Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

PAPPA, LUDVIKA 1957 - KODAK ROYAL-X PAN

***

Eftersom fotolusten hux flux försvunnit bläddrar jag i några negativalbum i stället. Här två bilder av pappa, båda tagna i dec 1957 i lägenheten på Carlavägen 31 i Ludvika. Pappa, som var skolinspektör, hade kontoret hemma och skrivbordet var hans fasta arbetsplats när han inte var på tjänsteresa. Alla hans typiska attiraljer finns där - skrivblocket, blyertspennorna, en av ärendepärmarna, askfatet, skrivbordslampan, telefonen (1957, typ 5 år innan Dialogtelefonen kom), boken (trodde först det var en av volymerna av Svensk författningssamling han hade i bokhyllan men det är det inte). Nästa bild är tagen samma dag men på kvällen i radiohörnan där han sitter och lyssnar på musik som han uppenbarligen hade noter till.

*

Noggrann som jag var på den tiden har jag antecknat filmtyp på negativarket - Kodak Royal-X Pan som väl var den tidens snabbaste film, typ 1250 ASA, framkallad 11 minuter i DK-50. Som vanligt är bilderna tagna med min Yashica-Mat, min japanska Rolleiflexkopia. Jag har tom noterat tid och bländare, 1/25 s och bl 3,5. Bländare 3,5 är (den står i bokhyllan bakom mig!) största öppning och längre tid än 1/25 vågade jag inte ha för skakningsoskärpans skull (inget antiskak i det huset......). Det var mer av utmaning då. Idag låter jag kameran välja känslighet, gärna 10 000 ISO om det behövs, väljer ett objektiv med 1,4-öppning som jag då inte kunde drömma om och utnyttjar antiskak i huset...... Jag undrar om den där tappade fotolusten och den mindre utmaningen kan höra ihop på något sätt?

*

Pappa vid sitt älskade skrivbord

*

Pappa i radiohörnan. Radion skymtar fram bredvid notboken

*

***

Inlagt 2019-09-17 19:04 | Läst 3343 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Väldigt bra bilder! Jag satt länge och tittade och kan inte tycka att det kunde ha blivit ett bättre resultat.
Du vet hur förtjust jag är i det svårkomponerade kvadratiska formatet, "Rymdformatet" som Rollei uttryckte saken. Du kunde detta redan då.

Kanske det finns sådana samband som du misstänker. Motstånd triggar viljan och skaparglädjen.
Svar från Khalad 2019-09-18 10:48
Tack Peter, 6x6 fungerar ofta fint :-)
Det var fina porträtt. Det understa verkar informellt, det översta likt den klassiska porträttmålningen - människan i sin mer formella miljö. Ljuset perfekt.
Sen ligger det något i det du säger på slutet. Om jag gått en utbildning där alla får betyget godkänt utan hänsyn till insats, så betyder det betyget inget för mig. Är det däremot höga krav, mycket intressant inlärning och exakta krav på prestation, då har det stort värde med ett gott betyg. Om denna jämförelse med foto nu är möjlig.
Svar från Khalad 2019-09-18 10:49
Tack för det Stefan! Fotolusten går lite upp och ner men just nu är det ner...
Härligt fina bilder! Må fint, LO
Svar från Khalad 2019-09-18 10:50
Tack för det LO!
Hej Björn.
Återigen är jag väldigt imponerad och lite avundsjuk på dig. Att du har så många fina svartvita foton från din unga fotokarriär. Trevliga bilder och fina minnen om din far - gillas.
Det med bristen på fotolusten har jag också haft och till och med i flera år! Nu vågar jag knappast säga hur och varför jag fick tillbaka den. Men det är relaterat till vad du så småningom skriver i ditt inlägg: "den mindre utmaningen". Jag försöker använda min kamera (inget namn nämns) som jag gjorde i "gamla" dagar och det har inte bildstabilisering och jag kör med manuella inställningar. Och ett objketiv, som jag också bara hade vid den tiden.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2019-09-18 10:51
Tack Erik! Fotolusten brukar variera, vi får se hur det blir den här gången.....
Tittat länge på bilderna. Fototekniken tränger sig inte på, bilderna bara funkar som dom ska. Allt du beskriver och så övriga hemmiljön med fina gardiner, Luxorlampan, vackrare vardagsvara var nog ett motto dina föräldrar lystrade till.
Svar från Khalad 2019-09-18 10:53
Tack Måns, roligt att du gillar bilderna! Och det är ju mer dokumentation än försök till "bra bilder" :-)
Fina porträtt, härligt ljus, härliga toner, härliga bilder!! Nostalgiskt. Hälsar Lasse
Svar från Khalad 2019-09-18 10:53
Tack för det Lars Ove!
Fina bilder på din pappa!
/B
Svar från Khalad 2019-09-18 10:54
Tack Bengt!
Hade önskat att man varit bätter på att fånga vardagen som du gjort....likartade födelsedags och julaftonsbilder är inte lika spännande. Heder åt din tidiga fotokarriär..
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2019-09-18 10:54
Tack Gunte, dom bilderna har jag också :-) .....
1/25! Stadig på handen! Tidstypiska bilder. Trevligt att se.
/MA
Svar från Khalad 2019-09-18 10:55
Jag var nog bra mkt stadigare på handen då än nu i alla fall, det är ju 80 mm brännvidd.....Tack Mats!
Finfina bilder, Björn!
Svar från Khalad 2019-09-18 10:56
Tack för det Thomas!
Två riktigt fina porträtt på din far.
😁
Svar från Khalad 2019-09-18 10:56
Kul att du gillar dom, tack Hans-Åke!
Underbara bilder här, såna man kan titta länge på. Hälsningar//Per
Svar från Khalad 2019-09-18 10:57
Tack för det Per!
Härliga bilder! Förstår att det blir mycket minnen som väcks med såna här bilder.. Och visst varierar fotolusten ganska mycket sett över tid! Nu är vi snart inne i 'full höst' med allt vad det innebär av härliga färger, dimma och frost.. och sedan kommer första snön.. lite fåglar från norr kanske.. en och annan Sidensvans, Domherrar kanske.. en nattsvart kväll med klar himmel där stjärnorna tindrar.. Jag tror att fotolusten vaknar till liv då!
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-09-18 18:26
Hej Jan, gamla bilder har liksom ett värde i sig själva som inte har med estetik eller annan bildkvalitet att göra. Säkert kommer fotolusten tillbaka, det brukar den göra, men just nu känns det plötsligt lite meningslöst om du förstår, jag har liksom inget syfte, inget att berätta och det rent estetiska är ju inte min starka sida, men stort tack för kommentar och "peppning" :-)
Härliga bilder! De är fina att se även för mig som utomstående och de betyder förstås bra mycket mer för dig. Ett fint mörkrumsarbete också, och det korn där finns passar bara bra för känslan i bilderna. Välkomponerade och i fint ljus!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2019-09-18 18:28
Tack Bjarne, precis som jag skrev i mitt svar till Jan har ju gamla bilder alltid sitt eget värde, oavsett kvalitet, i alla fall om man egna minnen förknippade med bilderna. Och såklart finns många minnen med dom här!