Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

NORNS BRUK

***

I går, en gnistrande klar och lite kylig oktoberdag, gjorde jag en tur till Norn. Det var något år, kanske två, sen jag var där sist. Som vanligt blir jag lika häpen. Här, mitt i storskogen, typ tre mil från Larsbo och nästan lika långt från Hedemora, ligger Norns Bruk. Sen drygt 100 år är hyttan nedlagd men för 150 år sen var det Hedemora stads största arbetsplats med över 250 anställda. Verksamheten startade i början av 1600-talet i liten skala men växte efterhand. Och som på så många andra ställen i Dalarna och Bergslagen fanns det som behövdes - skog, vatten och malm. Egentligen var det väl vattnet som styrde var bruken hamnade, det forsande vattnet som gav kraften, energin, som behövdes. Före elektricitetens tid var energi inte transporterbart, åtminstone inte över längre sträckor. Det var däremot både malm och skog. 

*

Här det tämjda vattnet, säkert ett mer senkommet arrangemang, antar det finns en turbin nånstans

*

Första kapellet byggdes redan 1640 men har byggts om och till flera gånger, så här ser det ut idag

*

Östra flygeln på gamla herrgården byggdes 1750 och blev så småningom brukskontor. Jag njuter av byggnadens proportioner och arkitektur som till mig signalerar trygghet och funktionalitet. Skönheten har liksom kommit på köpet.

*

Men här finns rester av den gamla hyttan, bostäder, skola, prästgård mm mm, mycket i trä. Vad detta är för en byggnad vet jag inte men jag gillade proportionerna också på den här. Gissar på ekonomibyggnad av något slag

*

***

Inlagt 2017-10-19 22:41 | Läst 2361 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
En plats värd att besöka. Tack för tipset
Svar från Khalad 2017-10-20 09:45
Tack själv Lars!/ Björn T
Fina bilder! Stiliga byggnader. Understa timmerbyggnaden med sockel av slaggsten suveränt gestaltad.

Jag kollade Norns bruk på wikipedia. Byggnadsminne liksom en väg i närheten.

Där nämns att "Kraftstationen, som byggdes 1912 för att leverera elektricitet till industrierna i Vikmanshyttan och Turbo, är emellertid alltjämt i drift."
Svar från Khalad 2017-10-20 09:46
Tack för info Måns, trätt att det fanns en liten kraftstation alltså!/ Björn T
Det är skillnad på vad man ser, när jag ser gavelbilden ser jag inte byggnaden, utan en vågad vacker lavering över en vit duk, d.v.s. skuggspelet.
Måns H 2017-10-20 09:32
Stämmer! Jag som är arkitekt såg byggnaden, inte skuggspelet. Nu ser jag det.

Inte helt lätt att registrera båda samtidigt, lite som de där klassisk optiska villorna där hjärnan väljer mellan gammal tant och ung flicka eller mellan att se två profiler eller ett vinglas.
Svar från Khalad 2017-10-20 09:47
Faktiskt var skuggspelet på gaveln orsaken till att jag valde den vinkeln, tack Stefan!/ Björn T