Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

RÄDDNINGSKÅR TACK!

***

För en tid sen, kanske en månad bort, när vi som vanligt var ute och promenerade i Risinge fanns ett par bilar från Räddningskåren parkerade ute vid en av småvägarna. Vi hörde aldrig några sirener och såg ingen aktivitet så vi tror att det var en övning. Just nu när jag bläddrar förbi bilderna slår det mig att vi är i behov av en global, eller varför inte en extragalaktisk, Räddningskår som kunde rycka ut med hjälp och resurser, både mot själva Coronaviruset och dess ekonomiska följder.  

*

Vi lever ju i en modern värld och är inte riktigt vana vid att inte rå på problemen vi stöter på, vi har många nummer att ringa, typ 112. Nu menar jag, till skillnad mot många andra, inte att peka ut det moderna samhällets oförmåga. För typ ett århundrade sen, eller två, kunde man inte göra i stort sett något mot någon allvarlig sjukdom eller konjunktursvacka över huvud taget, det var som det var. Fö var nästan alla människor, inte bara i Sverige utan i hela världen, redan fattiga (utom ett litet försumbart fåtal) så dom ekonomiska nedgångarna gjorde ingen stor skillnad, så länge det inte var missväxt. Men många vill vara visselblåsare och peka ut det moderna samhällets sammanbrott tidigt. 

*

Självklart är jag bekymrad för utvecklingen, Italien har det tungt. Ljuspunkter finns, Sydkorea tycks ha fått stopp på den snabba spridningen och hur det blir här vet vi inte än, men för några sekunder sen plingade SMS-nyheterna att vi fått fyra nya dödsfall i Sverige. Enligt samma meddelande har vi nu haft totalt 20 dödsfall och 43 som vårdats på intensivvårdsavdelning, det verkar alltså som hälften av dom som intensivvårdas ändå dör. Men som jag tidigare kommenterat, för ca 100 år sen tog spanska sjukan mellan 50 och 100 millioner liv globalt, i Sverige ca 37 500. Och samhället bestod. Vi klarar nog den här krisen också. Själv tror jag det är dom ekonomiska effekterna som kommer ta längst tid att återhämta oss från.

*

*

*

***

Inlagt 2020-03-21 14:04 | Läst 2693 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Björn.
Det ser ud som, at Sverige er lidt bagefter med restriktionerne som Norge og Danmark har indført.

https://www.dr.dk/nyheder/udland/afterski-med-op-til-499-gaester-koerer-videre-i-sverige

I DK må man ikke være samlet mere end 10 personer både inden og udendørs !
Gang og cykelstierne rundt om søerne er blev ensrettet i dag og folk skal holde en afstand på mindst 2 meter

Mvh. og hold afstand.
//Erik//.
Svar från Khalad 2020-03-26 14:22
Jo, det är vi. Här handlar diskussionen mkt om att inte göra sånt som man tror har liten eller försumbar effekt på virusutbredningen för att undvika att stoppa näringsliv och samhälle mer än nödvändigt
Det är nog många slutsatser som kommer dras när den här pandemin har dragit förbi, men allt är så ovisst, ingen vet ju hur just detta virus riktigt beter sig.. kanske det försvinner fram mot sommaren.. och återkommer nästa vinter.. ingen vet? Träffade en 'gammal' och tidigare nära kollega i Brandförsvaret här i mitt närområde (Drakenbergsparken) nu i veckan som var, han är nu Brandmästare på Kungsholmen där jag tidigare jobbat i 26 år, han var här med hela styrkan och körde lite löpträning runt runt i parken, detta eftersom dom också har fått 'restriktioner' från ledningen. Dom får inte längre använda det gym som finns på brandstationen.. smittrisken är för stor där, även för brandmän.. Kul att stöta på honom, vi har åkt en del långfärdsskridskor ihop tidigare, för övrigt så råkade han åka med mig en kväll i min buss för drygt 2 år sen söder om stan.. kul att stöta på bekanta så där! Det är nu 13 år sen jag slutade i brandförsvaret. För övrigt så blir jag förvånad att du orkar ha 'nyhetsflashar' så där som plötsligt kommer.. Hua.. Själv lyssnar jag gärna mycket på radio då gärna via små lurar, och är troligen lika uppdaterad som du egentligen.. hmm.. men det är också ett sätt att stänga ute mycket av stadens trafikbrus.. det blir mycket P1 och delvis P4-extra på eftermiddagarna som jag tar del av, men också en del P2 när man tröttnat på alla 'färska' nyheter..
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-03-26 14:50
Hej Jan, att stöta på gamla kompisar är nästan alltid roligt! Sista delen förstår jag inte riktigt. Jag skriver om sånt som känns viktigt för stunden i min värld, livet är ju hela tiden en mix av det lilla, det nära, och det stora ute i världen. Det är inte jobbigare att skriva om det ena än det andra och i mitt bloggintro står bla "tankar och reflexioner, både allvar och lek". Och i dom kommentarer till dagsläget jag läser, här och i tidningar, saknar jag ofta det historiska perspektivet, det som för mig ger perspektiv på det som händer. Anar av ditt "hua" att du inte gillar det här inlägget, helt ok. Känner fö också att många i sina bloggar lägger in enstaka meningar och påståenden om saker och ting som om det vore absoluta sanningar. Även om jag har avvikande mening går jag för det mesta inte in i enskilda diskussioner eftersom jag tycker längre sakdiskussioner inte hör hemma här på FS. Men att då och då berätta var jag står i en blogg tycker jag är ganska självklart.
Fö använde också jag radion under hela min studietid som en slags ljudbarriär, särskilt under åren på studentboende, det var inte alltid helt lugnt omkring så att säga, och P3 funkade bra, någon anan musikkvällar fanns inte, hälsningar
ehrsa 2020-03-26 17:03
Med 'hua' menas en lätt rysning av att ha en mobil som 'plingar' med 'nyhetsflashar' mest hela tiden, som man då kanske känner sig tvingad att titta på.. gissar att det är mycket plingande i mobiler nu för tiden.. Känns stressande bara jag tänker på det!
Hälsn!