Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

NÄSTA ÖDEGÅRD?

***

Det är ju inte bara Stefans gård jag går förbi där på Saxevägen. Alldeles i början, från mitt håll sett :-) , passerar jag ett par gårdar som mkt liknar de gamla bergsmansgårdarna det finns så gott om i Bergslagen. Hur gamla dom här gårdarna är vet jag inte men jag gillar dom starkt, dom påminner mig om vad som varit. Jag har ingen lokaltidning så jag följer inte med ordentligt vad som händer i trakten men en dag i somras då vi kom från Smedjebacken på gamla Smedjebacksvägen såg vi att det var en auktions som hölls på den  första av gårdarna. Och mycket riktigt, den gården visade sig snart vara tom. Jag har aldrig ens pratat med ägaren, hen har sällan visat sig när jag promenerat förbi, så jag vet alltså inte vem det var. Inte vet jag heller om gården fått ny ägare heller eller om den nu kommer bli ödegård. Bilderna tog jag för någon månad sen. En tvåvånings huvudbyggnad med ganska stora tillhörande ekonomibyggnader. Tiden får utvisa om det finns en ny ägare.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2018-09-11 18:30 | Läst 5521 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej, Björn.
Det finns några bra bilder och en bra text, men det är en sorglig utveckling. För vem köper sådana byggnader? Danskar, tyskar eller holländare? Eller har svenskarna själva ett intresse för dem?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag klickar alltid på bilderna och sedan "bladre" på för att se dem alla i stor storlek. Da jag läser nästan alla blogginlägg är det en tidskrävande uppgift. Men jag väntar med det til att David har löst "problemet".
Svar från Khalad 2018-09-12 21:33
Ser att den utannonseras för 1,5 Mkr, problemet är väl att det beloppet måste trefaldigas för att få ett rimligt moderniserat hus? Tack Erik!/ Björn T
PS Bläddringen verkar fungera i de nyare bloggarna, däremot inte i dom här gamla!
Ja, här fanns det stora utrymmen för någon som behöver det! Men det ser också ut som det behövs en del arbete med byggnaderna. Synd att man inte är ung längre och har hälsan helt i behåll, det är bara att inse att lägenhet är nog bäst för mig numera0.. fina bilder!
Hälsn!
Svar från Khalad 2018-09-12 21:38
Hej Jan, har nu sett att den utannonseras för 1,5 Mkr, gissar att man nog får trefaldiga det beloppet om man vill få ett modernt boende! Har fö i den här bloggen kört alla bilder i Niks Sharpener Pro, först Presharpener och sen Output sharpener Just dom här bilderna är väll inte så bra för testet men ser att det gör skillnad. Får dock vara försiktig för att inte överskärpa. Tack Jan!/ Björn T
Fick svar på bloggen, gården ligger ute för försäljning, se nedan
"Gården finns omnämnd redan på 1300 talet, under 1700 -talet benämndes den Kungens. Mangårdsbyggnad med 4 rum och två kök, källare. Bagarstuga, stor lång uthuslänga, stor fin isolerad gårdsverkstad med vidbyggd maskinhall. 1,8 ha jordbruksmark. Möjlighet att köpa till mer jordbruksmark. Fastigheten passar för mindre djurhållning alternativt för någon som vill ha en verksamhet eller använda de välbehållna uthusen till förvaring."
Staffan 2019-08-07 10:08
Hej!
Av en ren slump så klickade jag in på din blogg när jag googlade efter pardörrar och bergsmansgård.
Tänkte att du skulle få svar på vem som bor här idag. Det är jag (Staffan), min son Valter och katten Doris. Vi flyttade in i Februari och stortrivs på denna gård!
Renoveringen är i full gång invändigt för tillfället.

Med vänlig hälsning
/Staffan