Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

NORRKÖPING I NOVEMBER

***

Norrköping är det, men det kunde lika gärna vara någon annan plats i Sverige. Lagom tät dimma för att ta några kvällsbilder, men det är så härs års kan jag undra varför vi bor här. Det är mörkt, det är ogrönt, det är fuktigt. Men framförallt, det är mörkt. Mitt på dan är det halvljust. Eller om det är halvmörkt det är, i alla fall behöver man ha lamporna tända också mitt på dan. 

*

Det slår mig när jag går genom ett av Norrköpings stora bostadsområden hur få människor som rör sig ute, och dom som rör sig flanerar inte precis omkring, dom har tydliga mål - att så snart som möjligt komma inomhus i ljuset och värmen. Det kan inte vara lätt att komma till Sverige utifrån under vintern - hur hittar man värme och gemenskap när det ser ut så här? Hur tar man sig innanför väggarna, in till oss som har våra gemenskaper därinne?

*

Precis som Bengan nyss konstaterade - förr hade det krävts stativ och långa exponeringstider. Nu är det bara att gå ut med kameran i handen, lite märkligt är det, men bekvämt. Diset hjälper förstås till en del, det är inte så mörkt eller svart som det är klarare kvällar.

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2018-11-08 10:47 | Läst 3385 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ogrönt ! ett mycket bra ord som beskriver dina bilder med ett ord. Och dessa rader av hyreshus och parkerade bilar lättar inte upp vare sig humöret eller bilden nämvärt heller.
Det är väl bara att försöka leta små kvaliteer i grådasket och bita ihop tills det blir mindre ogrönt istället.
Mv/Gunte..
Svar från Khalad 2018-11-08 13:52
Tack Gunte. Det går att njuta av det här också, men ibland blir det väl många såna här dagar i rad......Men det ger ro att vara inomhus också :-) / Björn T
Den som inte erfar mörker och dis och kyla, kommer inte heller att kunna uppskatta värme och sol och ljus lika mycket.
Svar från Khalad 2018-11-08 14:11
Det är alldeles sant! Dessutom är det här också vackert på sitt sätt. Ser att du citerat, vem vet jag inte men det kunde vara jag - säkert har jag uttryckt det nå´n gång. Att acceptera det som är, är inte bara ett visdomsord, det är enda sättet att få en bra tillvaro och ro i själen. Sen betyder ju inte den insikten att jag lyckas med det varje ögonblick.....
Faktiskt var det en fin promenad i dimman i går. Det jag däremot slogs av var ensligheten, ensamheten, frånvaron av liv och rörelse, frånvaron av öppningar till kontakt med andra människor. För mig som "frivilligt" valt att promenera i ensam i dimman är det inget problem, men jag har väldigt lätt att tänka mig in i hur det kanske känns för den som kommer från varmare länder där det alltid finns människor i omgivningarna, alltid finns gemenskap att ta del av. Många hälsningar/ Björn T
light 2018-11-08 14:37
Det var faktiskt inget citat utan kom från mitt eget lilla huvud.

Jo många som kommer från varmare länder tycker nog att det kan vara kusligt öde under mörka novemberdagar här.
Svar från Khalad 2018-11-08 15:31
Hej igen Ragnar, det var inget försök att ta ifrån dig kredit för det du skrev. Nu blev jag nyfiken på varför jag uppfattade det som ett citat, det finns ju inget citattecken när jag läser kommentaren där den står. Men nu ser jag - när jag klickat på besvaraknappen och börjar skriva i rutan som dyker upp - då finns din text ovanför med citationstecken - men det citattecknet har ju FS alltid just där :-)
Ja, 'gråväder' har jag aldrig gillat, inte dimma heller när den sträcker sig från marknivå och högt upp så att den t.o.m. går ihop med molnen.. dimma är annars fantastiskt vackert när det är 'markdimma' som dessutom kanske lättar fram på dagen! Nu när solen går ner en timme tidigare på eftermiddagen så blir det som ytterligare en rullgardin som dras ner när dimman gör det ännu mörkare.. Annars är det en tid nu när man kan ta fram bilderna från sommaren och njuta av och kanske redigera om lite.. Och kanske visa upp här på bloggen! Annars så är den här årstiden väldigt trevlig i en större stad, här är det liv och rörelse och även en hel del turister som rör sig kring cityområdet! Det gäller alla årstider, och nästan i alla vädertyper.. Tänker själv ta T-banan in till city om nån timme och äta nått enkelt, och sedan promenera hem via Gamla Stan.. vill jag så går det även att fota på gatorna nu det här mörka vädret råder, jag testade det i 'mellandagarna' förra året i mulet väder.. och mörkare än så blir det inte! 'Dagens kameror' (Nikon D750) klarade det också.. Men jag tycker det är skönt att promenera även utan en kamera.. Så här i 'storstan' (nåja) är det inte alls lika 'dött'..
Hälsn!
Svar från Khalad 2018-11-08 14:25
Just dimman har jag inget problem med, det som påverkar mig ibland är det låga ljuset mitt på dagen om det är grått många dagar i följd. Här i Norrköping i går kväll var det också frånvaro av människor och liv som slog mig, och som jag utvecklade lite i mitt svar till Ragnar!
Passar på att ställa en fråga. Jag funderar lite på vidvinkel - har ett Sony 16-35/4 som är en förhållandevis billig vidvinkelzoom. lätt och behändig men inte högsta kvalitet, ur flera synpunkter. Så en mer högklassisk vidvinkel vore intressant. Där står jag nu som åsnan mellan två hötappar - Sony har sedan något år en 12-24/4 som fått lysande kritik, inte bara av Sonyfolk. Men nu har det på det allra senaste kommit en fast Sonyprime 24/1,4 som fått minst lika bra lovord. Jag inser att det senare skulle vara idealisk för tex gatufoto med vidvinkel, men jag har också sett vad du åstadkommer med din 12-24. Dom kostar egentligen ungefär lika mycket och är inte billiga, om än inte så dyra som Sonys tidigare G Masterobjektiv. Den första, 12-24 finns dessutom begagnad på blocket just nu till typ 30 % lägre pris. Nu ber jag dig inte välja åt mig, det går inte att göra för någon annan. Men kanske skulle du kunna utveckla dina erfarenheter om vidvinklar av dom här två typerna något? Men först, tack för trevlig kommentar!/ Björn T
ehrsa 2018-11-08 18:57
Hej! Björn. Jag har en 14-24 mm. f/2,8 som är väldigt bra i många sammanhang, speciellt inomhus när man vill få med mycket, eller i Gamla Stans trånga gränder, men den är tung.. och jag använder den bara ibland.. Sedan har jag en fast 20 mm. f/1,8 och den tycker jag är riktigt bra och jag har mer nytta av det ljusstarka objektivet den här mörka årstiden! Jag tycker att du ska satsa på ett fast objektiv med hög ljusstyrka, man har verkligen stor nytta av det den här årstiden! En vidvinkelzoom med endast f/4 fungerar bra under den ljusa årstiden, men inte nu.. Du har tydligen redan nu en zoom som går ner till 16 mm med f/4, och den 'nya' går ända ner till 12 mm. men det är fortfarande 'bara' med f/4.. Jag tycker inte det räcker! Jag hade sagt annorlunda om den hade varit ljusstarkare än ditt 16-35 mm! Jag har gjort en sån 'resa'! Jag har ett zoom 16-35 mm f/4 som är jättebra och inte så väldigt tungt, jag köpte ändå ett 14-24 mm. något år efter, bara för att den hade f/2,8.. Det betyder väldigt mycket i 'lågljussammanhang'! Så hade 'ditt' tänkta 12-24 mm. varit ljusstarkare än f/4 så kanske jag sagt annorlunda.. Jag tycker det ljusstarka fasta känns mer användbart.. även inomhus! Med f/4 vill man nog mest ha soliga dagar, Med f/1,4 kan du fota inomhus, eller Vintergator och Norrsken.. om dimman försvinner.. :-)
Hälsn!
ehrsa 2018-11-08 19:20
För övrigt så gjorde jag idag som jag ganska ofta gör, att åka T-bana till city och sedan promenera hem, men så slog det mig att det kanske vore kul att se allas vårat 'nya' Nationalmuseum nära Grand Hotell som nyligen invigts efter 5 års renovering.. sagt och gjort! Och det var väldigt fint!! Kan starkt rekommendera ett besök där, gärna med kamera! Det är fritt inträde utom när dom har nån tillfällig 'specialutställning' i något rum och då betalar man bara för att gå in i just det lilla rummet, resten är fritt inträde och man får fota (utan blixt och utan stativ) och det finns verkligen makalöst vackra föremål och skatter och konst där.. Jag blev imponerad! Det är väldigt stort och man behöver egentligen några timmar på sig.. Jag hade ingen kamera med.. men en ljusstark vidvinkel hade gjort sig fint där.. Rekommenderar verkligen ett besök där, gärna med något ljusstarkt monterat, kanske vidvinkligt dessutom!
Hälsn!
Svar från Khalad 2018-11-08 20:13
Tack Jan, uppskattar mkt dina synpunkter! Få se om jag gör slag i saken, en del pengar är det, men jag börjar känna mer för vidvinkel än jag gjort tidigare. Och nationalmuseum låter intressant, blir nog ett besök framigenom......Tack och hälsningar/ Björn T
Hej Björn.
Fine aften billeder i s/v - nummer 1 er suverænt det bedste i denne serie.
Mvh. Erik.
Svar från Khalad 2018-11-08 14:27
Stort tack Erik!/ Björn T
Jag gillar det här mörkret på nåt sätt. Det inbjuder ju till foto. Och det att man måste tänka till lite vid exponeringen. Det är lätt att det blir lite för ljust. Nu blev jag inspirerad, så det blir nog kameran på axeln om en stund.
Svar från Khalad 2018-11-08 20:16
Jo, kvällsdimma är ju extra fint, åtminstone så länge jag inte behöver köra bil! Mest är det det bristande eller låga dagsljuset jag känner av, särskilt när det blir många dagar i rad! Trevligt om du fick inspiration! Hälsningar/ Björn T
Jag har också tänkt på det där med människor som kommer från varmare länder och hamnar här i mörkret och kylan. De kan vara vana vid att man träffar folk ute, att det är liv och rörelse. Jag tror det kan försvåra möjligheten att komma in i samhället och få nya vänner. Bilderna förmedlar detta utmärkt, och särskilt den första visar på den här ödsligheten extra mycket, för mig i alla fall.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2018-11-08 20:17
Tack Bjarne, det är precis så jag också känner, hälsningar/ Björn T