Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

PÅ STAN - NORRKÖPING

***

Det är flera månader sen jag var inne i stan, Norrköping alltså. Hittills har jag undvikit alla onödiga affärsbesök och dito fikabesök. Mat måste vi ju ha men bara enstaka affärsbesök utöver mataffärerna. Nu har dock min mobil börjat krångla så det blev ett besök på Tre inne i stan i fredags. Och väl där gick jag en halvtimme eller så med kameran. För första gången provade jag också  fjärrutlösaren på stan, det kan nog bli bra så småningom. Fortfarande har jag mest kameran i handen, jag har inte kommit på något bra sätt att ge den rätt vinkel när den hänger runt halsen. Dessutom har jag heller inte plockat fram en sån där plastklämma vi brukarförsluta plastpåsar med, jag vill korta av remmen så att kameran hänger i brösthöjd.  Egentligen är det inte gatufotografi jag vill prova, gatufotografer gillar nog bäst att få fota på vanligt sätt. Eftersom jag kör med 24:an på kameran har jag tänkt mig kunna komma ganska nära folk och fota med fjärrutlösaren. Vi får se om det blir nånting av det.  Här kommer i alla fall två bilder från i fredags, gatufotografi eller inte, men svartvita blev dom.

*

*

*

***

Inlagt 2020-08-30 16:50 | Läst 2931 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Visst är det gatufoto. Tror att det blir bra. Men jag själv använder sökaren. Alla sätt är bra. Vilken 24mm använde du? Bilderna ser bra ut.
/Bengt H.
Svar från Khalad 2020-08-30 19:52
Tack Bengt! Det blir nog en del gatufoto också! Jag köpte ett Sony 24/1,4 GM för drygt ett år sen. Ett av dom dyrare objektiven jag har, men det har visat sig helt underbart. Först och främst otroligt bra skärpa men det är också lätt och därmed lätthanterligt. Inte förvånande har det fått utmärkt kritik :-)
Hej.
Jag har väl egentligen inga synpunkter på smygfotografering.
Däremot undrar jag om du fått ett mail från mig?
Jag använde "kontakta medlem" här på fotosidan.

MVH Janne
Svar från Khalad 2020-08-30 20:00
Har nu läst och svarat på ditt mail. Har också skrivit en ny kommentar.. Smygfotografering är det väl, även om jag inte tänkt på det på det sättet. Skillnaden är väl inte så stor mot att ta bilder på vanligt sätt när folk inte ser eller är uppmärksamma. Tanken är inte att komma folk in på livet på något obehagligt sätt, bara att komma åt vinklar, ljus och situationer som man normalt inte fotar för att man inte kommer åt. Jag har en enkel grundregel, jag visar inte bilder på andra människor som jag inte skulle våga visa för dom jag fotat. Det gäller både vuxna och barn, både välbärgade och tiggare, både nyktra och mindre nyktra liksom både vakna och sovande:-) Hälsningar/ Björn
Hej,
Bra lösning med självutlösare. Spännande närbilder.
Bra gatufoto.
Ha det väl
Bob
Svar från Khalad 2020-08-30 20:53
Tack för fin kritik Bob!
Gillar första bilden, den lutande vinkeln ger ”på språng-känsla”.
Kul att se Norrköping street...😊
Svar från Khalad 2020-08-30 20:54
Hej Lena; jag brukar ju vara i stan rätt ofta, nu känns det ovant! Tack för fin kritik!
Jag känner mej absolut inte bekväm med att fota folk på stan men jag har aldrig tänkt på att använda fjärrutlösare. Jag har ju en. Nåväl, jag blir nog inte någon gatufotograf med den men man kan ju prova. Men jag är nästan lika sällan i en stad som du. Trots att jag inte är i riskgrupp blir det väldigt sällan och jag saknar det inte. Första bilden gillar jag mest och det gör absolut inget att den lutar. Känns lite ovanligt med två så unga personer som är rökare.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-08-30 20:58
Hej Lena, känner som du vad det gäller att fota folk på stan. Har inget mål att bli gatufotograf i sig, man jag känner att jag har så lite kontakt med folk (annat än barn och barnbarn med familjer) så det ändå är lite lockande att ta en del bilder på stan. Och håller med dig, två unga rökare på gatan är ovanligt nu för tiden! Tack för trevlig kommentar!
Vad trevligt med gatufoto den första bilden är jättebra en naturlig bild bra fotograferat Hälsningar. Gert
Svar från Khalad 2020-08-30 20:58
Tack Gert, jag bugar!
Ser bra ut! Kul att du provade fjärrutlösaren, även om det tydligen genererade konstiga kommentarer från en person här.. Det är en bra metod om man inte vill 'påverka' de man fotograferar, och det vill man verkligen inte de flesta gångerna, då förstörs ofta 'motivet' och många stelnar till istället för att fortsätta vara 'opåverkade'.. Motiven här är helt opåverkade av dig, det är därför bilderna är bra! Visst, skulle du känna personerna skulle troligen bilderna också bli bra, men dom skulle inte vara opåverkade av dig.. Här i stan fungerar det ofta bra att fota med en fjärrutlösare.. även med klassiska höftskott utan fjärrutlösare fungerar, men då blir det oftast höjdformatsbilder, men det går ju att beskära dom också.. Har en del bilder från gatorna här i sommar, men är långt ifrån färdigredigerad med dom.. Går det inte att skruva i ett kortare 'bordsstativ' som mothåll för att kameran ska tippa framåt? Eller ett batterigrepp undertill på kameran också som ett mothåll, kanske utan batterier så blir det lättare.. så kan jag göra med min D750 om jag har en tung vidvinkel monterad, det kan jag kompensera med ett 'batterigrepp', men då utan batteri då blir det inte för tungt, och kameran tippar heller inte framåt..
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-08-30 22:29
Tack för fin peppning Jan! Tror säkert jag hittar något lämpligt för att kameran inte ska tippa framåt men har inget till hands just nu. Ett lätt och enkelt bordsstativ är nog en bra idé :-) Ser fram mot dina sommarbilder från stan!
Gillar dina bilder och framförallt din "grundregel"!
- hawk
Svar från Khalad 2020-08-31 20:46
Tack för det Håkan!
Riktigt bra bild på rökarna..
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-08-31 20:47
Bugar och tackar!