Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

RADIO LUXEMBURG - LUDVIKA 1955

***

Allt oftare bläddrar jag bland dom gamla bilderna. Kanske kan det ha nå´t med åldern att göra? Det här är från lägenheten på Carlavägen, Ludvika. Stora rummet - med ett matsalsbord mitt på golvet, en liten "myshörna" till vänster och pianot där borta till höger. Både pappa och mamma spelade piano men det var mest jag. Fernissat brädgolv förstås. Det här fotot måste vara tagen på senhösten, det är mörkt ute och innanfönstren insatta och tejpade med klisterremsor av papper för att minska draget, dom syns bra på första bilden. Brorsan sitter och lyssnar på radion, kan det vara radio Luxemburg kanske? Över pianot sitter det tre blyertsteckningar av oss barn. Jag tror dom gjordes 1947, då var lillebror Dag till vänster 3 år, jag 7 och storasyster Sigbrit 10. Bilderna är tagna med min Robot IIa på stativ, objektiv Xenar 37,5/2,8 och med formatet 24x24 på vanlig 135 småbildsfilm. För 65 år sen, jag var 15.....

*

Lillebror Dag  (här 11) vid radion i stora rummet

*

Matsalsbordet mitt i rummet, fortfarande stora rummet

*

***

Inlagt 2020-08-26 22:03 | Läst 2553 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Tack för en fin berättelse. Det var spännande att läsa. Fina bilder och tidsdokument.
Ha det gott.
Jerry
Svar från Khalad 2020-08-27 11:01
Tack för det Jerry!
Hej Björn. Jag har sagt det tidigare - du har tur att ha sådana foto-minnen.
Jag kan nicka i erkännande av flera saker här - de innanfönstren hade vi (AG och jag) hela vägen fram till sextiotalet. Jag var 12 år i 1955 och lyssnade på Radio Luxemburg på transistorradio när jag gick till sängs - under "dynen" för att inte väcka de "gamla". Naturligtvis har det också något med åldern att göra, men ungdomar vill också se något från gamla dagar - deras barndom :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2020-08-27 11:04
Tack Erik, tiden går fort, det känns inte så länge sen när jag bläddrar bland bilderna och känner igen mig. Roligt att du också kommer ihåg hur det var! Och skönt att nu slippa bära innanfönster från vinden :-)
Fina tidsdokument. Robot 24x24 gav väl inte Rolleiflexkvalité men som alltid så är det bättre att ha en kamera än ingen. De här bilderna räcker långt!

Ambitiöst värre att fotografera med stativ som femtonåring! Jag lånade pappas kamera (Zeiss 4,5 x 6 cm bälgkamera) nån gång men stativ hade jag ingen tanke på.

Klisterremsor finns än. Jag tvättade bort en omgång nu i veckan på ett fönster som ska målas. Ett udda fönster i ett hus på Gotland, vi var skrivna där några år för ett decennium sen men nu är det fritidshus igen.

Remsorna är effektiva, det blir 100 % tätt, men hela systemet med lösa innanfönster som ska tas bort och sättas i och förvaras på vinden på sommaren då dom hinner skeva till sig och bli svåra att passa in är väldigt opraktiskt. Särskilt om man som jag skjuter upp saker och ting och det blir för kallt för att remsorna ska funka.
Svar från Khalad 2020-08-27 11:12
Tack Måns! Roboten hade jag inte så länge, ett skäl var att jag aldrig fick upp bildkvaliten ordentligt. Tror egentligen inte det var kamerans fel, Xenar var inget dåligt objektiv men det var min första småbildskamera. Innan hade jag först kört med pappas lådkamera med 6x9 ( cm) bilder, sen med min första egna, en Zeiss Ikon Nettar och 6x6. Jag har sett från negativalbumen att jag nästan alltid använde 1/25 s eller ibland 1/50 s och det fortsatte jag nog med när jag plåtade med Roboten. Och är inte skärpan ok blir det väldigt tydligt när jag alltid var tvungen att förstora upp från 24x24-formatet. Roboten hade jag ungefär ett år, sen köpte jag Yashican! Instämmer fö helt om innanfönstren, jag minns väl jobbet att bära upp eller ner dom från vinden två gånger om året!
Innanfönster ja..med fetvadd emellan...och imma blev det ändå när vedspisen gick på högvarv.
Fin bild framför radion..nu är det en sladd mellan örat och mobilen i fickan som förmedlar allt..Dock inte hos mig..
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-08-27 16:58
Precis, så var det, tack Gunte!
bilder som får mig att associera till Gunnel Wåhlstrands laveringar. (https://www.mynewsdesk.com/se/bonniers_konsthall/images/gunnel-waahlstrand-skrivbordet-2004-559433 )även om hennes bilder sannolikt har en väldigt mycket svartare botten. Och det här med att man bokstavligen satt framför en radiomottagare och lyssnade. Fina bilder som förutom att de kommunicerar med mitt privata kontext har en skön oskärpa och svärta. Det finns både doft och lugn i bilderna. Jag hade också en Robot Star.
/Gunnar S
Svar från Khalad 2020-08-27 23:26
Tack Gunnar, allt var väldigt annorlunda då. Enkelt, inte fattigt men inget överflöd av något. Tror Star var en lite modernare IIa, den hade nog standardkassett. Hälsningar/ Björn
Otroligt härliga bilder från förr. Älskar din blogg och dina bilder.
Var kommer Khalad ifrån?
Svar från Khalad 2020-08-28 11:13
Hej Michael, tack för fina ord. Khalad ja, det namnet fick jag på ett ashram i Indien där jag varit några gånger. Egentligen Dyvian Khalad vilket är sanskrit och betyder Divine Heart. I praktiken är det bara en påminnelse att använda hjärtat mera och inte bara förnuftet🙏 Hälsningar/ Björn
Bussmicke 2020-10-12 12:16
Ja allt har en förklaring..
Väldigt kul läsning och mycket fina bilder du delar med dig från förr! Man måste blicka tillbaks i tiden också ibland för att få perspektiv på tillvaron.

MvH
Johnny