Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

OVANLIGT VÄDERSOLSFENOMEN

***

I morse såg jag ett ovanlig intressant vädersolsfenomen. En stor obruten (hel) ring som täckte kanske 1/3 av himlen och som gick genom solskivan, alltså inte runt solskivan. Nära solskivan fanns ytterligare bågsegment och bisolar på ett par ställen där den stora ringen närmade sig solskivan. Dessutom gick svaga räta linjer som streck radiellt ut från solen. Fotat med 16 mm.

*

Här ser man del av den stora ringen och hur den skär solskivan och åstadkommer bisolar (finns på andra sidan solen också). Jämväl syns ett annat bågsegment upp till höger om solen. Tittar man lite noggrannare ser man också de tunna räta linjerna radiellt ut från solen riktade mot "nordost".*

Andra delen av den stora ringen, längst bort från solen. Även om man inte ser hela ringen är det lätt att känna att ringen är hel, obruten.

*

***

Inlagt 2023-05-29 10:13 | Läst 1072 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fantastisk att få se något sådant. Mycket ovanligt. Överensstämmer rätt väl med Vädersoltavlan från tidigt 1500-tal:


https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4dersolstavlan
Svar från Khalad 2023-05-29 22:37
Tack Peter, jätteskoj, har inte sett detta förut!
Mycket spännande och vackert! Himlen är fantastisk att ha tillgång till liksom jag har, den överraskar i variation och molnfigurer och annat lite titt som tätt!
Hälsn!
ehrsa 2023-05-29 18:01
Såg att ditt halofenomen här fanns i TV-programmet 'Sverige idag' som tog slut alldeles nyss, det avslutades med både film och bilder på den här halon! Finns troligen att se i efterhand nu på 'SVT play'..
Hälsn!
Svar från Khalad 2023-05-29 22:40
Tack Jan, det var det! Har heller inte sett något liknande tidigare, det här liknade faktiskt den gamla vädersolsbilden, den har jag tittat på många gånger. Tack för tipset om Sverige idag, kollade på det tidigare idag. Och instämmer, det är roligt att ha lite koll på himlen :-)
Spännande, fint fångat har aldrig sett något liknade. Du kan ju skicka in en bild till TV4 väder så kanske de förklarar hur det hänger ihop
Svar från Khalad 2023-05-29 22:42
Tack Peter, jag skickade faktiskt in en bild på förmiddan :-) Exakt vad som krävs för att det ska bli detta mönster undrar jag om dom kan beskriva i detalj. I grund är det väl iskristaller en bit upp förstås :-)
Trodde det var din bild som var med på TV nyss. Men någon annan hade fångat samma fenomen och kom med som tittarbild.
Svar från Khalad 2023-05-29 22:44
Hej Margareta, skickade faktiskt in en av bilderna, men jag var säkert inte ensam om att göra det :-)
Grattis! Extremt ovanlig syn!

Fenomenet syntes ju 1535 över Stockholm. 2012 syntes det från min tomt på Gotland. Jag hade ett fisheyeobjektiv införskaffat för såna ändamål. Det har 180 graders diagonal vidvinkel. Det behövdes två bilder för att fånga helheten. Med lite hjälp av en vän, gurun Les Cowley, fick jag till en helhetsbild. Han publicerade den med en vetenskaplig förklaring på sin specialsajt:

https://atoptics.co.uk/fz781.htm

Förklaring till din bild:

Iskristaller kanske tio kilometer uppe i lufthavet reflekterar solen. De tecknar en enorm cirkel på himlen i höjd med solen och parallellt med horisonten. Ringen kallas "parhelisk cirkel". Den har två ljusare punkter 120 grader från solen.Två bisolar. Mellan dem en oval, "övre tangerande halobåge" som tangerar en nätt och jämnt skönjbar "22 graders halo" runt solen.

De radiella strecken har jag ingen förklaring till.
Svar från Khalad 2023-05-29 22:49
Din bild var ju vassare som fick med hela :-) Är ju väl bekant med den gamla vädersolsbilden men har inte räknat med att få se ngt liknande själv, roligt. Och tack för förklaringen, även om jag ändå inte förstår varför den här ringen passerar solen, det gör ju inte en vanlig halo :-)
Måns H 2023-05-29 23:01
Tack Björn! Jag hade ju skaffat ett specialobjektiv för såna här ändamål. Inte heller jag fattar egentligen hur olika halon bildas, men kollar man Cowleys sajt så visar han ju hur kristaller med olika utforming ger olika halos. Det behövs många och hur de samverkar fattar jag inte alls, bara att de gör det.
pdahlen 2023-05-30 06:13
Intressant Måns, jag har fotograferat bisolarna en gång som jag aldrig förstod, men jag såg då ingen halo har för mig att det var lite slöjdis den gången och den kanske skymde halon. Kan också vara att halon var så stor att man inte riktigt tittade så långt bort
Måns H 2023-05-30 08:49
Bisolar är den första indikationen på "haloväder". Ibland bildas fler halofenomen. Det som syntes igår måndag över delar av Östergötland var mycket ovanligt. Nu har jag sett fler bilder i media och någon är direkt märkvärdig.

1535 var himlen över Stockholm var full av halofenomen. Det var ett extremt tillfälle! Själv fick jag se en fullständig parhelisk cirkel, alltså samma som Björn såg, 2012. Det var första dokumentationen jag sett från Sverige efter Vädersolstavlan.
Oj så häftigt och verkligen kul att få läsa Måns förklaring i kommentarerna. Jag har aldrig sett något liknande.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2023-05-29 22:51
Tack Lena, inte heller jag, även om jag kände till vädersolstavlan och visste att det förekommer komplexa mönster. Roligt att se var det!