Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

OROLIGT LÄGE

***

Senaste veckan har den militära flygaktiviteten över norra Östergötland varit påtagligt högre än normalt, både dagtid och kvällstid. Hur det är i landet i övrigt vet jag inte, men gissningsvis är den högre i fler områden, tex Gotland. 

Vi har länge varit vana att politiska och militära konflikter är långt borta, i andra världsdelar. Men varken Ukraina eller Belarus är särskilt långt borta, för att inte tala om den ryska enklaven Kaliningrad, gamla Königsberg. Och den som vill hålla koll på vad som händer i baltstaterna Estland, Lettland och Litauen har knappast någon bättre utgångpunkt än Gotland.

Drönarflyningarna över kärnkraftverken har det varit ganska tyst om de senaste dagarna men visar många likheter med dom förmodade U-båtskränkningarna .Det lär i alla fall inte varit några vilsegångna amatördrönare med 10-20 minuters gångtid. Att dom klarade av hård vind pekar också på större och motorstarkare farkoster. Vi vet inte ens om dom stannade och hovrade där dom sågs, stora drönare liknar mer obemannade flygplan och kan ha lång räckvidd.

Det är ju inte så att jag tror att vi blir indragna i militära aktiviteter, men uppenbart är att klimatet är ett annat idag än för säg 10 år sen. Mest kritiskt är konflikten Ryssland Ukraina. Både USA och Kanada har tagit hem sin ambassadpersonal från Kiev. Börsen, som brukar reagera först när hoten blir reella, har rasat stort idag.

*

Helikopter 16, Blackhawk, över norra Östergötland, fotad 2017. Ni har sett bilden tidigare.

*

***

Inlagt 2022-01-24 16:53 | Läst 1029 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén som sannerligen inte fjäskar för varken ryssen eller nån annan hade häromdan en utmärkt genomgång av varför ryssarna känner sig lurade. Jeltsin och Clinton var ju bundis, Ryssland i nån sorts partnerskap med Väst, men som ryssarna ser det fortsatte USA bestämma utan att lyssna på dom.

Och bevisligen avvecklades inte Nato då syftet bakom organisationen inte längre fanns.

Man kan också läsa George Kennans The Long Telegram från 1946 och få bättre koll på ryssen än vad svenska journalister i allmänhet har. (Jag hade med en utskrift i Cityscapesbloggen 2022-01-17.) Där står precis hur Väst bör hantera ryssen (som just då hade marxismen som ett fikonlöv). Kennan gillade ryssarna men inte toppskiktet där. Det borde betraktas som en läkare betraktar en oregerlig patient, intresserat men utan emotionellt engagemang.
Svar från Khalad 2022-01-24 22:05
Har svårt att riktigt tolka din kommentar. Min rubrik oroligt läge tror jag många känner igen, och Ukrainakrisen är väl kärnan. Jag har inte läst Laure’ns artikel eftersom jag inte har DN, däremot läste jag delar av The Long Telegram. Med utgångspunkten att kommunism och demokratisk marknadsekonomi är olika politiska samhällssystem är väl punkterna och slutsatserna i TLT ganska naturliga.
Att Ryssland skulle ha rätt att invadera Ukraina för att dom är besvikna har jag svårt att förstå. Ukraina valde att inte stanna kvar i Sovjetunionens efterföljare Ryssland och har nu en demokratiskt vald regering som väljer väg. Har dom inte rätt till det? Och meningen ”Och bevisligen avvecklades inte Nato då syftet bakom organisationen inte längre fanns” förstår jag inte alls. Tycker inte du att det ska finnas fri "förenings-/ alliansrätt" för länder?
Fö var mitt inlägg inte alls att diskutera storpolitik, bara att konstatera att det känns oroligt just nu.
Måns H 2022-01-24 23:56
Det jag försökte antyda säger Gudrun Persson väldigt mycket bättre i Kvartals intervju med henne. En hel timme, men man kan ju pula med bilder medan man lyssnar på henne. Historiker, Rysslandskännare, jobbar på FOI.

Man kan lyssna gratis (men ombeds donera)

https://kvartal.se/artiklar/okunskapen-om-ryssland-ar-bottenlos/
Hejsa.
Ja der er lidt rigeligt, at bekymre sig om i øjeblikket. Svensk militær på Gotland, drone overfylvninger m. m. Følges også med stor interese og bekymring i DK.
Under den kolde krigs periode, var det en meget reel frygt for russerne heri landet. Udtrykket "russerne kommer" blev sagt med megen alvor. Her var det med fokus på Bornholm, som jo var besat af russerne i en periode lige efter afslutningen på WW2.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2022-01-24 22:17
Hej Erik, visst finns det mer oro i Norden än på länge. Och att dom stora internationella oroshärdarna - Ryssland/Ukraina, Nord-/Sydkorea, Kina/Taiwan, Saudi-Arabien/Iran (Jemen), Israel/arabstaterna verkar ha långt till några lösningar gör det ju inte bättre. Därtill "stamkrigen" i Afrika....Tack för intressant kommentar!