Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

MAN FÅR VÄL VARA GLAD PÅ FS?

***

Nånstans på vägen har jag kommit underfund med att jag mår bättre av att fokusera på det som är positivt, ger tillfredsställelse och sinnesro och det som är vackert i stället för att göra tvärtom. Ibland när jag bläddrar bland bloggarna här på FS känns det som det har blivit populärt att vara desillusionerad,  besviken på livet eller upprörd över människans ondska. Det är inte svårt att förstå, det finns många goda skäl både att bli besviken och upprörd. Och det är självklart ok att uttrycka det på FS. Och jag ser, hör, läser om allt detta också. Men jag tror också att det vi säger, skriver och framförallt gör sprider ringar omkring oss hela tiden. Och jag tror att jag gör större nytta för fattigdomen genom att ge en tiokrona eller ibland en hundralapp till hon som ofta sitter utanför ICA i Söderbärke än att ondgöra mig över fattigdomen i världen i en blogg. Bara för att förklara hur jag tänker och känner, inte för att kritisera hur någon annan gör.

*

Häromdagen åkte jag till skogsbrandsområdet igen. Hade otur med vädret, gråmulet med duggregn och ganska stark vind. Och första intrycket är fortfarande det livlösa, det sterila, det sönderbrända 

Typiskt vy inom skogsbrandsområdet

*

Otroliga mängder travat virke ligger fortfarande och väntar på att bli omhändertaget

Travat virke i väntan på att bli omhändertaget

*

Och omkullvälta, sönderbrända rotvältor bildar dramatiska mönster

Sönderbränd rotvälta

*

Men när jag började se mig närmare omkring var det mycket att glädjas åt

Vackert  klockbestånd intill den brända stubben

*

Gräs och andra enkla växter ökar snabbt sin areal och börjar förta det sterila intrycket

Friskt, grönt gräs

*

Jag klättrade aldrig upp för att kolla, men nog ser det ut som det finns liv i dom här annars ganska brända björkarna? Gruppvis har dom börjat bilda löv igen

Björkar med grupper av nybildade löv

*

Och inte minst ormbunkarna sprider sköna färger som skvallrar om liv....

Ormbunkar

*

Det var lätt att hitta mycket att glädja mig åt!

***

Inlagt 2015-09-20 19:17 | Läst 4014 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tror ingen misstycker. Fantastiskt vad fort naturen återhämtar sig.
Var glad människa
/H-Å
Svar från Khalad 2015-09-21 00:29
Hej och tack Hans-Åke. Om det vore så enkelt, jag menar att bara bestämma sig för att vara glad. Det är inte jag heller. Men jag tror jag är oftare glad om jag försöker foka på det positiva istället för på det som inte är lika positivt! Önskar dig en fin vecka!/ Björn T
Kan hålla med om vad du skriver. Man behöver vara positiv i sinnet och inte dras ner av för mycket negativt. Svaårt ibland och tråkigt att det är så. Jag läser själv mycket bloggar men ibland hoppar man över vissa för att det är tungt.
Men, otroligt vad snabbt växtriket tar sig an livet med ny kraft! Ganska mäktigt.
Ha det fint!
//Micke
Svar från Khalad 2015-09-21 00:32
Tack Mikael! Det handlar inte så mycket om att bestämma sig för att vara positiv, det går inte på uppmaning, allra minst min egen. Det handlar mer om att rent praktiskt lägga mer tid och mer uppmärksamhet på det jag tycker är positivt än det jag upplever som negativt. Och det påverkar mitt humör så småningom/ Björn T
Roligt att få de hur naturen hämtat sig efter de dramatiska dagarna förra året. Var uppe vid höga kusten vid tiden för branden och en tidig morgon kändes lukten av branden när vindarna drog upp, något man kommer att minnas.
Ha det gott!
Birgitta
Svar från Khalad 2015-09-21 00:34
Naturen är fantastisk på att hämta sig efter alla sorters påfrestningar! Tack!/ Björn T
Jag har följt brandområdet sedan det första lilla grässtrået kom upp efter regnet.
Fick faktiskt lov av de vaktande poliserna att ta några bilder.
Det som förvånade mig då är hur fort marken återhämtade sig.
I sommar har jag sett svedjenävor lysa lila på stora områden.
Visst är det kalt och trist på många områden, men dramatiskt för oss fotografer.
Jag håller med dig. Bättre se till det positiva än rota ner sig i det trista.
Bara ett litet varmt ord och ett leende om dagen kan rädda situationen för någon.
// Marianne
Svar från Khalad 2015-09-21 00:35
Vet att du varit där mkt mer än jag men det är fint att se hur naturen kommer tillbaka, tack Marianne!/ Björn T
Bra talat, och fotograferat!
- hawk
Svar från Khalad 2015-09-21 00:35
Tack Håkan!/ Björn T
Hej! Håller med dig Björn, tror man mår lite bättre om man fokuserar lite mer på det positiva! Att försöka se det 'vackra' i allt.. Elände det kommer förr eller senare ändå, så är det bara! Och det lär gälla alla.. Gäller att ladda in positiv energi nu, snart är mörka november och december här dagen är över på ett par timmar och kameran får köra 'högiso'.. då gäller det att om möjligt vara fylld med lite positivitet.. Hua! Ska bli spännande att se det här skogsbrandsområdet framöver.. hur fort kommer naturen tillbaka? Redan när jag var där i juni kunde man se en hel del gröna stråk i terrängen, mest ormbunkar som jag kunde se från bilen.
Hälsn!
Svar från Khalad 2015-09-21 00:40
Hej Jan, tack för fin kommentar! / Björn T
Har inte sätt området där branden varit men det ser mer ut som ett kalhygge tycker jag, växtligheten och djurlivet ska bara fram.
Positivt är det som gäller! I varje fall för mig, läser inte tidningar, tittar inte på nyheterna och lyssnar inte på radion endast musik, är lättare så.

Må gott!
Kenneth
Svar från Khalad 2015-09-21 14:05
Tack Kenneth, det är roligt att se hur snart växtligheten börjar komma tillbaka!/ Björn T
Väl talat Björn. När de negativa tankarna tar överhand så har nedbrytningen fått fäste. Precis som branden fick fäste i era hemtrakter. Trots att människan är intelligent så verkar naturen vara bättre på att hämta sig efter en riktigt svår motgång, och tur är det.
Svar från Khalad 2015-09-21 14:13
Tack Ingemar! Upprepar lite av vad jag sagt i många andra svar, jag menar ju inte att vi inta får ha eller inte borde ha dåliga dagar med missmod och nedstämdhet, jag menar bara att när jag kan välja vad jag lägger tid och uppmärksamhet på försöker jag göra det på det som är positivt. Önskar dig en fin vecka!/ Björn T
Du har en hälsosam inställning och fortsätt med det. De små klockorna var verkligen en vacker detalj att glädjas åt.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2015-09-21 14:14
Tack Lena!/ Björn T
En sak som man ofta glömmer när det gäller skogsbränder är att det inte är någon unik företeelse i naturen som enbart är orsakad av människan. Skogsbränder har förekommit långt innan människan dök upp och naturen kan hantera det som framgår av ditt inlägg. Det lär t.o.m. vara så att det finns växter vars frön KRÄVER en skogsbrand för att kunna gro. Minns inte vad växten/växterna heter.

Det talas mycket om pågående klimatförändringar, och det är säkert inte bra för oss människor, men under årtusendena lopp har jorden genomgått stora variationer av klimatet långt före oss och kommer att göra när människan försvunnit från jorden (för det är jag helt övertygad om att så sker). Om ett antal tusen år kommer en nya istid oavsett koldioxidutsläpp.

Nu blev jag tyvärr lite negativ trots att jag försöker vara positiv.
/T
Svar från Khalad 2015-09-21 14:19
Hej Tomas! Jo, så är det ju, skogsbränder är ju ett naturligt sätt för naturen att utvecklas. Och precis som du säger finns det växter, brandnäva tex, och insekter också har jag för mig, som behöver skogsbränder för att riktigt få chansen. Och istider har ju funnits flera, åtminstone 5-6 vet man väl säkert, så att de så småningom återkommer är väl ganska sannolikt. Det känns utanför våra tidsperspektiv dock. Tack för trevlig kommentar!/ Björn T
Tänk om människan kunde återhämta sig som naturen.
En bildserie som visar det positiva efter en negativ händelse.
Mycket sevärda spännande vackra kreativa bilder..
Din text:
Många av oss kreativa fotografer
Har kanske enbart detta forum skriva av sin ångest på...

Helt klart sprider det glädje med positivitet på FS.
Ha nu en fin dag i glädjens tecken hoppas så för mig och min Jonen.
Gun-Inger

Gun-Inger
Svar från Khalad 2015-09-22 10:15
Ja, tänk om vi kunde som naturen....Den kommer igen hela tiden, tack GIA!/ Björn T