Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ÖVERRASKNINGAR

***

I går eftermiddag åkte jag upp till Korsheden för att klippa gräset - det hinner bli ganska långt på tre veckor så här års. När jag kliver ur bilen nästan hajar jag till, det ser inte alls ut som det brukar, skogen bakom huset är fälld! Faktum är att vi haft en dialog med ägaren av skogen i kanske 10 år om att fälla, skogen är mogen och ägaren hade planerat fällning för sådär 10 år sen, det var bara det att det aldrig blev av. Eftersom den går tätt upp mot huset blir baksidan mörk. När I:s pappa byggde den ursprungliga sommarstugan (1965) var skogen inte alls så stor och tät, man kunde hitta ställen där man kunde sitta på baksidan och dricka morgonkaffet i solen.. Nu har den ursprungliga skogsägaren gått bort sen flera år och dottern äger skogen så vi hade väl i stort sett gett upp hoppet. Men så......

*

För att förstå skillnaden tar jag med en bild från i höstas som visar hur nära huset skogen gick bakom huset.Ni ser lilla röda huset med badrum och bastu till vänster.

*

Så här såg det nu ut när jag klev ur bilen i går eftermiddag

*

Och här är skogen...

*

Såklart blir det annorlunda när man tittar ut genom hallen, jämför gärna med gårdagsbilden

*

Och så mycket ljusare det blev i gamla vardagsrummet, numera matrum

*

Tyvärr fanns det flera överraskningar, om än inte lika roliga, vildsvinen har bökat upphanka stora ytor.....f

*

Så här ser det ut på lite håll idag

*

Såklart finns det för och nackdelar med allt.  Rent estetiskt var det nog vackrare med skogen som fond, det hade vi sen länge förstått. Ändå är vi nu glada att skogen till sist blev fälld, huset har varit ganska förmiddagsmörkt, nu är det ett helt annat ljus.

***

Inlagt 2020-05-31 18:01 | Läst 3247 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Skönt att få in lite mer ljus på både tomten och inne. Vid vår sommarstuga i Kungsbacka så går solen ner bakom träd och en berghäll redan vid 16-17, det är ju lite tråkigt på sommaren då man borde ha sol till 21-22. Morgonsol har vi dock, men det är ju skönt att ha möjlighet till båda. Sedan är det väl alltid tråkigt med dessa kalhyggen
Svar från Khalad 2020-06-02 22:39
Det är det, tack Peter! Kvällssol har vi till nio-halvtio.....
Inget att hurra för, precis. Och avverkning under fåglarnas häckningstid borde kriminaliseras ... Visar på industrins makt över politiker och lagvrängare.
- hawk
Svar från Khalad 2020-06-01 13:08
Det här är en privatperson som äger, ingen industri. Kan föreställa mig att man som privatperson är beroende av när man får tag på skogsfolk. Ytan är drygt en hektar skulle jag gissa.
Erik Madsen 2020-06-01 13:26
Hej Björn.
Jag är lite på Hakans team. I ett annat område - häckklippning har det alltid sagts från många sidor att häckarna ska skäras före Sankt Hans-kvällen den 23 juni. För då kunde de klippta komma med på Sankt Hans-bålet ! Lyckligtvis förändras detta långsamt, så att man nu klipper efter att fågelboarna i häcken lämnas av kläckfåglarna. På andra sidan - för många år sedan hade vi också några träd som fälts vid våra tidigare sommarstugor eftersom alltför många och för nära planterades av den tidigare ägaren. Dilemma och intressen kan vara många - det är inte lätt. Men du fick ljus och luft och det måste också vara trevligt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Håkan Eklund 2020-06-01 21:41
Ja, förstås ägs skogen av någon privatperson. Men det är inte privatpersoner som stiftar lagar ... Och det är skogsindustrin både i Sverige och i Finland som ser till att de lagar som stiftas, passar skogsindustrin. Jag skrev för några månader sen en kolumn med rubriken "Alla är vi industrilakejer"; handlade om skogsbruk.
- hawk
Svar från Khalad 2020-06-03 13:33
Vet inte riktigt vad du menar med ser till, åtminsone i Sverige röstas nya lagar igenom av riksdagen. Rent generellt talar alla för sina saker, bönderna för sitt, industriarbetarna för sitt, skogsindustrin för sitt, tjänstemännen för sitt osv osv. Men det är de folkvalda ombuden som bestämmer. Själv njuter jag i alla fall av det nya ljuset, hopp,as det är ok./ Björn