Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LUDVIKA STADSBIBLIOTEK 1958

***

1958, eller om det var 1959, invigdes Ludvikas nya stadsbibliotek i likaledes nya Folkets Hus. Biblioteket hade fram till dess legat i stadshuset, i entreplanet. Sen några år finns numera biblioteket i Engelbrektsgallerian. Jag har lite speciella känslor för biblioteket eftersom jag jobbade extra därunder hela läroverkstiden, andra halvan av 50-talet. Måndagskvällar och lördagseftermiddagar.  Kommer väl ihåg hur det såg ut när det låg i stadshuset, ganska trångt och mörkt. Dom nya lokalerna i nya Folkets Hus var stora, ljusa och rymliga och låg på två plan. Naturligtvis tog jag med mig kameran några gånger när jag jobbade för att föreviga de fina lokalerna. Antagligen hade jag den med både en måndagskväll och en lördagseftermiddag eftersom jag har både kvällsbilder och dagsbilder med här.

*

Från trapphuset upp till biblioteket

*

Trappan mellan våningsplanen som biblioteket förfogade över

*

Översiktsbild

*

Inlämnings- och utlåningsdisken

*

Damen till vänster vet jag också arbetade redan när biblioteket låg i stadshuset

*

Bibliotekarien på sitt kontor

*

*

*

Kortregister lär väl inte finnas några idag

*

***

Inlagt 2019-01-30 13:41 | Läst 835 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bilder som utstrålar ordning och reda.
Svar från Khalad   2019-01-30 21:04
Ordning och reda är nog ett av grundvillkoren för biblioteksverksamhet, tack Ragnar! Hälsningar/ Björn T
Kul att du redan 1958 insåg värdet (i framtiden) av den sortens bilder. Väl genomförd informativ fotografering. Den näst sista bilden faller ut rejält - den är helt suverän. Vi kan kalla den för: "Framstående produktfoto 1958".
Svar från Khalad   2019-01-30 21:06
Just under gymnasietiden var jag flitig med kameran, den följde med mig på alla mina aktiviteter - skolan, jobbet på biblioteket, vid badstranden och nere på stan. Tack Peter, kul att du gillade serien! Hälsningar/ Björn T
Stilren miljö, gissar att det måste ha känts modernt på den tiden.. De tre första bilderna känns som de kunde varit fotade idag.. men de är alltså 60 år gamla.. Imponerande!
Hälsn!
Svar från Khalad   2019-01-30 21:10
Det var lite design på både lokalen och inredningen, håller med om att den kan kallas stilren. Utan att veta något om vem som ansvarade för utformningen är jag säker på att ett ljust och luftigt intryck var vägledande. De gamla lokalerna var små och mörka och inredningen var i riktigt mörkt trä så jag gissar att längtan efter luft och rymd var stor, både hos personal och besökare. Tack Jan! / Björn T
Fina bilder! Gillar den du valt som "omslagsbild" bäst, den på killen som sitter framför böckerna och läser. Tycker dock att alla bilderna funkar bra, som del i en bildserie, och värdefulla tidsdokument!
Finns biblioteket kvar, så borde du nästan höra om du kan få ställa ut bilderna där. Och du kanske har ännu fler därifrån?
Svar från Khalad   2019-01-31 19:44
En av bilderna, just omslagsbilden du nämner, var med i en serie Ludvikabilder jag ställde ut i biblioteket nu i somras. Alla bilderna var från 50-talet men också bilder från skolan och stan, hälsningar/ Björn T
2019-06-11 15:34   Hasse
Blir nostalgisk när jag ser bilderna från biblioteket. Väcker många minnen! Som ung pojke följde jag min mor dit och lånade böcker. Och sedan, som universitetsstudent, satt jag där och jobbade, oftast lite undanskymt på övervåningen. Lärde känna personalen rätt väl och tror att bibliotekschefen på bilden hette Svensson i efternamn. En dam vid utlåningen hette Wåström i efternamn, kommer ihåg det eftersom jag var klasskamrat med hennes dotter i de tidiga skolåren. Kan tycka att det här biblioteket har mer charm än det nya...

Innehållskategorier