Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ÖGONBLICK

***

Alla foton är ju korta tidsurklipp. Tydligast framstår det med människor i bild, åtminstone är det så jag känner. Fotar vi med människor utanför familj och vänskapskrets i bild vet vi oftast ingenting mer än just vad vi ser. Däremot är det "lätt" att tolka bilderna, ingen säger ju ändå emot. Ibland kanske vi tolkar rätt, men jag skulle säga att alla tolkningar är starkt färgade av våra egna erfarenheter, vår egen livsresa.

*

Då och då har jag jobbat som helper i kurser som handlar om personlig utveckling. Såna kurser man går när något hänt - dödsfall, skilsmässa, sjukdom, övergrepp - eller är på väg att ske eller när man bara känner att man fastnat i livet. En sak har jag lärt mig - mitt eget första intryck av människor jag mött där har alltid varit fel. Färgat av mitt eget liv, färgat av mina egna erfarenheter har jag tolkat det första jag ser, jag har "dömt". När jag efter tre intensiva dagar eller tio lika intensiva kursveckor lämnat har jag haft en annan syn, både på dom jag mött och mig själv.

*

Ofta när jag tar bilder på okända människor blir det inte gatufoto (även om det är ute på gatan, på ett fik eller liknande) jag fastnar ofta för ansiktena. Inte för att jag tror att det skulle ge mer utan därför att det är ett fotosätt som verkar passa mig bättre. Här är en bild fotad med min gamla Sony A580 med APS-C sensor och ett Minolta 85/1,4, i praktiken alltså nästan en 135:a

*

*

***

Inlagt 2021-04-28 12:03 | Läst 2602 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Låter rimligt det du skriver, och visst är det oftast människors ansikten och uttryck som blir extra bra på bild! Gatufoto är ju tydligen nått annat.. gärna med lite 'buskis' inblandat då räknas en sån bild 'in'..
Hälsn!
bassa 2021-04-28 15:21
Hej Jan Nu förstår jag inte vade du säger om gatufoto?
Har du en aning om varför dina naturbilder är så bra. Ska jag berätta hur jag ser på dom. Jo, för att det finns en naturlig omgivning, bilderna känns omedelbara,ej koncentreade till artbilder och ibland komiska "buskisaktiga", exempelvis när någon dyngsur gråsparv ser ut att frysa efter badet.Sådana bilder är du bra på. jämför inte det med att kasta skit mot gatufotografi, som är en svår konst som du inte behärskar.Gatufoto är inte att ta hundratals bilder med en utlösare i fickan på 1,8 50mm objektiv, och sen gå hem och kolla vilka ansiktensom komm i skärpa. Dom behåller jag
/ Bengt H
Svar från Khalad 2021-04-29 10:28
Hej Jan, tack för kommentar! Är inte alldeles säker på vad vad det är du tycker är rimligt men jag funderar inte så djupt. Och när jag fotar tänker jag aldrig i genrer, jag tänker inte att när I och jag är ute och går så är det naturfotobilder jag tar och när jag är i Norrköping är gatufoto eller cityscapebilder. Jag använder dom begreppen ibland när jag skriver i bloggarna men det är ju efterhandsbeskrivningar när bilden är färdig. Tror jag kommer släppa det också i fortsättningen eftersom jag tror det bidrar till att betraktare sätter på sig en viss sorts glasögon - naturglasögonen, gatufotoglasögonen eller porträttglasögonen.Och precis som jag tror att varje människas bildsyn färgas av sina egna erfarenheter, tror jag också våra preferenser vad det gäller genreval också påverkar vår bildsyn..
Erik Madsen 2021-04-29 12:20
Hej Björn.
Har samma erfarenhet med att sätta etiketter och beteckningar på mina foton. Jag har just "droppet" dem.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2021-04-29 13:09
Tack för det Erik, vi är som vanligt överens :-)
Första intrycket man få av en annan människa är nog ofta fel och man ändrar sej successivt när man lär känna varandra, vilket dessutom kan svänga och man upplever att man inte alls kände personen. Mitt första intryck av personen i fokus är att det är en kille men det kanske man inte ska vara så hastig med att bestämma sej för numera...
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-04-29 10:30
Hej Lena, visst är det en kille som får hjälp att måla läpparna :-)
Vilken fin bild! Bilden känns omedelbar, och spontan.
/ Bengt H
Svar från Khalad 2021-04-29 10:31
Tack för det Bengt, jag återkommer till var jag var :-)
En riktigt fin bild och inte stör det att brännvidden är lite för stor för ortodoxt gatufoto. Många bra gatufotobilder har tagits med korta telen och med kort skärpedjup. Det var väl för övrigt en diskussion om det för något år sedan på FS.
Sen är det en intressant diskussion i det att många talar om att tolka bilder. Själv vill jag nog börja med att läsa bilden. Tolkningen är ju som du skriver en ganska privat angelägenhet, oavsett om den speglar det privata eller att man i sin tolkning påverkas av gällande konnotationer.
Det som jag läser, och sedan skapar bildens betydelse ur är bland annat det korta skärpedjupet och det begränsade utsnittet som indikerar att fotografen, den ställföreträdande iakttagaren befinner sig på ett avstånd. på så sätt blir iakttagandet en viktig komponent i bildläsningen. Till skillnad från en bild tagen med kraftig bildvinkel som ger mer upplevelse av att vi själva befinner oss inne i händelsen.
Den lite gränsöverskridande leken som jag läser in i bilden sitter fint. Men det är också som Bengt H antyder en svår konst det där med gatufoto. Ibland får man till det.
Allt gott
/Gunnar S
Svar från Khalad 2021-04-29 10:36
Tack för en mycket intressant kommentar Gunnar! Jag har nog aldrig skiljt på läsning och tolkning men jag inser direkt av din beskrivning här att det är ett bra sätt att närma sig en bild. Det stämmer dessutom väldigt väl här, jag var verkligen åskådare som medvetet satt och iakttog vad som hände runt mig på kanske knappt tio meters avstånd. Jag återkommer till var jag är/ var.
Hej Björn.
En jättefin bild.
Det är mycket geometri i den, armar som bildar trianglar och linjer. Gestalternas placering och blickarnas riktning. Den gestalten vi ser armarna av men är utanför bilden tillför en dimension till genom att vi inte ser den. Sedan tycker jag uttrycket i ansiktena är spännande, som de klassiska teatermaskerna.
Att det är en uppslupen stämning på bilden råder ingen tvekan om.
En bild jag tittat länge på. En bild jag tycker om.
Ha det gott, hoppas du inte har något emot min enkla analys.
Jerry
Svar från Khalad 2021-04-29 10:42
Stort tack för det Jerry! Det där med geometri har jag inte ens tänkt på men jag ser det ju när du beskriver. Nästan alla mina bilder tar jag på känn, jag får en känsla av det jag ser. Däremot har jag svårt för att komponera när jag tar mina bilder. Det funkar bättre när jag har bilderna i datorn, då kan jag lättare själv se vad jag tycker "gör sig", men någon riktig estetisk begåvning har jag inte. Men jag glädjer mig åt att du gillar bilden!