Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

MALMLETNING I SÖDERBÄRKE/ SMEDJEBACKEN?

***

Hela dagen har jag hört en helikopter på håll, av ljudet att döma inte så liten, men det var först när jag på fälten bortom Larsbo mot Vibberbo jag såg den nära. Den hade en stor ramstruktur hängande under och åkte fram och tillbaka över en ganska lång sträcka . Den vände ett par gånger exakt ovanför huvudet på mig där jag stod , det var nästan så jag hukade mig för att inte få ramen i skallen men den svepte fram något tiotal meter över grantopparna.  

*

Som fysiker borde jag veta vad det är, det gör jag inte men jag gissar. Jag vet ju att Nordic Iron Ore har lokaliserat stora järnmalmsfyndigheter under Väsman norr om Ludvika, här fick jag intrycket att man nu scannar av Norra Barken och områdena omkring. Jag gissar alltså att ramen är någon typ av långvågig radarutrustning som kan scanna av strukturen under jord. Säkert finns någon som vet som läser detta och kan tala om om det stämmer?

*

*

*

*

På lite håll och med marken med i bilden framgår storleken på ramen bättre

*

***

Inlagt 2019-12-10 18:12 | Läst 703 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jodå, den ramen har man visat på TV.. mest som ett nyhetsinslag om jag minns rätt.. man kan med hjälp av antennen se hur det är med 'grundvattnet'.. och då djupt liggande och kanske okända reservoarer med vatten! ,

Citat från SGU:s hemsida "De rekordlåga grundvattennivåerna i Sverige under förra året, bland annat i Östergötland och Örebro, som delvis kan vara resultatet av klimatförändringen, har uppmärksammat behovet av en säkrare vattenförsörjning i stora del av landet. Som ett led i detta arbete letar SGU med hjälp av flygburen geofysik efter nya grundvattentillgångar."

Hittas här: https://www.sgu.se/om-sgu/verksamhet/kartlaggning/sgus-kartlaggning/SGU-mater-med-helikopter-och-flygplan
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-12-10 20:13
Tack Jan, jag såg inte det inslaget. Kanske är det grundvatten man vill kartlägga här också även om jag inte hört att det skulle vara ett aktuellt problem häruppe. Har via Googles sett att utrustningen kommer från/ heter SkyTEM och kan anpassas för att leta efter både olja, gas och mineral förutom vatten. Många hälsningar/ Björn T
ehrsa 2019-12-10 21:02
Jag har inte läst allt om det hela i länken här, men jag vill minnas att hela landet kommer att kartläggas vad gäller grundvattnet, och då just djupt liggande 'reservoarer' som då tydligen går att mäta fram! Tror den här ramen även var med i ett inslag i Vetenskapens värld, men det är nån månad sen, eller två.. tiden går fort!
Hälsn!
Spännande, något typ av slagruta
Svar från Khalad 2019-12-10 20:16
Det är elektromagnetisk utrustning som används för att karakterisera marken, både med avseende på mineral, olja och gas, förutom vatten., se SkyTEM. Men helikopterburen slagruta är väl roligare :-) Hälsningar/ Björn T
Hej Björn.
Fin reportage. Jeg har ingen anelse om hvad der foregår, men det havde Jan.
Det sidste billede er som foto min favorit.
Med mange venlige hilsener og god Nobelgala på STV.
//Erik//
Aha så det är så de kan mäta något i marken eller vattennivån. Spännande få se.
Jag har inte sett de mäter så här.
Vad tror du ändamålet var det kommer väl i ortstidningen kanske.
Sov gott
Gun-Inger
Jag tycker Peters förslag på "slagruta" passade mycket bra. jag såg den i ett senare inlägg först, innan jag hittade förklaringen här. Fint ljus i sista bilden. Att det är lite mark med ger ett helt annat perspektiv på hela processen.
Hälsningar Lena