Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

MAMMA MAJ - LUDVIKA

***

Precis när jag ska stänga av, efter att ha letat fram ett gäng gamla bilder, ploppar den fram, bilden med mamma. Jag studsar nästan till, hon sitter där i sin älsklingsstol i "blomsterrummet" och läser tidningen. Blomsterrummet var våningens enda ljusa rum där blommorna trivdes. i övrigt var det en mörk våning nästan helt utan sol. Och här sitter hon, i älsklingsstolen i älsklingsrummet, precis som vanligt liksom, alldeles overkligt verkligt.  Hon ska fylla 97 om två veckor ser jag av kameradata och hon lever i ungefär åtta månader till. Vilken bra bild, jag känner igen varenda pryl som går att se och det går att se många på den har bilden.  Och jag känner igen hennes sätt att hålla tidningen, hur hon lagt upp benen på rollatorsitsen, hur hon har telefonen och TV-kontrollen inom räckhåll och alltid några böcker igång. Det syns att hon var intresserad av konst, hon köpte då och då något konstverk på dom lokala utställningarna i Ludvika, oftast för några tusen, aldrig särskilt dyra saker. Andra bilden från vänster, efter dom två över varandra, hänger nu på en vägg hemma hos oss, En attendant Godot heter den. Men ändå ser jag att hon börjar bli gammal, hon har inte orkat sätta upp sin knut i nacken. Under hela sin tid som vuxen hade hon knut nacken, nu har det fått bli en liten tofs i stället. Några eftergifter har åldern rätt att kräva. Får jag säga här att jag är lite impad av mamma Maj? Hon gav aldrig upp, i något avseende. Hon hade stort civilkurage och hon lät sig aldrig hindras av att vara kvinna.

*

Måste kolla kamera och data, så här bra interiörbilder vet jag knappt om min nuvarande helformats systemSony fixar ens med nya vidvinkeln. Nähä, inte det, ingen system-  kamera ens. Bilden togs den 11 febr 2006 med min Canon Digital Ixus 750, aktuell brännvidd 7,7 mm, 1/20 s och bl 2,8. Är det nå´n som vill köpa lätt begagnade system -fullformatskameror och objektiv från Sony, någon?

*

*

***

Inlagt 2019-10-13 00:51 | Läst 1665 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jättebra Björn - en mycket fin bild, som ju är ovärderlig för dig, och väldigt välskriven text.

Jag själv har det lite jobbigt just nu - min kära gamla mor (som finns på flera av mina bilder här på FS) hoppas jag innerligt får fylla 95 i slutet av december, men det är högst osäkert säger läkaren i MiNT (Mobila Närvårdsteamet här i Östersund).

mvh
/B
Svar från Khalad 2019-10-13 21:15
Tack Börje! Hoppas det utvecklar sig bra för din mor!
Tv:n, stereon, möblerna, mattan, tavlorna, telefonen, lampan - en bild som upplyser om väldans mycket! Och kameran är det många som gillat här på FS:

https://www.fotosidan.se/prylar/kameror/digitala-kompaktkameror/canon/canon-digital-ixus-750_10076
Svar från Khalad 2019-10-13 21:39
Tack Ragnar, mamma och pappa köpte inte prylar i onödan så bilden representerar nog många olika decennier. Och det var en alldeles utmärkt kamera!
En verkligen fin bild. Inte bara för dig, utan som bild betraktad.
Det du beskriver har jag upplevt en hel del när jag har suttit och skannat Kodachrome 25 färgdia från förra århundradets tre sista decennier - hur sedan länge döda nära och kära, vänner och bekanta, stiger fram påtagligt närvarande. Först återseendets plötsliga glädje - sedan vemodet...
Svar från Khalad 2019-10-13 21:41
Tack Henning! Gamla bilder är verkligen ett sätt att kortsluta tiden!
Fantastiskt fin bild Björn. Hela rummet flödar av ljus och mitt i flödet sitter din mor och läser tidningen. En bild som berättar så mycket. Din Sony A7RIII fixar naturligtvis en sådan här bild, med liknande ljusförhållanden, galant. Den överlägsna dynamiken gör det utan utbrända högdagrar.
Svar från Khalad 2019-10-13 21:44
Tack Torbjörn, visst är det fint ljus, från två håll. Och såklart skulle stora kameran, allrahelst med nya vidvinkeln, lätt fixa detta också, precis som du säger utan urfrätta högdagrar. Men jag må säga att det här resultatet heller inte skäms för sig, en liten kompakt......
2019-10-13 10:34   Lars-Åke Wikman
Fin bild! Känner igen Janne Dahl-tavlan, den hänger även på min vägg.
Svar från Khalad 2019-10-13 21:45
Tack Lars-Åke, kul att du också har ett exemplar!
Att plåta sina nära och kära är känsligt, vi tar för givet att att andra ska uppfatta bilden på samma vis, och lika starkt som man kände vid det tillfället.

Här ser jag en underbar bild. Den gamla kvinnan,trygg med sin tidning.Ljuset i rummet, och tavlorna som skvallrar om god smak. Din text till bilden är väldigt välskriven ,och bilden i sig är väldigt stark och berättande även utan din fina text. Fint Björn.
/ Bengt H.
Svar från Khalad 2019-10-13 21:50
Hej Bengt, tack för fin kommentar! Jag har ganska bra bildminne, trots långt över 100 000 exponeringar vid det här laget känner jag i regel igen mina bilder när jag ser dom igen även om det är långt efteråt. Dock inte så med den här, den är liksom ny för mig. Men allt jag ser är mer än välbekant och jag glädjer mig över att jag hittade den :-)
En fin bild på din mor, placerad centralt i rummet på ett naturligt sätt eftersom hon ofta vistades just där.
Samtidigt är det en ljus och varm bild från ett hem som inretts med såna saker som gillas och behövs för sitt
vardagliga brukande.
Gissar att du satt på stolen till höger strax innan och hade en pratstund..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Khalad 2019-10-13 21:54
Tack för vänlig kommentar Gunte, såklart är jag glad att jag hittade den här bilden, till min egen förvåning är det en bild jag liksom glömt, dom flesta bilder jag tagit finns på ngt sätt där i bakhuvudet. Inte så att jag minns var och en i förväg, men när jag tar fram en bild på måfå ur arkivet känner jag nästan alltid igen, den är välbekant. Så inte denna, därför extra glad att den liksom dök fram där ur intet :-)
Så fint minne och vilken ynnest att få ha kvar sin mor till så hög ålder, att dessutom vara bpde pigg och klar i knoppen är få förunnat.
Bilden är dessutom en riktigt pärla, speciellt efter att ha läst din beskrivning.
Svar från Khalad 2019-10-13 21:55
Tack Margareta, det är det, och jag är glad över bilden!
Bra kamera tydligen! Men också ett fint fotoljus.. och motivet.. därtill fotografen förstås.. kan inte bli dåligt!
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-10-13 22:00
Visst var det en bra kamera! Och jag ser ju också att ljuset både är rikligt och vackert. Och fotografen, han halade nog bara fram den lilla kompakten och knäppte en bild i farten :-) Men jag är glad att jag hittade bilden, en av dom få av mina bilder jag inte omedelbart känner igen, jag menar jag känner ju igen det jag ser men har inget minne av att jag tog just den här bilden, det har jag annars för dom flesta av mina gamla bilder. Tack Jan!
Fin bild och härliga minnen!

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2019-10-13 22:01
Det är det, tack Johnny!