Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LÖNNTJÄRFLÄCKARNA

***

För en månad sen hade lönnarna kvar sina blad, precis som de flesta träd. I noterar nästan varje promenad några av de många vackra blad som finns, lönnens inte minst. En del är inte bara handflatestora, en del är som två händer i bredd. Senast frågade hon om fläckarna man ser. Jag hade för mig att dom var naturliga för lönnen men kom inte ihåg riktigt hur det var, alltså googlade jag. Naturliga kanske dom inte är, men vanliga. Det är ett svampangrepp men som inte skadar lönnens utveckling. Fläckarna kallas just tjärfläckar, likheten är uppenbar. Angreppen startar redan på våren men det är på sensommaren fläckarna blir större och svarta. Det svarta omges typiskt av en gulkant som syns väl på bilden. 

*

*

***

Inlagt 2021-11-09 11:58 | Läst 728 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Björn.
Vackert foto.
Det är bra att I kan sätta dig på prov.
Med många vänliga hälsningar till er båda här från Roskilde / DK.
Svar från Khalad 2021-11-10 23:08
Hej Erik, tack för det! I har många frågor :-)
Jag observerade likadana fläckar här också för nån vecka sen men forskade inte mer om saken..Tjärfläckar , ja passande namn är det ju..snyggt i motljuset..
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2021-11-10 23:09
Tack Gunte, jag har sett dom tidigare,dom är ju väldigt vanliga så här på höstkanten.
Fina skiftningar mellan ljus och skugga i lövverket och observant av I och herr fotografen att gå på djupet när det gäller lönntjärfläckarna! All ny kunskap känns värdefull. Tack!
Svar från Khalad 2021-11-10 23:13
Tack Sture. Att kunna Googla har gjort uppslagsverken näst intill överflödiga. När jag fyllde 60 fick jag NE i present. Rent nostalgiskt är det kul att slå upp ord ibland men att googla är överlägset, snabbt och därtill uppdaterat. Jag vet, allt är inte 100 korrekt, en ändå....