmärksamhet. Ofta ser man allmänna uttalanden om att temperaturstegring inte är bra för miljö och artrikedom på sikt (ingalunda forskningsresultat), men som många vet är det bråttom. Det blir tydligare och tydligare att huvudorsaken till minskning både av individer och arter inom fauna och djurvärld är hur deras habitat minskas och försämras. Och här är det bråttom, mycket mer bråttom än inom klimatfrågan.

Bilden utifrån Risinge för precis en vecka sen

*

***

Inlagt 2022-10-23 00:01 | Läst 1060 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
En vacker färgpalett. Man undrar ibland om de ”folkvalda” är så dumma som de verkar eller om de spelar dum för att synas
Svar från Khalad 2022-10-23 10:00
Tack för det Peter. Vet inte vem du tänker på när du talar om ”spelar dum”, Elsa Widding drivs nog av övertygelse, hon har många år inom energibranschen och Vattenfall bakom sig.
pdahlen 2022-10-23 10:41
Jo ett uttalande var att det inte finns någon klimatkris, ett annat var om Anne Frank, det har varit några till underliga de senaste veckorna
syntax 2022-10-23 11:05
Kris är ett stort och omfattande ord. Därför finns det ingen klimatkris i Sverige av i dag. Till den som menar annorlunda säger jag: Varsågod och visa mig klimatkrisen! Konkret alltså.
Svar från Khalad 2022-10-23 11:07
Har vi en klimatkris nu? Hur yttrar den sig?
pdahlen 2022-10-23 11:13
Det beror väl på hur man ser på saken, för min del så gör det ju inget om det skulle bli 10 grader varmare på vintern, men jag vill ju inte att det ska bli 10 grader varmare på sommaren, men om det är en kris vet jag inte, kan ju vara början kanske. De som upplevde värmeböljan i sommar med en 40 grader även upp i regniga England kanske tycker att det var en kris, de som dog i värmen tycker kanske inte något längre.

Sedan är det väl allt från isbjörnar, till insekter som påverkas när klimatet ändras, men vad är kris i dagens värld vet jag inte längre, man får kanske vara nöjd med att fotosidan fungerar, men skulle den gå ner då…..
Det var tillfredsställande att läsa din text! Jag slipper då känna mig som en “ropande röst i öknen”. Mycket av det du skriver är så självklart att det är märkligt att det skall behöva debatteras. Dessutom är det bra och stringent skrivet.

Det först använda ordet med ändelsen “-förnekare” är väl “Gudsförnekare”. När man smakar på det ordet, så uppstår i det närmaste en synonymitetslikhet med ordet “klimatförnekare” - förlåt, jag menar naturligtvis med stor bokstav; “Klimatförnekare”.

Alltså - jag skulle avråda klimatalarmisterna från att använda ordet ifråga - det blir nämligen till ett indirekt medgivande om att man sysslar med religion.
Gudsförnekelse var på sin tid kriminellt - och det borde även Klimatförnekelse vara i dag, om jag förstår många debattörer rätt.

George Orwell gnäggar stort i sin himmel... :-)
Jag ser fram emot diagrammet som kan presenteras på flera olika sätt - sådana förhållanden är lite av en nyckelomständighet i frågor som dessa. Ett klassiskt tjuvknep är ju att vi har två staplar som är nästan lika höga - det var ju inte bra, så kan vi inte ha det. Då kapar man bort 9/10-delar av staplarnas nedre höjd - det man har kapat bort är ju i alla fall lika hög staplar. Plötsligt, Hokus Pokus, ser det ut att vara jättestor skillnad mellan staplarna (vem tittar på trista vidhängande siffror?)

Betänk följande massmediala trumpetstöt:
"Det har inte varit sådana skyfallsliknande regnmängder i Kvassboda sedan 1934." Jaha - men uttalandet i sig säger att 1934 var det så mycket regn i Kvassboda. Då kan man ju även vända på saken och säga att: "I Kvassboda hade vi sådana skyfallsliknande regnmängder redan 1934".
Det lönar sig i regel att tänka en vända till, för att kolla den inbördes logiken i syftningen.

Man kan roa sig länge med sådant som i exemplen ovan. Det är öppet mål.
Mycket fin bild! Färgerna, hösten, himlen, stenen, skuggorna.

För mig var klimatet viktigast med stor marginal, men har kommit till större insikt om miljön.

Jag har svårt att förfasa mig över Widding.Och tror att förfasande är kontraproduktivt om man vill ha nåt annat än medhåll i sin gruppering.

Känner igen mig i att ha fel åsikter och pikas för det. I mitt fall tvärtom mot Widding i sak. Jag var linje treare då det begav sig. Omgivningen skakade på huvudet och undrade vad som hänt, "du verkar ju tämligen vettig annars".
Svar från Khalad 2022-10-23 20:04
Tack för en fin kommentar Måns. Tror du begrep att det viktiga för mig är inte att säga att andra har fel, ingen vet faktiskt säkert hur klimatet kommer utvecklas, men man är varken okunnig eller oupplyst för att man tolkar störtfloder av info från olika källor lite olika.
För min del får det gärna bli lite mildare vintrar här i Sverige. Men det finns saker som skrämmer mig och kan få mig att avstå från min önskan: Bilder av krympande glaciärer och tinande permafrost.
Sådana saker kan säkert viftas bort med förklaringar att det inte är någon kris. Och det är det ju inte, inte för mig och inte ännu. Men vad kan det få för effekter i förlängningen? Redan nu påverkas djurlivet av detta och det tror jag i förlängningen påverkar oss också.
Svar från Khalad 2022-10-24 19:03
Hej Thomas. Temperaturen stiger, det tror jag inte någon försöker vifta bort. Samtidigt vet vi att under merparten av de senaste 600 miljoner åren (den tid då i allt högre liv utvecklats) har temperaturen varit avsevärt högre än idag. Men vi har också, som alla vet, haft avsevärt kallare perioder för inte så längesen. I slutet av senaste istiden, för drygt 20 000 år sen, täcktes Skandinavien av 3 km tjock is, det hade ju också påverkat oss om vi då hade "velat" bo här. Jag bara menar att det är påtagligt att alldeles naturliga klimatförändringar medför långt mkt större förändringar i förutsättningarna för vår tillvaro än den temperaturhöjning vi nu ser framför, möjligen påverkad av oss människor.