Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LUNDDALEN OCH EUROPA

***

Lunddalen och motionsspåret  därute är en fröjd att vara i, även om vi nu promenerar i lugn takt i stället för att jaga pers , så som jag tidigare gjorde. Det ligger fridfullt bland  tallmo och annat och syrehalten känns högre än inne i centrum (Finspång ni vet.....) och stigen är sån där mjuk fin stig som det ofta blir på tallmoar.

*

Fridfullt är det. Och det är lätt för oss här hemma i Sverige att glömma bort hur världen egentligen ser ut. Vi har ju haft den otroliga turen att klara oss undan från två världskrig medan hela Europa stått i brand och till stor del i ruiner, för inte värst länge sen, under mitt liv. Ärligt talar förstår jag inte hur andra världskrigets fasor trängts undan så till den milda grad att folk knappt verkar veta att det funnits. 75 år sen! Och kanske tror man inte att det finns risk för att det händer igen......Titta på Turkiet, titta på Ukraina, titta på Vitryssland. Eller på Nordkorea, Afganistan, Jemen. Eller alla afrikanska oroshärdar. Det är inte säkert  vi har samma tur nästa gång det smäller till.

*

Vi har nyss varit och röstat, I och jag. Fullständigt självklart att rösta. EU är för mig ett fredsprojekt i första hand. Kan också kalla det ett frihetsprojekt. Jag tror att vi behöver vänner därute, vänner vi kan lita på. Hur tror ni det gått för Danmark och Norge under andra världskriget utan engelsmännen och amerikanarna? Nu ser det ju ut som det blir lite mer osäkert med uppbackning från amerikanarna, och engelsmännen går (kanske) ur EU. Vänner behöver vi fortfarande. Och så länge vi håller undan extrempartierna till höger och vänster spelar det inte särskilt stor roll vilket parti vi röstar på, om ni frågar mig.....

*  

*

***

Inlagt 2019-05-26 15:09 | Läst 2504 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
En mycket inbjudande stig att vandra på. Vi har precis varit och lagt våra röster.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2019-05-27 22:59
Det är det, tack Lena!/ Björn T
Ruskigt trevlig skogsmiljö (även om den är planterad..), förstår att ni promenerar där! Håller med i det du skriver, men glöm inte också 'EU för klimatet och miljöns skull'.. Hur ska man få ihop den samordningen och allt som behövs framöver med andra länder om inte EU gör det.. och då kanske också ihop med FN och eventuellt andra globala organisationer! Enskilda länder verkar ju vilja strunta i allt.. USA, Brasilien.. m.fl.. I Sverige finns det ju många individer som struntar i det hela, och flyger vidare.. 'andra' får lösa det hela..
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-05-27 23:53
Tack Jan! Jag glädjer mig åt skogen som den är, och vill gärna känna "fullt och helt och icke styckevis och delt" utan men och även om. Naturligtvis har jag inte glömt miljön eller den fria rörligheten för varor och människor, invandrarfrågor och mycket mycket annat för att jag poängterar att för mig är EU i först hand ett fredsprojekt. Men för mig är EU fortfarande i första hand ett fredsprojekt. Att bevara freden kan komma visa vara en av de viktigaste miljöåtgärderna när miljöfrågorna hettar till mellan länder och grupper och ökar den pågående polariseringen ytterligare. Fö tror jag att peka finger åt andra, tex "många individer som struntar i det hela, och flyger vidare" är den minst effektiva vägen av alla för att få bättre gehör för miljöåtgärder. Jag är fullständigt övertygad att stora systematiska satsningar på ny teknik inom sektor efter sektor är det som kommer ge resultat, inte strypa samhällsutvecklingen. Fö är kina den enskilda land som har i särklass största miljöeffekterna och både där och i Indien kommer utsläppen öka under lång tid framöver och det kommer nog inte att gå att ändra på utan att storskaligt krig utbryter .
Så var jag då mot min vilja långt från Lunddalen och det jag velat skriva om vad gäller EU. Dags att FS får ange en obligatorisk miljötext som skall in på samtliga bloggar, ungefär som vi har varningarna på cigarettpaketen obligatoriska?
ehrsa 2019-05-28 11:07
He he, det kanske vore nått.. :-) Ja Kina och Indien, även USA lär väl fortsätta vara de värsta 'miljöbovarna' för lång tid framöver eftersom de är så många och förbrukar mycket 'fossilt', men sett per individ så tillhör ju 'vi' de absolut värsta miljöbovarna på vår jord och tycks ändå inte bry oss speciellt mycket, vi fortsätter att leva det liv vi vant oss vid.. och vill inte riktigt ta till oss att det är just vi (ihop med andra i väst), sett per individ som är värst.. Förundras ofta över när folk vinner mycket pengar på TV (TV4 Lotto eller Bingolotto) så säger dom att dom oftast ska ut och resa för pengarna, och ofta är det att flyga långt som gäller.. Ser sällan på Bingolotto men ibland har jag hamnat där, och sett att folk vinner flygresor långt bort.. känns inte riktigt tidsenligt..

För mig är EU också i grunden ett fredsprojekt, absolut! Det räcker väl med två världskrig här.. har vi inte lärt oss någonting..? Det är svårt att förstå att folk inte ens vill rösta.. även att 'mörka krafter' vinner terräng är svårt att förstå..
Hälsn!
Fin bild tallskogen, inbjudande. Ja sent skall människan vakna som det heter. Man undrar om det förekommer någon historieundervisning alls i dagens skolor och om det gör det, hur ser undervisningslitteraturen ut och vad beskriver den? Förnekelsen är stor i olika sammanhang och konspirationsteorierna verkar flöda. Varje år listar International Crisis Group 10 pågående konflikter i världen som man bör vara extra uppmärsam på och där finns alltid potentiella dårar på kö beredda att sätta den egna nationen eller också världen i brand och så av egennyttiga skäl. Låt fred och rättvisa så långt det är möjligt omfamna världen.
😁
Svar från Khalad 2019-05-27 23:58
Det, förnekelsen och okunskapen är bekymmer av stor dignitet! Och det här med potentiella dårar, det mest skrämmande är att man nu hittar dom inom demokratier också....Tack hans.Åke!/ BjörnT
Fantastiskt vacker skog som den stigen går igenom! Ser hur underbart ut som helst. Jag har röstat idag, och inte på någon extremkant heller. Jag ser det som väldigt viktigt att bevara det fria, öppna och demokratiska samhälle vi har. Extra viktigt nu, när andra strömningar växer sig starkare. Det vill jag bidra till med min röst.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2019-05-27 23:59
Visst är det, tack Jan. Och glädjande är att valdeltagande verkar öka på många håll! / Björn T
Hej Björn.
Jeg vil indskrænke mig til at kommentere dit smukke foto.
Når jeg ser sådanne motiver dukker der næsten altid en melodi op i mit hoved - sådan også her: " I skovens dybe stille ro"

https://www.youtube.com/watch?v=gqgcbHZn73A

Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2019-05-28 00:00
Tack Erik, enkel mobilbild med iPhone 6S :-) / Björn T