Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ÖVA, ÖVA OCH ÖVA

***

Ett par timmars promenad ute vid Torstorp alldeles utanför Finspång blev det i eftermiddag. Skönt behagligt väder runt nollan, mulet men inte sådär kompakt grått mulet utan hyfsat med ljus. Kameran var med såklart, lätt utrustad med 55:an. Vi har inte fått särskilt mycket snö, kanske  en halv dm, och gräset på ängarna är inte täckt. Vackra, mjuka pastelltoner i ljust grönt och ljust gulbrunt lockade till foto. Ängarna är omgivna av täta, nu avlövade, snår av lövskog och sly, också med många fina färgtoner i pastell. Det här har jag försökt fota förut med mediokert resultat. Det brukar ge intryck av oskärpa, bli murrigt och utan att de vackra färgskiftningarna går fram. Nu provade jag alltså A7RII:an för första gången på det här motivet. Med 42 MPix och ett superskarpt objektiv ska det i alla fall inte bli oskarpt. Visserligen utan stativ men ljuset räckte för det mesta till för typ 1/200s och bl 8-11 med ISO 320. Och? Tja, kanske en aning bättre än senast jag provade men inte visar det riktigt hur fint det var där ute.... Men kanske ändå, när jag tittat en stund, är det nog ett snäpp närmare verkligheten ändå. Eller?

*

*

*

*

***

Inlagt 2016-11-10 22:06 | Läst 1660 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Utan att ha varit på plats, tycker jag att de ger en mycket exakt bild av hur jag ser landskapet i sådant väder. Jag gillar särskilt den första.
Bästa hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2016-11-11 22:46
Tack Erik, du är som vanligt uppmuntrande och som vanligt glädjer det mig!/ Björn T
Tycker man ser många nyanser, speciellt i första och sista bilden! Dom känns mycket verklighetstrogna på min skärm! Och det är väl det som det mesta handlar om.. hur bra och verklighetstrogen bilden än är från kameran, så kanske inte skärmen levererar.. Jag kan ofta märka att det skiljer också mycket när jag tittar på en bild nu på kvällen när jag har ganska mörkt inne, jämfört med mitt på dagen när en massa dagsljus lyser in..
Hälsn!
Svar från Khalad 2016-11-11 22:47
Roligt att du gillar det du ser, och jag tycker nog också att bilderna "tar sig" ju mer jag tittar på dom/ Björn T
Fina landskapsbilder med mycket skärpa och bra komposition. Gillar också färgtonerna. // Mats
Svar från Khalad 2016-11-11 22:48
Tackar Mats, roligt att du gillar dom!/ Björn T
Mjuka behagliga pastelltoner. Som sagt. Skönt att kolla dina bilder Björn.
/ Bengt
Svar från Khalad 2016-11-11 22:48
Tack för det bengt, uppskattas!/ Björn T
Ser väldans bra ut dessa bilder så kameran levererar mycket fint!
Svar från Khalad 2016-11-11 22:49
Roligt, det glädjer mig, tack Dan!/ björn T
Du har lyckats med både tonskalan och skärpan. Ett vackert resultat.
En omständighet med skärpa som man lätt glömmer bort är att saken naturligtvis strikt följer verkligheten. Vissa ljus frambringar inte skärpa. Om det inte är skarpt i verkligheten för våra ögon - ja då blir det inte skarpt i bild heller. kameran kan inte trolla. Jag har sett digitala skärpningsförsök av sådana motiv - med ett mycket oskönt resultat.
Svar från Khalad 2016-11-11 22:50
Tack för det Peter, tycker också själv att bilderna "tar sig" när jag tittat mer på dom! Och det är bra du pekar på det här med skärpa, det är ju alldeles sant att i gråväder finns ofta inte den där riktiga skärpan i verkligheten!/ Björn T
Fina bilder med underbara färgtoner. Jag själv är inte särskilt förtjust i hösten men när man ser dessa bilder, särskilt den första med alla dess toner kan även jag lockas ut.
// Roger