Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

NÄR NÖDEN ÄR SOM STÖRST....

***

.....är hjälpen ofta närmast. Stämmer om man är i Grängshammar och vid Östra Silfbergs kyrka. Herrar i mitten (förstås), damer till höger och ja, till vänster då? Barn kan jag tycka det borde stå men skylten verkar för kort för det. Att fortsätta tjata om elpriset känns ju trist, så jag avstår. Den insiktsfulle kan ju kolla vilken regering som stängde två fungerande kärnkraftsreaktorer för mindre är tre år sen och vilka partier som försökte hålla emot innan hen röstar om några veckor. Men logik är inte på modet idag, inte långsiktighet heller, så det är nog mkt begärt misstänker jag.

*

*

***

Inlagt 2022-08-18 11:24 | Läst 1271 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ett klerikalt afträde - gubevars!

Tycker jag mig spåra en viss återhållen upprördhet i den övriga texten... :-)
Jag håller med.
Svar från Khalad 2022-08-18 16:07
Tack Peter, du anar nog rätt där :-)
Vad jag än tycker om stängandet av reaktorerna i Barsebäck så är det inte den frågan som avgör vilket parti jag tänker rösta på i valet, inte heller diesel- och bensinpriset avgör detta.
Valet handlar om så mycket mer, och för mig handlar det nog mer om mina grundläggande värderingar och vilka partier som står närmast dessa.

Vid folkomröstning ang. kärnkraften 1980 så jobbade jag på Studsvik utanför Nyköping. Gissa vilken linje som förspråkades där 😂😉

//Anders
Svar från Khalad 2022-08-18 15:46
Det var inte Barsebäck jag åsyftade, det verket stängdes 2005. Det tycker jag var ett klokt beslut efyersom det vsr en idiotisk placering, inte pga risker utan rent psykologiskt. Nerstängningen av Ringhals 1 och 2 däremot förefaller närmast befängd när man visste att oljeeldade Karlshamn i stället skulle tas i bruk mkt oftare. Mindre el i sydsverige, högre elpriser i sydsverige och mkt mer koldioxidutsläpp i sydsverige är resultatet. Firtsätter vi sp kommer detta gälla större delen av Sverige.
syntax 2022-08-18 17:01
Här är det ju lätt att hålla med. Det är helt befängt, och det på ett uppenbart sätt, att stänga ner fungerande kärnkraft när sedan minsta störning leder till att vi få starta upp kolkraftverk. Störningar och oförutsedda händelser kommer alltid att finnas.
Samma sak i Tyskland. Miljötalibanerna skulle förverkliga sina visioner - och det skulle genomföras helst i går. Med lämplig anbefallning av tagelskjortor tyckte man att det skulle gå att stänga ner kärnkraften - vilket genast effektuerades. Sedan hände oförutsedda saker, och man tvingas nu elda med kolkraftverken så att det ryker. Antagligen med supersmutsig brunkol.
Folk som gör på det sättet skall inte sitta i maktställning. Dom skall städa skrivbordet och gå hem. Därför har det på ett självklart sätt med det kommande valet att göra.
Står där inte Fridol.... på den lilla skylten? Annars tror jag många går och röstar på de som ställt till med det som den röstande är missnöjd med.
syntax 2022-08-18 19:29
Tyvärr tror jag att du har helt rätt.
Man brukar säga att en stor styrka hos den representativa demokratin är att om folk är missnöjda med sina makthavare, så går det att via röstsedeln byta ut dem. Men vad händer med demokratin om folk inte gör det? Man röstar, som du säger, i alla fall på dom som man är missnöjd med - av gammal vana, slentrian, eller vad det nu kan vara.
Det verkar lite korkat det hela. "Die dumme Schweden", som man säger i Tyskland... :-)
Svar från Khalad 2022-08-18 19:36
Det tror tyvärr jag också Stefan 😢, tack!
Vi dras tyvärr fortfarande med resultatet av den fullständigt befängda folkomröstningen som gjordes 1980, där alla tre alternativen gick ut på att kärnkraften skulle avvecklas (fast i lite olika takt) och ingen ny utbyggnad skulle ske.
Svar från Khalad 2022-08-21 20:40
Hej Anders, det är längesen och även om jag hade önskat en annan utgång är det tydligt att det funnits en stor skepsis mot kärnkraft i opinionen. Ställd inför de verkliga alternativen ser det ut som opinionen nu svänger både i Sverige och i tex Tyskland. Fortfarande känner jag det befängt att just stänga reaktorerna Ringhals så sent att det var uppenbart vartåt det lutade med både elbilar, fossilfritt stål och svenska batterifabriker där ökat elbehov är uppenbart. Alla insatta vet att också stora vindkraftsanläggningar har ca 10 år från beslut till idrifttagande.