Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

NÄSTAN ÖDE UPPE VID KVISMAREN

***

När vinden mojnade i går eftermiddag gjorde jag en tur upp till Kvismaren trots att jag nog förstod att det knappast fanns så mycket att se, fruset och snötäckt som allt är. Det stämde väl, tommare har jag knappast sett dom stora fälten däruppe, inte ens en seglande rovfågel kunde jag se. Ändå var det långtifrån misslyckat, i stället gick jag ut mot Sörön till på den gamla banvallen. Alldeles tyst med mycket rymd ovanför.

*

Halvägs ut till första tornet såg jag ändå en liten flock grågäss, åtta kunde jag räkna till. Dom var långt ut och trots 400:an och croppning lite för långt för att bli bra, särskilt som skuggorna började bli långa och bruset påtagligt - stativet hade jag inte tagit med på promenaden. Det som förvånade mig var att flera av gässen betade medan de låg på marken - trötta efter lång flygning kanske?

*

*

*

*

Den nedåtgående solen färgade landskapet och vassruggarna varmt gulröda 

*

*

Innan jag lämnade Öby kulle och trakten närmast hade solen gått ner och dom vanliga men så vackra pastellfärgerna färgade himlen mittemot solnedgången.

*

Jag hade just börjat åka hemåt när jag fick se några grupper med rådjur ute på den södra delen av fälten, dom fält som egentligen är åkrar. Här fanns nog totalt ca 30 rådjur intensivt betande. Just runt Örebro har det varit lite snö jämfört med både Finspång och Korsheden och snön täckte inte vad som vuxit på fälten, rådjuren lät sig väl smaka. På sista bilden (förstorad) är det lätt att se hur rådjuret i mitten har en stor saftig tugga i munnen 

*

*

*

*

***

Inlagt 2018-03-18 09:31 | Läst 1712 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Trevligt med Grågässen ändå, det är ett tydligt vårtecken! Såg min första i förrgår, det känns alltid bra! Det kalla håller i sig.. lite mildare ett par dagar i veckan nu men sen är det minusgrader igen såg jag på TV nyss.. Det blir väl så att våren 'exploderar' när värmen väl kommer..
Hälsn!
Svar från Khalad 2018-03-20 09:54
Visst är det, tack Jan. Det är ju plusgrader nog på dagarna för att kunna sitta på en pall i hörnan och fika (med jackan på) :-) / Björn T
Djuren får hålla tillgodo med djupfrysta grönsaker, det är nog en del näring i det. Igenfrusna sjöar brukar ha ett mycket begränsat djurliv ovan ytan, samma här. De som inte kan flyga får dock stanna, och de gäss som är först får de bästa platserna.
Svar från Khalad 2018-03-20 09:55
Så är det nog, tack Stefan!/ Björn T
Fina bilder på Sveriges natur. Får hoppas att djuren hittar mat trots snö och kyla såhär års :)
Svar från Khalad 2018-03-20 09:55
Tack för det Joakim! Många djur har nog haft en tuff vinter/ Björn T
Härligt med all natur! Sådan variation och fina upplevelser! Man njuter bara av att se bilderna!
Ha det gott!
//Micke
Svar från Khalad 2018-03-20 09:56
Det är det, tack Mikael!/ Björn T
Jag har bara sett en enda grågås hittills så det här är ju en hel flock. Men snart är de här. Gillar nog mest bilderna på vassruggarna i det låga ljuset även om jag har svårt att motstå rådjur. Fint att det tyckts hitta något vettigt att äta. Det är mycket snö även hos oss just nu.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2018-03-20 09:57
Snötäcket och isarna måste väl börja släppa fläckvis innan fåglarna kommer i större mängder, ack lena!/ Björn T
Vilka fina bilder! :) /Tommy.